© Bert Demasure

Zwevend ‘podium’ voor exquise wagens

Zeg niet zomaar ‘garage’ tegen deze architecturale verschijning die de tuin van de eigenaars naar een hoger niveau tilt. De constructie met plateau, zwevend gemonteerd op de aangelegde vijver, is als een podium voor de eminente wagencollectie die mag en zal gezien worden. Een strak element in een groen en organisch kader, twee delen van de tuin die elkaar versterken.

Een tijdje geleden kon je op de website van Chic Gardens een prachtig tuinproject bekijken van architect Filip Van Damme. Op vraag van de bewoners toverde hij de tuin om tot een echte vakantie-oase, met als blikvanger het levensgroot beeld van Kamagurka in de kunstige patio. Naast kunstliefhebber is de eigenaar van deze tuin ook een fervent liefhebber van mooie wagens. Een volwaardig onderkomen voor zijn auto’s en een mooie ereplaats mochten dus niet ontbreken. Wat mooi is, mag gezien worden.

De uitdaging voor tuinarchitect Filip Van Damme: integreer in het tuinontwerp ook een autopaviljoen dat zowel de auto’s als het esthetische totaalplaatje van de tuin alle eer aandoet. Van Damme, bekend om zijn zuivere ontwerplijnen met warme ondertoon, koos voor een strak horizontaal volume met plaats om de wagens zowel binnen als buiten – als echte eyecatchers – te parkeren.

Natuur, design én technologie

Wat de materialen betreft, ging Filip Van Damme voor een combinatie van koel beton met eigentijds hout. De grote glaspartij creëert een doorkijk – als een venster op het achterliggende groen – waardoor het gebouw geen afbreuk doet aan het ruimtelijk gevoel van de riante tuin. Door een waterpartij te voorzien, heeft het geheel nog een grotere aantrekkingskracht.

De luxe wordt als het ware weerspiegeld op het wateroppervlak, omringd door het organische groen van het weidelandschap. Natuur, design én technologie verzoend in een boeiend geheel.

Solide element in een zee van groen

Grootste blikvangers zijn uiteraard de wagens die buiten geparkeerd staan op het platform van gepolierd beton, zwevend gemonteerd boven het water. Van Damme: “Maar dit is net zo goed een mooie plek om een aperitief te serveren.”

Wat de gevelbekleding betreft, viel de keuze op thermisch behandeld, geborsteld en donker gebeitst grenen, naaldhout dat door de thermische verduurzaming uitermate geschikt is voor buitengebruik. Door de rechte nerf en uniforme textuur heeft het hout een eigentijdse uitstraling, kracht bijgezet door het verticale latwerk met variërende breedte. De architectuur en gekozen materialen maken van het gebouw een solide en eigentijds element in een zee van groen. Uitdaging geaccepteerd en uitvoering geslaagd.

Tuinarchitect: Filip Van Damme
Ontwerp autopaviljoen: Unicus
Tuinaannemer: Frederik Oost
Zwembad: My Pool

» Bekijk meer projecten in Chic Gardens!

Tekst: Eva Goossens
Fotografie: Bert Demasure – Annick Vernimmen

Geef een reactie