© Hilde Verbeke

Zwemvijver in de hoofdrol

Ervaring is niet te missen bij het ontwerpen en inrichten van tuinen waarin een zwemvijver een hoofdrol speelt. Met meer dan dertig jaar activiteit op de teller en meer dan 1500 zwemvijvers gerealiseerd, hoort Cools bvba uit Essen dan ook in deze Chic Gardens thuis!

Toegegeven, het begon allemaal eerder bij toeval. In één van de tuinen die Cools aanlegde wilde de eigenaar een ruime vijver. Te ruim voor de collectie Japanse koi die de eigenaar op het oog had. Toon Cools besloot daarom een gedeelte van de vijver in te richten als plantenzone en het vijverwater daar constant door te laten stromen. Het resultaat was verbluffend. Het water bleef helderder dan met een gewone filterinstallatie en bleek bovendien zo gezond dat zelfs zwemmen er perfect in mogelijk was.

Altijd een stapje voor
Bij volgende tuinprojecten bouwde Toon steeds vaker een ‘gezonde’ vijver in. Niet meer met het oog op vissen, maar zwemplezier voor de klanten. Alle nieuwe ontwikkelingen in de vijver- én zwembadwereld werden op de voet gevolgd. Waterdichtingsfolies, filtermateriaal, pompinstallaties, zelfs planten werden getest, vergeleken, beoordeeld en eventueel veroordeeld. Alleen het beste werd en wordt gebruikt in projecten. Het zorgde ervoor dat de zwemvijvers van Cools bvba steeds een stapje voor waren in evolutie en kwaliteit.

(lees verder onder de foto’s)

Alles kan!
Zwemvijvers hebben voor Toon en zijn team geen geheimen meer. Toch draait het bedrijf absoluut niet op routine. Elke nieuwe opdracht is een uitdaging, want het moet gerealiseerd worden volgens de specifieke wensen van klanten. Hierbij wordt rekening gehouden met de eigenheid van het terrein, bovengronds en ondergronds en gaat men voor maximale integratie in het tuinconcept. Daarbij kan zowat alles. Van ingebouwde verlichting tot geïntegreerde verwarming. Buitenbeentjes zijn de steeds vaker gevraagde zwemkanalen: zwemvijvers die smal maar lang zijn en zich zelfs door de tuin slingeren. Het langste kanaal dat het bedrijf tot nog toe realiseerde is maar liefst 120 meter lang!

Duurzaamheid eerst
Hoe en wat de zwemvijver ook moet zijn, het bedrijf houdt vast aan een aantal welomlijnde principes. Duurzaamheid staat in alles voorop en dat in de twee betekenissen van het woord: ecologisch en met het oog op een lange toekomst. Het vertaalt zich in het gebruik van stevige, maar ook recycleerbare materialen, aandacht voor laag energiegebruik en een lange levensduur van de technische installatie en het niet verspillen van water. “Water van tien jaar oud, is trouwens beter en gezonder dan nieuw water”, drukt Toon zijn klanten steevast op het hart. Onderhoud is natuurlijk wel nodig, incluis het regelmatig ‘stofzuigen’ van de bodem. Bij Cools wat dat betreft, geen verrassingen. Het bedrijf informeert uitgebreid wat betreft het onderhoud van de zwemvijver.

(lees meer onder de foto’s)

Voor iedereen het beste!
Toon waakt er persoonlijk over dat elke zwemvijver een mooie toekomst tegemoet gaat. Het resultaat, een waslijst van referenties en een uitgebreide lijst van projecten die scoren in wedstrijden als de Beste (Belgische) Zwembad-, Wellnessen Zwemvijverbouwer (sinds 2011 zesmaal goud) en de wedstrijd Vlaamse Tuinaannemer van het jaar (met o.m. prijzen in 2014). Het team Cools is dan ook een sterk team en de toekomst is verzekerd. Binnen het bedrijf heeft Toon namelijk twee extra sterke rechterhanden: zijn dochter en zoon, Griet en Kris. Ze groeiden mee met het bedrijf en volgen inmiddels al bijna tien jaar de projecten en alle ontwikkelingen samen met hun vader op. Ze doen dat even gepassioneerd als hem en met maar één bekommernis: elk project tot het beste in zijn soort maken!

Tekst: Marc Verachtert

Cools tuinaanleg
Schriek 10 | B-2910 Essen
T: +32 3 667 28 58 | [email protected]
www.coolsbvba.be

Geef een reactie