© GERRIT DEVINCK

Waar zijn we… in Toscane, Zuid-Frankrijk of…?

Met dit tuinontwerp zet Bart Monbaliu ons maar wat graag op het verkeerde been. Opzet geslaagd, deze tuin bevindt zich immers niet in Toscane, noch in het Zuiden van Frankrijk, maar in hartje Brugge. Een tuin met zwembad in het midden van een stad is een uitdaging op zich, om nog maar te zwijgen over de verborgen Romeinse kelder, de asymmetrische lijnen en hoge tuinmuren. Alleen een out-of-the-box ontwerp met zuiderse flair kon hier soelaas brengen.

De eigenaars – jonge veertigers – zijn echte tuinliefhebbers. Ze wilden een volledig nieuwe tuinbeleving en hadden zelf heel wat ideeën verzameld over hoe hun tuin er moest uitzien. Gewapend met enkele schetsen gingen ze te rade bij tuinarchitect Bart Monbaliu.

“Het ontwerp dat ik volgens hun wensen voor hen maakte was vrij klassiek. Ik maakte echter nog een tweede plan, iets wat ik anders nooit doe. Toen ik dit ontwerp bovenhaalde waren ze meteen verkocht. Ze kozen uiteindelijk voor mijn eerder gewaagde ontwerp en gaven me hun vertrouwen. Daarna zijn we samen de bomen en planten gaan kiezen. Alles gebeurde in samenspraak maar ze lieten mij wel vrij. Het was fijn om dat vertrouwen te krijgen”, vertelt Bart Monbaliu.

Hedendaags met een speelse invulling

“Het moest een hedendaagse tuin worden met een speelse invulling tussen de hoge tuinmuren. Anderzijds mocht de tuin niet verankerd zijn in de tijd. De verbinding tussen oud en nieuw was voor mij heel belangrijk. Het zwembad vormt een hedendaags accent in dit historisch kader. Belangrijk was ook dat het zwembad natuurlijk zou ogen en wat leven in de tuin zou brengen. Uit onze gesprekken onthield ik dat de eigenaars liefhebber zijn van zuiderse oorden zoals Toscane. Dat inspireerde me om een tuin te ontwerpen waarvan je niet kan zeggen waar hij precies ligt.”

Vlakbij de woning werd een cipres geplant en achteraan een den. Ook de kruidachtige planten, een natuurlijke bloemenborder en een vijgenboom – die deskundig tegen de tuinmuur werd geleid – roepen die zuiderse sfeer op.

Bekijk de volledige tuin in Chic Gardens

Ook zin gekregen in zo’n heerlijk zuiderse tuin? Laat je inspireren door deze tuinrealisatie van Bart Monbaliu. Het volledige project wordt uitgebreid beschreven in het nieuwe Chic Gardens magazine, met tuinfotografie om bij weg te dromen… Neem zeker ook een kijkje op de website van Bart Monbaliu als je benieuwd bent naar meer van zijn werk.

» Bestel Chic Gardens en krijg ‘m gratis bij je thuis geleverd!

chic gardens magazine outdoor living tuinarchitectuur tuindesign fashion for agrdens buitenmeubelen zwembaden poorten villatuinen dakterrassen loungetuinen zwemvijvers bloementapijten stadstuinen robotmaaiers scandinavisch design terrastegels tuintrends highend project belgian design

Geef een reactie