Tuin met twee gezichten
Meer openheid vooraan, en meer privacy achteraan. Dat waren de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van deze tuin bij een gerenoveerde hoekwoning. Ken Verelst Tuinarchitectuur maakte er een parel van … met een subtiele knipoog naar Ibiza.
Voortuin opengooien
De woning heeft interessante volumes met een sterke geometrische uitstraling. De witte gevelpleister en de lichte, kleurrijke raam- en deurkozijnen roepen al een zomerse sfeer op. Jammer genoeg zat de fraaie woning verscholen achter een hoge haag. De eerste uitdaging voor Ken Verelst: openheid creëren zodat het huis vanaf de straatkant te zien en bewonderen valt. Omdat de woning op een hoek staat, zijn er twee voortuinen. Die vloeien nu mooi in elkaar over voor een maximum aan harmonie.
Hoogteverschillen aanpakken
In de voortuin speelt groen de hoofdrol: een frisse graspartij, doorkruist met paden en boorden in gepolierde beton. Ken Verelst ving op vernuftige wijze de hoogteverschillen op. De oude, allesoverheersende hagen werden gerooid en vervangen door lage, groenblijvende beplanting. Door de verschillende bladvormen en structuren ogen die allesbehalve eentonig. We zien onder andere de bossige Osmanthus en Eleagnus, ook wel olijfwilg genoemd. Het contrast tussen de wintergroene struiken en de lichtgrijze verharding zorgt voor een boeiend en contrastrijk geheel. De bestaande carport werd behouden, en netjes in het nieuwe groen geïntegreerd.
Privacy garanderen
Omdat de vrouw des huizes een aanpalende zaak heeft – een kapsalon – moest de inrichting van de achtertuin bovenal inkijk beperken en privacy garanderen. Het eerste tuinontwerp van Ken Verelst was onmiddellijk een schot in de roos. De bewoners waren zelfs zo overtuigd dat Ken carte blanche kreeg om zijn ontwerp te realiseren. Van één oorspronkelijk idee werd wel afgeweken: in plaats van een zwemvijver kwam er een zwembad.
Dolce vita-gevoel creëren
Een zwemvijver oogt naturel en ongekunsteld. Maar de bewoonster had een look met wat meer luxe en een hoger wowgehalte in gedachten – een wenk naar Ibiza, zo je wilt. Het bad doet dienst ter ontspanning en om baantjes in te trekken. Het is dé blikvanger van de tuin geworden. Enerzijds door het maatwerkontwerp in een L-vorm. Anderzijds door het felblauwe water dat een vakantiesfeertje evoqueert. Het bad is een knap staaltje vakwerk, subliem verwerkt in de rest van het tuinontwerp. De boord is uitgevoerd in een grijze natuursteen, het ‘zwevende’ terras in duurzaam, Afrikaans padoek.
Tuin bij interieur betrekken
Nóg een eis die de bewoners stelden aan het bad: in alle seizoenen vanaf de woning genieten van het zicht erop. Daarom werd de blauwe ader dicht bij de woning geplaatst, en voorzien van ledverlichting die ’s avonds een feeëriek schouwspel garandeert. Op het terras is volop ruimte om te loungen, eten of verbroederen met gasten. Een luifel zorgt voor schaduw als het Belgische klimaat zich van zijn zonnigste kant toont. Knap detail: de boom die tussen de planken van het terras opdoemt.
Lusten zonder lasten garanderen
De achtertuin sluit qua sfeer aan bij de voortuin, maar is dichter begroeid en telt wat hogere beplanting waaronder steeneiken: sierlijke, groenblijvende bomen die van nature in Zuid-Europa voorkomen. Ook hier weinig kleur, behalve vijftig tinten groen in de meest uiteenlopende texturen. De verharding bestaat uit ter plaatse gegoten beton. Tussen de beplanting bracht Ken lavakorrel en boomschors aan. Die verhinderen de groei van onkruid, en beschermen tegen uitdroging. Resultaat: een ecologische en onderhoudsarme tuin.
Optimaal ruimtegebruik benutten
Het koppel kwam bij Ken Verelst terecht via mond-tot-mondreclame. Hun samenwerking met de tuinarchitect? Daarover zijn ze in de wolken. Ken vinkte alle wensen van hun verlanglijstje af, en realiseerde een tuin die luxe verzoent met een intieme sfeer. Een geslaagde evenwichtsoefening tussen zuiderse stemmigheid en ingetogen klasse. Ken haalde het onderste uit de kan van de beschikbare ruimte. En dat met een optimale verhouding tussen beplanting en verharding. In deze tuin komen de bewoners het hele jaar tot rust. En genieten ze van een vakantiegevoel zonder naar verre oorden te moeten reizen.
Tekst: Peggy Van der Auwera
Fotografie: PSG