Een ruimtelijk gevoel in de tuin

Kenmerkend voor de tuinen van Wolterinck zijn rust, eenvoud en zichtlijnen voor een ruimtelijk gevoel. Tuinkamers zorgen voor intimiteit in de overwegend groene tuinen. Dicht bij een woning zoekt Wolterinck de relatie met de architectuur van het huis, dieper in de tuin mag de natuurlijke omgeving leidend zijn.

Door de jaren was deze statige villa in de omgeving van Wassenaar veel van zijn oorspronkelijke grandeur verloren. Ook de tuin was overwoekerd door goede bedoelingen, met een wildgroei van bomen en struiken tot gevolg. Gelukkig zagen de nieuwe bewoners de potentie van deze schitterende villa en dito tuin. Een nadrukkelijke opdracht aan de ontwerpers van Wolterinck was dat hun indrukwekkende kunstcollectie onderdeel moest worden van zowel het interieurontwerp als dat van de tuin.

De designer aan het woord
Als je de tuin binnenwandelt, word je verrast door twee aan twee geplaatste Ginkgo biloba bomen, de enige bladhoudende naaldbomen ter wereld. Deze bomen zijn bij mij favoriet. De bladeren zijn aan elkaar gegroeide naalden en krijgen in de herfst een prachtige felgele kleur. Ze worden ook wel Japanse notenboom genoemd. De vruchten verschijnen alleen bij de vrouwelijke boom na circa 20 jaar.
Organische taxusvormen, het zijn net rupsen, omlijsten de trap bij de hoofdentree van de villa en verzachten de strengheid ervan. De kubistisch gesnoeide beukenblokken op stam staan dichter bij de architectuur en zorgen voor het juiste contrast met de ‘rupsen’. De geknotte platanen aan de voorzijde van de villa vormen met hun grillige voorkomen een mooi contrast met de door ons aangebrachte strakke, kubistische pergola. Deze pergola, een vaak voorkomend element in een Wolterinck-tuin, creëert een plek waar natuur en architectuur bij elkaar komen. De blauwe regens omarmen hier de stoere zwarte kolommen die de paden omlijsten.
Een geschenk in deze tuin waren de volwassen bomen die vooral de riante achtertuin zo boeiend maken. Ik doel hiermee met name op de vele stammen van prachtige oude berken met de zo kenmerkende wittige barst. Doordat we het bosachtige gedeelte goed hebben opgeschoond, komen deze prachtig tot hun recht. De plantvakken kennen maar weinig variatie, omdat mijn voorkeur uitgaat naar het creëren van rust in de tuin. Elk seizoen is er een bloemsoort, in dit geval zijn het de alliumbollen, die de aandacht vragen in een bepaald gedeelte van de tuin.

De opvallende moderne uitbouw aan de achterzijde van het huis, een strakke glazen box, zorgt ervoor dat binnen ook heel erg buiten is. Het prachtige kunstwerk in de serre, uitgevoerd in gips, heeft hier een beschutte plek. Buiten zorgen de wuivende siergrassen, Miscanthus chinensis, voor de juiste balans.  De architectonische tuin bevindt zich dicht bij het huis. Hoe verder je in de tuin komt, hoe natuurlijker deze wordt. Vanuit de achtertuin ben je snel midden in de ongerepte natuur, waar je je roeibootje pakt en heerlijk tot rust kunt komen op het water.

Ontwerpfilosofie van Wolterinck
Binnen en buiten zijn bij Wolterinck onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat komt het best tot zijn recht in projecten waarbij het ontwerpbureau van Marcel Wolterinck in Laren zowel het interieur als het exterieur en de tuin mag ontwerpen, maar ook bij het herinrichten van een bestaande tuin is de verbinding tussen binnen en buiten leidend. Wat de omvang van een opdracht ook is, Wolterinck regelt alles, van ontwerp tot aanleg.

www.wolterinck.com

Geef een reactie