Grensverleggend outdoor design

Al meer dan 25 jaar legt Royal Botania de lat van buitendesign zo hoog mogelijk. Vormgeving, ergonomie, esthetiek, materialen, … versmelten in ontwerpen die het summum zijn van Belgisch vakmanschap. Ook in 2020 pakt het merk uit met collecties die vernieuwen en verbluffen.

We voelden marketingmanager Pieter Van Puyvelde aan de tand over tendensen.

Valt er één opvallende ontwikkeling te bespeuren?
Het is weliswaar geen nieuwe trend, maar hij zet zich alleszins nog verder door: indoor living verplaatst zich naar buiten. Kortom, we willen in onze tuin en op ons terras hetzelfde comfort en dezelfde mogelijkheden als binnen. Dat vertaalt zich in meubels die er even fraai uitzien als indoordesign, met als kers op de taart: weerbestendige materialen die moeiteloos het hoofd bieden aan de natuurelementen.

Binnen wordt buiten. Gaat dat ook in de omgekeerde richting op?
Absoluut. We hebben klanten die outdoormeubels kopen om ze binnen te zetten. Dat geldt dan vooral voor tafels, stoelen en banken. De tijd dat buitenmeubilair stiefmoederlijk werd benaderd, ligt gelukkig achter ons. Vooral mensen die duurzaamheid naar waarde schatten, kiezen voor hoogwaardig design dat jarenlang meegaat – of het nu buiten of binnen staat.

Of ‘tussenin’, zoals onder overkappingen of in een poolhouse
Inderdaad, onze collecties vinden gemakkelijk hun weg naar ruimtes die de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Neem nu JIVE, een stoel voor ‘modernisten’. Naast de bestaande uitvoering in teak, is Jive nu ook beschikbaar in aluminium, in liefst zes kleuren. Een model dat mooi combineert met een eettafel bij een buitenkeuken, of onder een luifel of overkapping. Hetzelfde geldt voor de elegante VITA-stoel: een lust voor het oog en superveelzijdig. Het teakhouten frame wordt gecombineerd met een handgeweven rug en zitting die geen vocht opnemen. De stoelen trotseren dus gemakkelijk regenbuien, maar ze spelen evengoed binnen hun troeven uit.

Is er qua materialen iets nieuws onder de zon?
Toch wel, al kan ik daar nu nog niet te veel over kwijt. Er komt alleszins een stof uit die echt uniek is en nog nooit eerder voor buitenmeubilair is aangewend. Voorts doen geweven materialen, zoals die van VITA, het goed. Ook dagbed TUSKANY heeft geweven elementen aan de zijkant en de zonnecover bovenaan. De stoffen dragen enorm bij tot de sfeer en de beleving. Dat sluit ook weer mooi aan bij het indoorgegeven: kil en steriel is een beetje naar de achtergrond verdreven. Het mag allemaal opnieuw wat warmer.

Zien we die invloed ook terug in de vormgeving?
Organische vormen zijn helemaal in. Zelfs de modernistische JIVE heeft een zacht silhouet. SAMBA met een mix van Olefin-geweven koord en lint oogt speels en luchtig. De stoel is ‘aanwezig’, zonder de aandacht van de natuur weg te zuigen. En je combineert SAMBA mooi met ronde bijzettafeltjes. FOLIA is het toppunt van organisch design, geïnspireerd op bladaderen. Echt een ode aan de natuur, en nog een droom om in te zitten ook – ergonomisch onovertroffen. De ‘rocking chair’ nodigt uit om heerlijk te schommelen en weg te dromen. Het frame bestaat uit buisjes in gelakt roestvast staal. Zelfs de kleuren knipogen naar de natuur. Want naast de klassiekers wit, antraciet en brons, is de collectie ook beschikbaar in olijfgroen, skyblue en mushroom.

‘Ergonomie de luxe’ is een van jullie stokpaardjes, toch?
De drie pijlers die als uitgangspunt dienen, zijn ergonomie, esthetiek en ‘engineering’. Een meubel is pas goed als het ontwerp bijdraagt tot je comfort. Zelfs achter schijnbaar eenvoudige ontwerpen schuilt ontzettend veel denkwerk en technisch vernuft. Alles moet tot in de puntjes kloppen en tegelijk luxe ademen. Met MOZAIX gaan we nog een stapje verder. Het buitensalon heeft edele houten rasters in geolied mahonie. Bovendien heb je een resem mogelijkheden om het ‘zitlandschap’ volledig naar je hand te zetten. Je kiest zelf welke basiselementen je vrijlaat en waar je de kussens (met QuickDry-vulling) plaatst. Je rust de loungeset naar wens uit met een lichtbron, plantenbakken, een draaibaar tafeltje, … Kortom, een meubel om à volonté te personaliseren. Ook dát is luxe.

Royal Botania sleepte al meermaals prijzen in de wacht met zijn ontwerpen. Geef eens een recent voorbeeld.
In 2017 won de PALMA-parasol met zijn volledig geïntegreerd en automatisch openingssysteem de ‘Best of Best’ RED DOT AWARD. Nu krijgt die er een broertje bij: OAZZ. De bediening is even makkelijk en revolutionair, maar de lijn is strakker en dus gunstiger van prijs. Bij de OAZZ bevindt het doek zich niet boven de baleinen maar ertussen – een heel eigenzinnige look.

Tot slot nog iets over duurzaamheid. Wat ondernemen jullie zoal?
We gebruiken enkel zorgvuldig geselecteerd, volgroeid teakhout dat wordt geoogst volgens strikte milieunormen. Per teakboom die we oogsten, planten we er zeker twee aan. We geven dus meer terug aan de natuur dan dat we nemen. Ook onze andere materialen zijn duurzaam en hebben een ontzettend lange levensduur. Bovendien houden we de productie volledig in eigen beheer: van ontwerp en fabricage tot distributie.

Tekst: Peggy Van der Auwera

www.royalbotania.com

 

Geef een reactie