© Gauthier VW

Op bezoek in het Lauretum van Jabbeke

Ze staan te pronken bij stijlvolle hotels, prestigieuze juwelierszaken en trendy modehuizen in binnen- en buitenland. Misschien ook bij jou in de tuin, nu of later? We hebben het over laurierplanten, -struiken en -bomen die uit Jabbeke komen. Overal en altijd een blikvanger.

Laurier in de tuin

De laurierplant is geschikt voor elke soort tuin. Hij staat namelijk even mooi in pot, bak of kuip; zowel in de tuin als op een dakterras. Deze plant trekt overal de aandacht, zeker als hij gaat voor een mooi aangemeten vorm; van bol tot bol op stam, een piramide, spiraal en noem maar op.

Belgische topkwaliteit

Om kennis te maken met laurierplanten of zelf een uitzonderlijk mooi exemplaar aan te schaffen, moet je niet naar het zuiden. Meer nog. Italianen (nochtans topkwekers, zeker als het over aantallen gaat) kijken jaloers naar de laurier van bij ons. En dan voornamelijk naar planten die in de rand van Brugge gekweekt zijn.

In Italië zijn de blaadjes wat aromatischer, maar de planten minder elegant en losser van structuur. Dat we ze overklassen ligt grotendeels aan het vakmanschap van onze Belgische kwekers. Ook het klimaat en de wind die nog net zeekwaliteiten meedraagt tot bij en over de Brugse kwekerijen, speelt een rol.

Het Lauretum van Jabbeke

Gekend en gewaardeerd tot ver in het buitenland is de gespecialiseerde laurierkwekerij die we bezoeken in Jabbeke. Het familiebedrijf is net vijftig jaar jong en moderner dan ooit. Al jarenlang maken ze gebruik van nieuwe, innoverende en milieuvriendelijke technieken om laurierplanten van superieure kwaliteit te kweken.

In de voortuin (en toontuin) van het Lauretum vinden we tal van laurierplanten die verschillen in vorm, hoogte, omvang en leeftijd. Ze staan allemaal mooi en stijlvol naast elkaar opgesteld met daartussenin planten die gaan voor een stam in de vorm van een kurkentrekker of een vlechtwerk van meerdere stammen en spiraalvormig gesnoeide planten, cônes, zuilen, bollen… vaak meer dan manshoog. Sommige zijn honderd jaar en ouder. Ze staan hier te pronken en te schitteren.

Nieuw boek zet laurier in de kijker

Vers van de pers is het gloednieuwe boek De laurier, het ganse jaar door. Deze uitgave van Lauretum Jabbeke zet alle aspecten van laurier in de kijker. Wil je meer weten over deze planten? Het boek is verkrijgbaar in de kwekerij in Jabbeke en in de online bookshop van Chic Gardens.

Nieuw in de Chic Gardens bookshop: De laurier, het ganse jaar door. Dit boek van Lauretum Jabbeke zet alle aspecten van de laurier in de kijker.
© Lauretum Jabbeke
ZOMERACTIE ? Bestel voor 1 augustus 2021 en krijg het boek gratis thuis geleverd!

Pop-up ‘Taratsa Lauretum’

De laatste twee weken van juli opent het Lauretum de pop-up bar ‘Taratsa Lauretum – The Dinner Edition’. Met heerlijke culinaire geneugten in de prachtig groene, idyllische setting van het Lauretum. Een unieke ervaring!

Wil jij er ook bij zijn? De pop-up bar is open van 20 t.e.m. 31 juli, met uitzondering van 26 en 27 juli. Reserveer via [email protected] of 0476 05 94 95. De plaatsen zijn beperkt.

www.lauretum.be


Tekst: Marc Verachtert
Fotografie: Marc Verachtert, Lauretum Jabbeke, Gauthier VW

Geef een reactie