We ontwierpen groenbuffers als losstaande eilanden met een soort gangenstelsel. ©Artifix

Landelijke tuin met rijke inheemse beplanting en een grote vijver

Als de bouwgrond verstoken is van waardevolle zichten en van een mooi landschap waar de woning zich in kan neervlijen, waarom dan zelf geen landschap ontwikkelen? Een grote vijver en een groenbuffer van inheemse beplantingen vormen samen een nieuw en beschuttend landschap voor de bewoners.

Inkijk beperken

De woning staat centraal op een groot perceel, afgelegen van de openbare weg in de tweede bouwlijn waardoor het terrein omgeven is door vrij veel aanpalende percelen. De rechtstreekse inkijk van al die buren zoveel mogelijk inperken, stond bovenaan het verlanglijstje van de opdrachtgevers. Op hun bouwgrond – eerder een typisch verstoord West-Vlaams landschap – waren ze jammer genoeg niet gezegend met waardevolle zichten en een adembenemend landschap.

Met dat gegeven ging tuin- en landschapsarchitect Lieven Vereecke meteen aan de slag. Zo adviseerde hij om al tijdens de ruwbouwfase van de woning te starten met het aanplanten van inheemse groenbuffers op de buitenzijde van het perceel. Op het moment dat de bewoners hun woning wilden intrekken, was daardoor de nodige privacy verzekerd.

Landelijke tuin met rijke inheemse beplanting en een grote vijver door tuin- en landschapsarchitect Lieven Vereecke.
©Artifix

Groengordel

“Je kan een groengordel op twee manieren ontwerpen”, vertelt Lieven. “Je kan gewoon rond een groene buffer aanplanten van enkele meters breed of je kan een functionele, organische groengordel maken. We kozen voor het laatste en ontwierpen groenbuffers als losstaande eilanden met een soort gangenstelsel.”

De groene eilanden nodigen uit om errond te kuieren wanneer je door de tuin wandelt. Het is beslist een paradijs om zo door de tuin te wandelen.

Het onderhoud van deze groenbuffers is op deze manier veel gemakkelijker want je kan overal aan zonder de buren te storen. Als dat niet mooi meegenomen is? Er werd geopteerd voor een mix van inheemse aanplantingen zoals de krentenboom, hulst, hazelaar, kornoelje, ligustrum, veldesdoorn en groepen van bomen zoals zomereik, elzen en moeraseik.

Verder lezen? De volledige tuinreportage vind je in Chic Gardens. Bestel hier voor maar € 9,50 met gratis verzending.

www.vereeckelieven.be


Tekst: Ingrid Allaerts
Fotografie: Artifix

Geef een reactie