Intieme kleinschaligheid, binnen en buiten

Hotel WUWEI

In maart 2012 opende in Kortrijk Hotel en wellnesscentrum WuWei, een unieke combinatie van onder meer een hotel, een restaurant en een spa. Het binnengedeelte en de buiteninrichting lopen naadloos in elkaar over, een resultaat van de intense samenwerking tussen alle architecten en decorateurs. Het fraaie buitengedeelte van Hotel WuWei is het werk van Studio Basta.

‘Studio Basta’ bestaat uit Kenny Windels en Bert Busschaert, twee jonge landschapsarchitecten uit Kortrijk. Het duo is actief op vrijwel elk terrein, zowel bij private tuinen als bij publieke ruimtes, maar toch valt er een duidelijke rode draad te trekken doorheen hun manier van werken. “We gaan uit van de geest van de plek en proberen om de sterke punten van een plek onder de aandacht te brengen”, vertelt Bert Busschaert. Die filosofie blijkt opnieuw uit het ontwerp dat Studio Basta voor ‘Hotel WuWei’ in Kortrijk maakte.

Het hotel en wellnesscentrum is er gekomen na een grondige renovatie van een oude drukkerij en twee herenhuizen. Veel van de industriële sfeer werd behouden en gecombineerd met een zeer hedendaagse architectuur. Naast een spa en een hotel met 14 kamers bevat WuWei onder meer een restaurant, een kookatelier en enkele seminarie- en vergaderzalen. Aan Studio Basta werd gevraagd om het volledige buitengedeelte, met onder meer verschillende (dak)tuinen, een zwembad en een parking te ontwerpen.

Intiem en kleinschalig
“De architectuur van het project is zo intiem en kleinschalig mogelijk gehouden”, aldus Kenny Windels. “Daar zijn ook wij in meegegaan. De site is onderverdeeld in verschillende belevingen en thematieken. Dat gegeven trokken we in de buiteninrichting door. De tuin bestaat uit enkele kleinere tuinen, zoals een kruidentuin en een fruittuin, die gekoppeld zijn aan een groter geheel en aan de architectuur van het gebouw. Een sfeer van rust en harmonie, dat wilden we creëren.”

“De eigenaar van WuWei koos ervoor om op elk niveau van het ontwerp met mensen uit de streek te werken”, weet Kenny. “Zo kwam hij bij Studio Basta terecht. De geest van de plek sprak ons meteen aan. Het oude industriële pand zorgt ervoor dat het een site is met veel karakter.” De renovatie van de site gebeurde volgens de landschapsarchitect door zaken toe te voegen en weg te halen: “Het was onze taak om in te spelen op die manier van werken. De bouwheer wilde dat iedereen die aan het project meewerkte steeds goed bleef overleggen. Zowel de architect, de interieurontwerper als wij, de landschapsarchitecten, kwamen regelmatig samen om te brainstormen. Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat wij ideeën aanreikten over de binnenhuisinrichting of omgekeerd. We versterkten elkaar en de ontwerpen waren duidelijk op elkaar afgestemd. “Op die manier ontstaat er een duidelijke link tussen binnen en buiten.” Dat maakt ons werk veel aangenamer.

 Tweeledig
“Over het algemeen kregen we carte blanche van de eigenaar”, vertelt Kenny. “De vraag was wel om een duidelijk onderscheid te maken tussen de zones binnen en buiten de ingangspoort. De buitenparking en de overdekte parking bevinden zich in een zone die best “nonchalant, wild” mocht gehouden worden. Eventueel kan deze ruimte ook gebruikt worden als evenementenruimte. Eenmaal binnen in de site, voorbij de oude toren, begint een nieuw gedeelte, waarin het allemaal wat strakker, rustiger en chiquer moest. Op die manier is er een heel duidelijk onderscheid tussen de twee zones, zodat mensen zich binnen echt ‘WuWei’ voelen.”

Voorbij de hoofdingang komen bezoekers binnen op een terras annex fruittuin. “De eigenaar vroeg ons om in alle tuinen na te denken over hoe we met verschillende geuren en kleuren konden werken. Tegelijk moest ook het ‘health’-thema terugkomen. In alle tuinen komen verschillende groentinten en geurende, bloeiende planten voor. Attractieve bladplanten, fruit, groenten, klimplanten, kruiden, waterplanten en bomen worden gecombineerd.

Vlotte passage
De fruittuin is heel flexibel van opzet. “Enerzijds moest de ruimte een vlotte doorgang toelaten”, vertelt Kenny. “Aan het einde van het tuintje kom je bij de centrale balie van het hotel en die passage wilden we uiteraard niet blokkeren. We zetten de doorgang zelfs extra in de verf, dankzij de begeleidende groenstrook tegen de muur. Hier plantten we leifruit, in dit geval peren en appels. Maar tegelijk wilden we van dit terras ook een rustpunt maken en dat deden we met behulp van de tafeltjes en de stoelen. Een solitaire, meerstammige kweepeer, een heel statige mooie boom, beklemtoont die rust. Bovendien doorbreekt de kweepeer de schaal van het gebouw, dat op die manier een stuk minder imposant overkomt.”

Op de vloer werd op de meeste plaatsen het bestaande beton van de site behouden. Rond het zwembad koos Studio Basta in overleg met de architect en interieurarchitect voor een nieuwe laag mortex, het materiaal waar ook het zwembad uit bestaat en dat we ook terugvinden in alle badkamers van het hotel zelf. “In de kruidentuin en de parkingzones werkten we met beige mignonette rolgrind. Een zeer aangenaam materiaal, want het reflecteert het zonlicht en brengt zo veel kleur en licht binnen.”

Bamboetuin
Het zwembad is een letterlijk voorbeeld van hoe het interieur en het exterieur van WuWei in elkaar over lopen. “Het gaat om een bad in T-vorm, dat zowel over een binnen- als een buitengedeelte beschikt. Het binnengedeelte bestaat uit twee afzonderlijke kamers en wij werkten vooral rond het buitengedeelte. Aan de ene kant van het bad is er nu een eenvoudig terras met ligstoelen, aan de andere kant vind je een bamboetuin met sauna, buitendouches en ligblokken. Gasten kunnen zowel baantjes trekken in het bad als rustig gaan zitten. Daarvoor dient de zitbank aan de rand. In het bad zijn onder meer een nekmassage, een borrelplaat en enkele jets ingebouwd.

In de bamboetuin naast het zwembad vallen vooral de vier grote blokken op. “Deze bestaan uit massieve focus zandsteenblokken, hetzelfde materiaal als de grillige staptegels. Je kan ze zien als alternatieve strandstoelen.” Dankzij de bamboe is het, in de toekomst, onmogelijk om van buitenaf naar het zwembad te kijken en omgekeerd. “Privacy doorheen alle seizoenen en de prachtige zwarte stengels zijn redenen waarom we voor deze wintergroene bamboe, Phyllostachys nigra, kozen.“

Studio Basta besloot om de verlichting in WuWei veelal sober te houden. “Het is niet onze stijl om daarin te overdrijven. Doorgaans houden we het bij subtiele, tevens functionele sfeerverlichting. Enkele terugkerende structurerende planten (meerstammige Ailanthus altissima) werden uitgelicht. De volledige verlichting werd uitgevoerd in samenwerking met een gespecialiseerde verlichtingsfirma.”

Spelen met warm en koud
De daktuin is, samen met de bamboetuin, het kroonjuweeltje van deze site, met dank aan onder meer de gerestaureerde oude waterbak, een in cederhout uitgewerkte jacuzzi en het houten paviljoentje. “Het is de enige zone die afzonderlijk zal worden verhuurd. Oorspronkelijk bevonden zich hier enkele oude koepels en een waterbak. De koepels hebben we afgebroken en de bak werd volledig gerenoveerd. Zo werd een nieuwe dompelton geïnstalleerd, waarin mensen kunnen gaan zitten.”

In het houten paviljoen op het dak is een open haard te vinden. “Die verwarmt de zitstenen in het paviljoen, waar gasten zelfs tijdens de winterperiode zullen kunnen genieten van de warmte. We speelden hier met de notie van warm en koud.” Een groot voordeel van deze plek is de zon, die er van ’s morgens tot ’s avonds op schijnt, en het bomenlandschap dat de site omgordt. Het biedt plaats aan acht personen.

Op de vloer vinden we steigerhout “Dit is hout dat vooral in Nederland in de bouwsector wordt gebruikt, onder meer voor stellingbouw. Voor de daktuin kozen we voor hergebruikt steigerhout, waarvan de poriën verdicht zijn door mortelresten. Na opschuren verkrijg je prachtige verschillende grijze en beige kleurtinten, wat de vloer enorm veel karakter geeft.” Het riet in de waterbak en de massieve aanplant van Salix purpurea ‘Alba’ zorgen voor geborgenheid en privacy.

 Respect voor aannemer en opdrachtgever
“Het is een waar genot om als ontwerper aan de slag te kunnen gaan voor een opdrachtgever die een duidelijke missie en doel heeft”, besluit Kenny. “Hier werkten we voor een opdrachtgever die ook de kracht van de buitenruimte en het groen aanvoelt en met veel gevoel voor vormgeving zijn wensen formuleert. Bovendien is een tuin niet af na de aanleg. De opdrachtgever besteedt veel aandacht aan het beheer van de buitenruimte om te komen tot het beeld dat we gezamenlijk voor ogen hebben.” Maar Studio Basta beseft dat een project als dit vooral teamwork is. “Als ontwerper hebben we in de allereerste plaats heel veel respect voor de aannemer die al onze ‘ontwerplijnen’ kwalitatief uitvoert. Vooral in dit project vielen er bijna letterlijk een aantal harde noten te kraken. Het is heerlijk om te zien hoe die mannen alles met de nodige vakkennis en inzet realiseerden!”

Geef een reactie