Exquise oase in Frankfurt

In het bruisende hart van Frankfurt strijken we neer in een droomtuin met exclusieve signatuur. Een exquise stadstuin die dankzij zijn groendesigners op organische wijze lijkt te ademen. Vandaag is het schitterend weer en de overheerlijke lunch wordt buiten geserveerd.

In de voortuin heerst een intimistische sfeer. In de achtertuin worden we warm verwelkomd door een sympathiek echtpaar. Dit huis ligt echt ingebed in het groen en daardoor straalt het geheel geborgenheid uit. Je voelt wel de hand van de mens in dit unieke groenconcept, maar nooit zal men de wetmatigheden van de natuur geweld aandoen.

 In twee fasen
‘Eigenlijk is onze tuin er in twee fasen gekomen’, vertelt onze gastvrouw. ‘Peter Adams van Avantgarden heeft eerst een knusse tuin rondom de villa gecreëerd.’ De voortuin heeft door de jaren mooi zijn vorm gekregen en vormt tot op vandaag een versmolten geheel met het huis. En op een dag stond dan plots de aanpalende woning te koop. Een buitenkans voor het gezin. Ze werd gesloopt en zo kon de tuin van de familie serieus worden uitgebreid. ‘Achteraan zijn we voor openheid gegaan, weliswaar binnen een groene cocon die ons de nodige privacy garandeert’, vervolgt de heer des huizes.

Tafelgeneugten
De wolken verdwijnen langzaam en maken plaats voor een genoeglijke roodgele gloed die ons aangenaam verwarmt. Het wordt een zonovergoten middag op dit plekje op aarde! Na de afbraak van het oude pand bood het extra perceel een zee van mogelijkheden. Het werd een beeldige oase waar het goede buitenleven centraal staat. Bij het poolhouse wacht ons een gedekte tafel met huisbereide delicatessen. De witte, rijkelijk op houten vaten gerijpte wijn Les Crêtes is Italiaans. ‘We hebben die chardonnay uit de Valle d’Aosta ontdekt toen we op skivakantie in Breuil-Cervinia waren. Terug thuis in Frankfurt hebben we dan een leverancier gevonden die ons eraan kon helpen. Het is nu onze huiswijn.’ We klinken op het fijne gezelschap en genieten met volle teugen van de zon en het culinaire festijn. Het is hier zalig toeven onder een heldere hemel. De buitenlucht doet deugd. En de tongen komen los. ‘Het huis dat is afgebroken, werd net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Wist je dat nieuwe huizen toen verplicht een schuilkelder moesten hebben? Er werd ook een minimum aan staal in verwerkt, want de oorlogsindustrie draaide toen al op volle toeren’, vertelt mijnheer.

Wellness@home
Opvallend hoe stil het is op dit domein te midden van de stad. Voorwaar een groene long die mensen tot rust stemt. ‘Hier kan ik mij echt ontspannen. Het eerste wat ik doe als ik ’s morgens uit de veren ben, is een duik nemen in het zwembad en baantjes trekken. Zalig ontspannend!’ Als je het over onthaasten en genieten hebt, dan hoort wellness at home er hier volop bij. Het huis heeft ook een sauna. ‘In de winter duiken we na de sauna graag het zwembad in’, sluit mevrouw aan bij haar wederhelft. ‘Met je blote voeten door de sneeuw lopen, zorgt voor een aparte gewaarwording. En na het bad duiken we snel het poolhouse in, het is er heerlijk nagenieten.’

Terrastransformatie
Hocus pocus pas… als het ware uit het niets verschijnt een reusachtig zwembad. Zodra het mechanisme in werking is gesteld, zakt een deel van het grote terras geruisloos in de grond en vormt de bodem van de kuip. De voegen tussen de tegels blijken open en daarlangs borrelt de onderliggende voorraad water naar boven. Het schouwspel duurt amper tien minuten. De bodem is schuin en bij de trap heb je dus een ondiep gedeelte. ‘Dit is in de eerste plaats een veilig systeem voor kinderen. Maar je benut de oppervlakte ook optimaal, dat spreekt voor zich, om te zwemmen en als speelruimte voor groot en klein. Of om bijvoorbeeld een lange feesttafel op te plaatsen en een uitgebreide groep gasten te ontvangen.’

Streekgebonden
Bij het terras prijkt een grillig, geel bloeiend zeepboompje op leeftijd dat herinnert aan de scheidingslijn die er ooit is geweest met de buren. Het terras dat aansluit bij de woonkamer en de keuken bestaat uit streekgebonden natuursteen. Peter van Avantgarden heeft het oude terras in Muschelkalk laten heraanleggen, maar nu oogt het veel strakker dan voorheen. ‘Bij het poolhouse hebben we een extra zitplaats laten aanleggen, eveneens in doorleefd materiaal, maar dat is steen die recent gekapt werd. Leuk toch dat subtiele verschil’, aldus het echtpaar. De trap naar het hoger gelegen gedeelte bestaat ook uit zulke jongere kalksteen. Zo worden oud en nieuw prima verzoend.

Afgewogen lukraak
Het domein telt heel wat solitaire bomen, die lukraak lijken aangeplant. Naar niks is minder waar. Elke boom heeft zijn specifieke kleur en verkleuring door de seizoenen, en dan hebben we het nog niet over de verscheidenheid qua bladvorm en de vorming van zaden, vruchten en bloemen. Alle spelen ze hun afgewogen rol in een boeiend totaalspektakel. Zo ontdekken we een honingboom, een groenblijvende steeneik, een amberboom die imposant verkleurt in de herfst en een Magnolia kobus uit noordelijk Japan. Het geheel oogt sober maar als je het van naderbij aanschouwt, ontdek je veel finesse in de plantencombinaties en allerlei begroeiing.

Symbiose van huis en tuin
We blikken samen terug op de realisatie van dit exquise paradijs in Duitsland door Avantgarden. ‘Wij leven zeer veel buiten, van seizoen tot seizoen. Altijd een beetje vakantie hier, zelfs in de herfst en de winter. Maar daarnaast betekent onze tuin beslist een gevoelige meerwaarde voor dit huis. De symbiose is fenomenaal.’ Daar is het echtpaar het hartsgrondig over eens. We nemen afscheid met het stellige voornemen onze wegen nog eens te laten kruisen. Een heuglijk treffen voorgoed in ons geheugen gegrift.

 

Geef een reactie