Een tuin om in thuis te komen

Bart Bolier maakte een stijlvol ontwerp voor deze royale tuin rondom een moderne witte villa. Met een helder lijnenspel, vol sfeer en verrassende details. Met zijn bedrijf Buytengewoon wil hij afwijken van het gewone. Anders dan anders, maar niet overdreven.

Het jonge gezin dat de villa ging bewonen wilde graag een eigentijdse, onderhoudsvriendelijke tuin met voldoende beslotenheid en privacy. Bart is door de interieurarchitect benaderd voor het tuinontwerp. Samen hebben ze veel overleg gehad, om tot een ontwerp te komen dat past bij de woning en de bosrijke omgeving. Er moest een fraaie, maar vrij rustige tuin komen. Open, en met veel gras. De eigentijdse villa spreekt voor zich, te veel versiering is niet op zijn plaats. Bart: “Er was nog helemaal geen tuin, wel opvallend was de oplopende wal achterin de tuin. Op dit hogere gedeelte staan forse bomen, wat voor een heel besloten gevoel en veel privacy zorgt. Het gazon loopt geleidelijk op naar het hogere niveau, waardoor de tuin nog wat dieper lijkt. Op de wal heb ik grote groepen Rhododendron geplaatst, ze passen uitstekend bij de sfeer van het bos.”

Minimalistische voortuin
In de voortuin waren geen tierlantijnen gewenst, de villa moest de hoofdrol spelen. “In de gevel zijn duidelijke lange lijnen te ontdekken, ik pak die draad graag op.”, vertelt Bart. “Daarom heb ik gekozen voor drie lange lijnen in de breedte van het perceel, ze geven krachtig de hoogteverschillen aan. De woning komt zo als het ware op een voetstuk te staan.”

De lijnen krijgen vorm door banden van basalt. Rondom een bestaande boom is een bijpassende plantenbak gemaakt, afgewerkt met zink.

Vanaf de stoep loopt een pad van basaltsplit en basalt stapstenen naar de voordeur, begeleid door taxushagen en vakken met lavendel en dakplatanen. Bart: “Hier heb ik bewust gekozen voor variatie. Omdat de rest van de voortuin zo rustig is gehouden wilde ik hieraan als contrast een opvallend element toevoegen. De dakplatanen vormen hier ook een duidelijk accent. Het pad loopt op, maar de boomkronen heb ik bewust op één lijn gehouden door de zinken bakken van hoog naar laag te plaatsen.”

Midden in het groen
Achter het huis was meer gezelligheid en variatie gewenst. Bart: “Beplanting is hiervoor hét middel: borders, bomen en hagen. Taxushagen accentueren de lijnen in dit ontwerp. Door het plaatsen van hagen wordt een tuin spannend, je kunt niet alles in één keer overzien. Ik heb ervoor gezorgd dat je vanuit de woning door elk raam gazon ziet, je zit midden in het groen.” Door het gazon lopen paden van stapstenen naar alle tuinonderdelen, je kunt met droge voeten door de tuin lopen. Ook naar een klein terras achterin de tuin, begrensd door een lage witte muur. Bart: “Tijdens de bouw van de woning waren er nog stenen over. Hiervan is dit muurtje gemaakt. Hierdoor is er een verbinding gemaakt met de woning. Het witte muurtje dient tevens als focuspunt aan het eind van het stapstenen-pad.”

De hoge, witte muren van de villa hebben bij de raampartijen een versiering van hout. Voor het royale terras is ook hout gebruikt, het geeft een warme uitstraling. Bij de vaste buitenhaard is het heerlijk zitten op comfortabel loungemeubilair. In het verlengde van de schuifpui staat een lange eettafel, met plaats voor acht personen. Alles blijft droog vanwege het ver overstekende dak. Een deel van de vlonder gaat onder het beschermende dak verder de tuin in; hier kun je op ligstoelen genieten van de zon. Achter het muurtje van de buitenhaard heeft Bart een waterelement gemaakt. Het zacht kabbelende geluid van het water werkt rustgevend. In de gladde hardhouten vlonderplanken zijn rvs spots gemaakt, ook van bovenaf wordt het terras sfeervol verlicht. Het vlonderterras is een fantastische plek geworden om te genieten van het buitenleven. Volgens de wens van de eigenaars komt er aan de rechterzijde nog een zwembad als de kinderen wat groter zijn. Hiermee is bij de aanleg al rekening gehouden, alle leidingen liggen klaar.

Seizoenenborders
Lange, smalle borders vol fraaie bloemen onderbreken het gazon. Drie tot vijf verschillende vaste planten zijn volgens Bart al genoeg om een afwisselende beplanting te creëren. Favoriete soorten zijn de duizendknoop (Persicaria amplexicaulis ‘Alba’), witte knoop (Anaphalis triplinervis), donkerbladige zilverkaars (Actaea simplex ‘Atropurpurea’), Zeeuws knoopje (Astrantia major ‘Shaggy’) en het lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’). “De beplanting breekt de rechte lijnen in mijn ontwerpen en is daarom heel belangrijk.”, vertelt Bart. “Ik vind wel dat de beplanting in de winter net zo mooi moet zijn als in de zomer. Daarom gebruik ik graag siergrassen en vaste planten met een wintersilhouet, maar ook beuken- en taxushagen. Zo beleef je de seizoenen optimaal.”

Bij het ontwerpen verdeelt Bart de beplanting in drie lagen: de boomlaag, de struiklaag en de kruidenlaag. Bart: “Eigenlijk net zoals in het bos. Elke laag moet mooi ingevuld worden. Fraaie boomkronen voor de bovenste laag, een variatie aan bladverliezende en wintergroene struiken voor de middelste laag en een afwisselende mix van vaste planten voor de kruidenlaag.”

Grijs, bruin en wit
In de tuinontwerpen van Bart Bolier vind je zelden felle kleuren. Bart: “Bij het maken van een tuinontwerp probeer ik altijd een balans te vinden tussen dode en levende materialen. De kleuren mogen daarbij vrij rustig blijven. Voor de bestrating grijstinten, naast warm bruin van hout. In de borders wel verschillende bloemen, maar allemaal in één kleur. Hier is dat wit geworden, omdat het goed aansluit bij de gevel. Zo krijg je wel sfeer en beweging in de tuin, maar geen opzichtige kleuren die de aandacht afleiden van de vormgeving.”

Ook het tuinmeubilair en de forse polyester plantenbakken zijn wit. De bakken zijn beplant met oude olijfbomen, ze vormen de verbinding tussen het huis en de tuin. Fijn grijs blad van de olijf wordt herhaald in de sierperen in het gazon.

Het resultaat is helemaal naar wens van de bewoners. Bart: “Het ontwerpen is altijd een samenspel tussen de opdrachtgever en mij. In dit geval was het ook erg prettig om overleg te kunnen hebben met de interieurarchitect. Veel elementen van het interieur kun je prima buiten toepassen. Daarbij ben ik wel op mijn hoede voor trends. Tijdelijke trends mogen nooit het uitgangspunt zijn, een tuin moet na tien jaar nog steeds trendy zijn.”

 

Geef een reactie