©Stijn Poelstra

Eigentijdse villa & tuin met BB gehalte

Met goede smaak en selectief gekozen professionals kom je ver. Dat bewijst dit project in Nuenen zonder meer. Een ‘vergeten’ bouwkavel werd met liefde en vooral veel deskundigheid bebouwd en beplant. Een voorbeeld voor wie gaat bouwen.

Tuinarchitect en mede-eigenaar, Gert-Jan Schouwenaar van Stoop Tuinen uit Nuenen (NL), zorgt met zijn ontwerpen altijd voor maatwerk. Met de opdrachtgever, omgeving en de architectuur als drie belangrijke pijlers, weet hij altijd een tuin te realiseren die bij zijn klanten past. Een goede balans tussen harde en groene materialen en tussen schoonheid en functionaliteit heeft hij hoog in het vaandel staan.

Voor dit uitdagende project kwamen architectenbureau Tenback de Groof en Gert-Jan samen. Twee dames, beiden met een achternaam die begint met de ‘B’, kochten deze bouwkavel die er al jaren verwilderd bij lag. Het was eerst twee keer zo groot, wat het zeer kostbaar maakte, en geïnteresseerden wisten vaak niet waar te beginnen. Nadat de bouwgrond werd gesplitst in twee stukken, ontstond een aantrekkelijk grondplan. De uitzonderlijke ligging aan het water met vrij uitzicht was voor de dames BB een kans die te mooi was om voorbij te laten gaan.

Functionele esthetiek

De bewoonsters hebben een drukke baan en in hun schaarse vrije tijd willen ze graag ontspannen in de tuin. Daarop is het ontwerp van tuinarchitect Gert-Jan Schouwenaar volledig gericht. De tuin werd bewust modern ingericht, met een juiste balans tussen privacy en uitzicht, en vormt een fraaie eenheid met de architectuur van de speels vormgegeven villa. Er zijn diverse zitplaatsen, zowel in de zon als in de schaduw. Op het overdekte terras is dit zelf te bepalen door middel van een automatisch bestuurbaar lamellendak.

De terrassen hebben elk hun eigen functie en zijn ruim van opzet. De onderhoudsarme tuin heeft een strakke moderne stijl met spannende zichtlijnen vanaf de terrassen en vanuit het interieur. De beplanting is in smalle en grote groepen verdeeld en is los en uitbundig. Dit zorgt ervoor dat de strakke lijnen van de gestorte betonvloer worden verzacht en de tuin veel groene sfeer uitstraalt.

Afgescheiden van de leefruimte door een lage betonwand bevindt zich links van de voortuin een ruime parking voor minimaal twee auto’s. De oprit van lichtgrijze basalt split in combinatie met grote betonplaten werd zodanig aangelegd dat je makkelijk kan keren en in z’n vooruit van het terrein kan wegrijden.

Wie het pand betreedt voelt meteen dat dit tuinontwerp helemaal klopt, en dat alle verhoudingen perfect symmetrisch zijn. En toch verraden niveauverschillen van de villa meteen dat deze buitenruimte nog een paar verrassingen in petto heeft…

Wel of niet gezien worden

Als het mooi weer is, hebben de dames legio mogelijkheden om van hun tuin te genieten. Hun eis was immers een private wellnessruimte. Het bouwkundige zwembad, tevens zwemspa en jacuzzi, is in klein formaat en ondanks centrale ligging bescheiden aanwezig in het ontwerp. Een mooie streep oceaankleur waarvan de bewoonsters intens genieten en die de blikvanger is vanuit de zichtlijnen van het interieur en overdekte terras. Het vlonderterras van composiet hout versterken het eigentijdse karakter en de rechtlijnige structuur van de tuin. De architecturale, zwarte muur met de JEE-O tuindouche benadrukt het wellnessgevoel. Hoge hagen bij het terras alsook de muur zorgen voor privacy terwijl het uitzicht behouden blijft. Aan de dames de keuze om een glimp van het straatbeeld op te vangen.

Ontwerpen met een talent

Het stokpaardje bij uitstek van Gert-Jan Schouwenaar is een gedegen plantenkennis. Vanuit zijn stijlvolle kantoor in Nuenen schetst hij tuinen met een persoonlijke toets. Toch duiken er in Gert-Jans ontwerpen nogal wat vaste elementen op. Tuinen met een sterke structuur en uitbundige beplanting.

“De tuinen die ik ontwerp zijn over het algemeen heel gedetailleerd en nogal technisch, heel uitdagend dus voor onze werkmannen. Omdat ik een fan ben van hedendaagse architectuur werk ik het liefst strak vormgegeven tuinen uit. Dat betekent niet noodzakelijk koele ontwerpen: je kan het ook weeldering invullen met speelsheid, een tikje experimenteel. Persoonlijk houd ik wel van tuinen met bloemen. Als je een krokus ziet ontluiken, dan weet je dat het voorjaar is aangebroken. In de herfst treedt er dan weer verkleuring op. Een tuin moet de evoluties van de seizoenen weerspiegelen. Mijn favoriete planten? Paars bloeiende vaste planten als lavendel en ijzerhard, omdat je er structuur en kleur in perken mee aangeeft. Weelderige siergrassen en bamboes omdat ze eenvoudig in onderhoud zijn en nuttig om groene muren te creëren. Verder ben ik dol op meerstammige bomen, zoals een gouden trompetboom met een grillig silhouet en, afhankelijk van het seizoen, mooi geel blad.”

www.stooptuinen.nl


Voor meer inspirerende tuinprojecten, bestel Chic Gardens voorjaar 2020.


Tekst: Nicole Polet
Fotografie: Stijl Poelstra

Geef een reactie