Otium _©Artifix

EEN PERFECT LIJNENSPEL

Dat ‘leegte in een tuin’ ook mooi, rustgevend en functioneel kan zijn, getuige dit project van tuin- en landschapsarchitect Dominic Christiaens, zaakvoerder van Otium tuinarchitecten uit Brakel.

Ogen en geest komen perfect tot rust in dit tableau vivant in het West-Vlaamse Jabbeke. Dominic Christiaens speelde in de tuin met vlakken en een zich herhalend lijnenspel, weerde zowat alle kleuren en creëerde openheid. Hoe charmant het terras direct bij de woning ook is…

In eerste instantie gaat het zicht ver de tuin in. Hij is groen van voor tot achter en van links tot rechts. In het gras zijn grijze betonstrepen getrokken. Ze compartimenteren het gras, zonder dat het daarbij aan functionaliteit inboet. Denk aan kinderen die fietsen, voetballen en rollebollen, maar ook familiefeesten waarbij tafels en stoelen overal kunnen neergezet worden.

Otium_Jan Leenknegt_©Artifix

Verticale tuin

In het huis hebben de eigenaars nog een bijkomende tuin, een patio met een verticale tuin en een waterpartij als voorgrond. Ook hier gaat de architect voor een duidelijk lijnenspel.

Vijf verschillende planten zijn erin gecombineerd: zwaardvaren en Japans berggras als groene elementen en geraniums, klokjes en leliegras als kleurbrengers. Ze gaan elk voor een climax op een ander moment in het jaar.

Een glaskunstwerk van Jan Leenknegt houdt de verticale tuin gezelschap en voegt er nog een extra kleurige toets aan toe. En net als de verticale tuin komt de sculptuur extra tot leven bij elk beetje zon terwijl een rimpeling in het water zorgt voor bijkomende effecten. Mooi, rustgevend en functioneel!

>> otium. be

>> janleenknegt.be

Tekst: Marc Verachtert
Fotografie: Artifix

Geef een reactie