Contrast tussen bos en kust, door tuin- en landschapsarchitect Christoph Cobbaert © Dries Decorte

Charmante tuin tussen bos en kust

Tuin- en landschapsarchitect Christoph Cobbaert was meteen gewonnen voor dit charmante perceel in Oostduinkerke. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van een donker dennenbosje aan de rand van een open terrein met kustallures. Een tuin ontwerpen in een bosthema lag dan ook voor de hand. De tuin is een combinatie geworden van duin en bos passend bij een strakke villa in een eerlijk materialenpalet.

Deze woning in Oostduinkerke is een ontwerp van PVL-architecten ontworpen in hun eigengereide rechttoe/rechtaan stijl zonder franjes en uitgevoerd in eerlijke materialen. Het is ook de stijl die tuin- en landschapsarchitect Christoph Cobbaert graag doortrekt in zijn tuinontwerpen. Maar waar het vooral op aankomt is om de juiste sfeer te gaan creëren in de tuin.

“Toen ik de eerste keer het perceel bezocht, was het meteen liefde op het eerste gezicht”, vertelt Christoph.

“Achteraan is een klein, donker dennenbos waar enkele bijenkasten staan. Het contrast en het spanningsveld tussen het donker stukje bos en de openheid van het perceel ernaast dat eerder een kustsfeer uitademt vind ik ronduit prachtig. Met dit gegeven zijn we aan de slag gegaan en zo hebben we een vrij eenvoudig en mooi tuinontwerp gerealiseerd.”

  • Charmante tuin tussen bos en kust door tuin- en landschapsarchitect Christoph Cobbaert
  • Charmante tuin tussen bos en kust door tuin- en landschapsarchitect Christoph Cobbaert

Duinbeplanting en bomen

De woning en tuin liggen pal in de duinen.

“We gaan sowieso geen gevecht aan met de natuur om kost wat kost een bepaalde tuinsfeer te creëren die dan bovendien niet zou passen in deze duinbiotoop. Dat is onze filosofie. “

“We gaan juist werken met de grond en met planten die bestand zijn tegen het zilte. Daarom hebben we voor een duinbeplanting met onder meer sleedoorn (Prunus spinosa), éénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), duindoorn (Hippophae rhamnoides), duindistel en kruipwilg (Salix repens dunensis).”

Heel veel aandacht ging ook naar de bomen in deze tuin. Welke bomen zouden hier passen en waar gaan we die dan precies planten? Het moesten in de eerste plaats bomen zijn die niet te groot worden, passend in deze setting. Anderzijds vindt Christoph het ook belangrijk om een bepaalde spanning op te bouwen in een tuin. “


Meer lezen?

Ontdek de volledige tuinreportage nu in Chic Gardens – editie 1 2022.

Tekst: Ingrid Allaerts
Fotografie: Dries Decorte

Geef een reactie