© ARTIFIX

Golvend tuinlandschap aan het water

De grote niveauverschillen waren een cruciaal element in deze tuin langs de Leie in Drongen. De klant deed een beroep op de expertise van Tuinen Pattyn om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen.

De houten toegangspoort glijdt open. Hoge bomen van meer dan honderd jaar oud en groene heesters flankeren het dubbele betonnen pad dat in sierlijke bochten naar de strakke nieuwbouw leidt. Terwijl we over het pad naar de villa toelopen, zijn onze verwachtingen – na deze geweldige entree – hooggespannen.

“We zijn vertrokken van een typische bouwwerf en hebben de tuin vanaf nul terug opgebouwd”, vertelt Kris Degroote van Tuinen Pattyn.

Niveauverschillen

Wanneer we helemaal naar achter lopen, zien we dat de tuin grenst aan het water van de Leie. Een zeer fijne verrassing, maar de niveauverschillen tussen de tuin achteraan aan het water, het gedeelte rond de woning en de tuin vooraan de straat zijn enorm. Het niveau aan het water ligt lager dan het straatniveau, om een idee te geven. In uitzonderlijke omstandigheden, vaak tijdens de wintermaanden, stijgt het water van de Leie zover dat het water een eind in de tuin stroomt. Er moest een buffer komen om dit water tegen te houden.

Aanplantingen

Hoge bomen zorgen hier en daar voor schaduw in de tuin. “Achteraan hebben we een Alnus glutinosa (zwarte els) geplant en enkele meerstammige solitaire heesters zoals een Hamamelis intermedia ‘Westerstede’ (toverhazelaar), een Chimonanthus praecox (meloenboompje) en een Corylus avellana (gewone hazelaar).

In de zomer vormen de – door Eric De Waele ontworpen – prairieborders een kleurrijke zee van bloemen bestaande uit een mix van grassen zoals Molinia caerulea ‘Heidebraut’ (pijpenstrootje) en vaste planten zoals de Aquilegia vulgaris (wilde akelei), Echinacea purpurea ‘Alba’ (zonnehoed), Gaura lindheimer ‘Sisiyou Pink’ (prachtkaars) en Veronica spicata ‘Ulster Dwarf Blue’ (ereprijs).

Zwaaien maar

Vanop het terras op de eerste verdieping – waar enkele gevulde plantenpotten strategisch opgesteld staan – heb je een mooi uitzicht over het water en de golvende tuin. In de verte zie je het dorp van Sint-Martens-Latem. Bij mooi weer is er heel wat passage op het water gaande van roeiboten en kano’s tot plezierboten met enthousiast zwaaiende passagiers.

Beton in de voortuin

De eigenaar van de woning is professioneel actief in de betonsector. Hij nam enthousiast het idee van Eric De Waele over om een betonnen pad uit te werken dat naar de garage leidt. Zo kon hij zijn product en de vele mogelijkheden in de kijker zetten. In de zomer – precies tussen de twee fasen van aanleg – realiseerde hij twee rijsporen in gewassen beton met grind ertussen die in een sierlijke bocht onder de statige bomen van de drukke straat naar de rustige tuin en woning leiden.

www.tuinenpattyn.be


Meer inspiratie en tips?

Ontdek deze en tientallen andere buitengewone tuinen in Chic Gardens.


Tekst: Ingrid Allaerts
Fotografie: Artifix – Véronique De Walsche

Geef een reactie