Tuin- en landschapsarchitect Thomas Leplat ©Artifix

Strakke wit-zwart architectuur in een groene parktuin

Aan deze oude parkreuzen kan je niet voorbij. Ze vormen de groene basis van het ontwerp van tuin- en landschapsarchitect Thomas Leplat. Dankzij het bosthema gaat de tuin helemaal op in zijn omgeving en komt de wit-zwart architectuur van de woning mooi tot zot zijn recht.

“Bij mijn eerste bezoek zag ik een gazon waarop een aantal bomen stonden”, vertelt Thomas. “Het plan van de architect voor de woning was intussen klaar. Meteen kreeg ik het idee om de oude bomen en het feit dat de kavel aan de rand van een grote parktuin ligt uit te spelen in mijn ontwerp. Het waren vrij grote bomen op een niet zo groot bouwperceel. Daarom moesten we hier en daar drastisch bomen insnoeien en anderzijds ook zoveel mogelijk bomen behouden om de samenhang in de tuin te bewaren.”

Het buitenleven

Het moest een tuin worden met een zwembad waar de eigenaars volop van het buitenleven konden genieten. Om de architectuur van de woning tot zijn recht te laten komen en te accentueren, koos Thomas voor organische grindvlakken in Franse dolomiet speels rondom de woning gedrapeerd. Het gebruik van grind als basismateriaal vormde het eerste uitgangspunt van zijn ontwerp. De grindvlakken zijn afgeboord met Cortenstaal. Slechts een subtiel randje van het staal is zichtbaar gelaten om hier vooral niet het accent op te leggen.

“Waarom grind? Omdat het een waterdoorlatend en zacht materiaal is. Het brengt ook rust in dat groene kader en oogt iets natuurlijker dan klinkers of beton. Samen met de groenvlakken die rond het grind lopen – zowel voor- als achteraan – creëer je een wandeling rond de woning. In de voortuin is het grind vooral functioneel op de parkeerzone en onder de carport. Aan de zijkanten van de woning waaieren de grindvlakken uit in twee grindpaden die rond de woning doorlopen naar het terras achteraan.”

Wit-zwart-wit-groen

Het creëren van een soort boskarakter vormde het tweede uitgangspunt. In veel gevallen werkt Thomas graag met kleur in zijn ontwerpen. Hier koos hij bewust voor een ingetogen beplanting met heel veel groen. Zo combineert hij de wit-zwarte architectuur met een voornamelijk wit-groene beplanting.

In de voortuin – dit is de noordkant – zien we vooral een frisse mix van bos- en bladplanten zoals varens, Helleborus, Carex (zegge), Epimedium (elfenbloem) en Rodgersia (schout-bij-nacht). Dit zijn allemaal schaduwplanten. In het voorjaar treedt de bloei op in vooral witte tinten met hier en daar een toets geel of lichtroze.

In de achtertuin is er plaats voor een meer zonnige beplanting met Sesleria autumnalis (blauwgras) gecombineerd met Molinia (pijpestrootje) en hier en daar wat bloeiaccenten zoals Astrantia (Zeeuws knoopje), Allium en Salvia.

Verder lezen?

De volledige tuinreportage kan je bekijken in het magazine van Chic Gardens.


Tekst: Ingrid Allaerts

Geef een reactie