Tuinarchitect Filip Van Damme © Veronique Dewalsche - Artifix

Sfeer en functie stijlvol verenigd op het dakterras

Grote schuiframen leiden de eigenaars naar een breed dakterras met waterpartij. De woning is van beton en glas. Om het te verzachten en eentonigheid geen kans te geven, is het terras ingedeeld met speelse zwarte, laag gerande plantenvakken gevuld met lampenpoetsergras en afgewerkt met zwarte lavasteentjes.

Als een signatuur van zijn vakkundigheid werd het dakterras boven de burelen van schrijnwerkerij Monserez grondig aangepakt. Interieurarchitect Danny Hoorelbeke van Project vijf richtte het binnen smaakvol in, waarna tuinarchitect Filip Van Damme het terras transformeerde tot een verrassende buitenruimte waarin water, groen, lucht en vuur de sfeer bepalen. Je kunt er zonnen, luieren, tafelen en aperitieven.

 

De strategische indeling levert verrassingen op zodat de daktuin niet meteen al zijn geheimen prijsgeeft. Er is voldoende plek om te genieten: hier en daar staat een mobiel zitbankje, een cosy loungeruimte en een eethoek.

De meerstammige Zelkova in vier kolossale plantenbakken, groene wanden van steeneik (Quercus ilex) en een grote, zwarte parasol zorgen voor beschutting zonder het uitzicht te belemmeren.

De gehele invulling

Op het vlak van beplanting was de vraag om het dakterras niet te druk te maken. De beschikbare ruimte was al niet zo groot, dus het terras mag niet overladen worden. Ook de toegankelijkheid voor de kinderen was belangrijk. De bewoners houden van modern, strak en minimalistisch, maar tegelijk ook sfeervol.

Zwart als uitgangspunt maakt het visueel compacter en geeft een chique look. Voorop stond dat het maximale uit de ruimte werd gehaald, zodat we een knap en apart project konden realiseren.

Robuuste blikvanger van Piet Boon

Een blikvanger die garant staat voor lang tafelen is de robuuste zwarte tafel. Het massieve buitenmeubilair van Piet Boon maakt geen overladen indruk. Integendeel, het is rijk aan eenvoud en voegt een gevoel van pure verfijning toe aan dit terras.

“De totale oppervlakte van een dakterras is vaak beperkt, dus heb ik bij het ontwerp behoorlijk wat geëxperimenteerd met het klassieke idee van hoe je een daktuin inricht. De eenheid in materiaal zorgt voor rust en harmonie.” – Tuinarchitect Filip Van Damme

Rustgevend aspect

In deze daktuin is elk element een onderdeel van een groter en samenhangend geheel. Zo ook het langwerpige waterelement, over de volledige lengte van het terras. Een watertafel verhoogt de ambiance, geeft rust en dempt het geluid van buitenaf. Zalig om vanaf de aangrenzende loungehoek het kabbelende water te horen.

Het mag gezegd worden: Filip Van Damme is er perfect in geslaagd om sfeer én functie stijlvol te verenigen. Het sfeervolle dakterras blijkt, onder meer dankzij het sobere materiaalgebruik, een mooi en logisch vervolg van het interieur.

Meer weten? www.filipvandamme.be


Laat je inspireren door Chic Gardens

Chic Gardens is hét must-have magazine over outdoor living & outdoor design. Bestel Chic Gardens online & laat ‘m gratis leveren.

» Bestel hier jouw Chic Gardens

€ 9,50 | Gratis verzending in België

Nu verkrijgbaar in de Chic Gardens Bookshop: Chic Gardens najaar 2021

Tekst: Nicole Polet

Geef een reactie