ROBUUST MET EEN SPEELSE TWIST

Enkele jaren geleden gingen de eigenaars van een groot perceel in Jabbeke te rade bij tuinaannemer Bart Monbaliu. Hun statige hoeve was al herbouwd, maar miste rondom grandeur en speelsheid. Bart legde hen een tijdloos en oerdegelijk ontwerp voor dat hij kruidde met enkele speelse elementen. De blikvanger in deze tuin is een organisch gevormde zwemvijver die zich tussen de graszoden strekt en plooit.

Belangrijk voor de bewoners is dat zowel de garage als de achterliggende stallingen goed bereikbaar zijn. In de voor- en zijtuin neemt de ruime oprit in kasseien dan ook een prominente plaats in. Bart legde zeer vakkundig een kleiklinkerpad tussen wintergroene wolken van buxus, hulst en taxus tot aan de voordeur en laat het dan sierlijk om de woning draaien. Tegen het grasperk aan geven lage en hoge wintergroene hagen structuur en geborgenheid aan de voortuin die Bart verder aanvulde met voorjaarsbloeiers en sierheesters.

Druppelvormige zwemvijver
Achter de woning gaf Bart de eigenaars een ruim terras in Belgische blauwe hardsteen met een prachtig zicht op een druppelvormige zwemvijver. Deze geeft tevens een dieper perspectief aan de tuin en nodigt vanop een hardhouten vlonder steeds uit tot een verfrissende duik in het natuurlijke water. Bij de aanleg van de gemetselde en met liner bezette zwemvijver moest Bart rekening houden met een hoge grondwaterstand. Dat loste hij op met een uitgebreid drainagesysteem. In een bocht van de zwemvijver kwijt gele lis (Iris pseudacorus) zich uitstekend van haar taak: het water helder en gezond houden. Door enkele centimeters onder de waterlijn een krachtig ultrasoon toestel te plaatsen gaf Bart ook algen geen kans.

De golvende beukenhagen en borders van siergrassen en heesters geven de tuin een omsloten karakter.

Omsloten karakter
De perfect gesnoeide golvende beukenhagen en lage en hoge borders van siergrassen en heesters geven de tuin een omsloten karakter. Toch liet Bart de eigenaars in zijn ontwerp tal van speelse blikken toe naar de omliggende weides en bossen. Zowel gazon als omliggende beplanting kregen een automatische beregening toegemeten. Subtiel weggewerkt in het groen plaatste Bart ook accent- en sfeerverlichting. Het professionele snoeiwerk en het bijmesten van gazon en beplanting laten de bewoners aan hem over. Bart, op zijn beurt, beloont hen met een piekfijne tuin zodat de bewoners in hun schaarse vrije tijd zorgeloos het hele jaar van het buitenleven kunnen proeven.

Goud
Tuinaannemer Bart Monbaliu behaalde met dit project de eerste plaats in de categorie ‘Tuinen > 1000 m²’ tijdens de jaarlijkse laureatenhuldiging van de ‘Vlaamse Tuinaannemer 2015 - 2016’.

Meer weten? www.tuinondernemingmonbaliu.be

 


Tekst en fotografie: Vlaamse Tuinaannemer

Geef een reactie