ONTSPANNEN IN HET GROEN

Na de ruwbouwwerken aan een vrijstaande villa in Deurle, kreeg tuinaannemer Andrew De Sloover de vraag om het terrein rond de woning op te ruimen. De eigenaars waren zo tevreden over zijn vlotte aanpak dat ze hem opnieuw aanspraken om met een bestaand tuinplan in de hand de tuin vorm te geven.

Andrew had in een eerdere fase van de werkzaamheden op het terrein enkele oude bomen verwijderd. De hoge donkere beukenhaag bleef behouden. Daarnaast installeerde hij een stevige afspanning om ongenode bezoekers uit de tuin te houden. Vanaf de straatkant legde Andrew een breed karrenspoor in platines dat naar de achtergelegen garages leidt. Langs en achter de woning koos de aannemer in samenspraak met de bewoners voor kleiklinkerpaden die hij zeer vakkundig tussen de beplanting liet snijden.

Voor de woning siert een breed golvend gazon dat langszij omvat ligt in bloemrijke borders. De halfhoge beplanting wordt er afgewisseld met siergrassen die nog meer dynamiek aan de voortuin geven. In de hoogte moeten op termijn wintergroene steeneiken het omsloten karakter van de tuin nog meer in de verf zetten.

Vlakbij het halfoverdekte terras in blauwe hardsteen beschikken de bewoners over een ruime zwemvijver met natuurlijke filterzone. Andrew omrandde de waterpartij met gehalveerde kleiklinkers. Ook plaatste hij uit veiligheidsoverwegingen een kastanjehouten hekwerk rond het zwemgedeelte.

Achter de woning staat een glazen serre en een stemmige groentetuin die in handige hoge cortenstaal bakken zit vervat. Ook een ruime variatie aan kleinfruit en enkele klimplanten vonden hun plaats naast het eetbare groen.

Opdat de borderplanten alle kansen zouden krijgen om te groeien en bloeien, verving Andrew over de ganse tuin 20 cm van de bovenlaag met vruchtbare teelaarde. Ook voegde hij na het aanbrengen van een automatisch druppelsysteem tussen de beplanting verse compost toe. Als blikvanger vinden we tussen het bloeiende grondplan en in de moeraszone enkele sfeervolle kunstwerken.

Siergrassen zorgen voor dynamiek in de voortuin

Focus op groen
Een van de vele blikvangers in deze tuin is de gemengde wit-rode border rond het gazon. Vaste planten en siergrassen werden er gecombineerd met decoratieve sierheesters en voorjaarsbollen. Op regelmatige afstanden staan er grote groepen Sedum spectabile ‘Matrona’. Deze paarsrode vetplant stelt amper eisen aan de grond. Vanaf de lente richten de tot 60 cm lange stengels zich op uit de polvormende plant. Tijdens de zomer vormen zich donkerrode platte bloemschermen die zeer in trek zijn bij bijen en vlinders. Snoei pas na de winter zodat u tot het vroege voorjaar kunt genieten van de decoratieve bloemstengels.

Rosa moschata ‘Ballerina’ is een zeer dankbare en daarom ook populaire heesterroos. Nochtans zijn de bloemen heel eenvoudig en weinig verfijnd. Daartegenover staat dat ‘Ballerina’ uitbundig en onophoudelijk bloemtrossen aanmaakt die dan ook nog steeds groter worden naar het jaareinde toe. De bloemen hebben een licht muskusachtige geur en zijn bij opening donkerroze, waarna het hart snel haar kleur verliest en de hele bloem wit kleurt tot slechts aan de randen een zweem van lichtroze overblijft. Nadien volgen decoratieve, kleine oranje bottels. Deze roos draagt weinig doornen en hoeft u nauwelijks te snoeien.

Stachys byzantina  ‘Silver Carpet’ is een decoratieve bodembedekker. Zijn Nederlandse naam ezelsoor dankt de plant aan de grijze beharing op het blad. Verder op het jaar neemt het aantal haartjes toe. De plant gedijt goed op droge grond en met die haartjes kan hij het vocht uit de lucht halen en eveneens verdamping via het blad remmen. Deze cultivar is eigenlijk voornamelijk een bladplant, want bloemen draagt hij nauwelijks.

Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ is een van de meest succesvolle saliesoorten met dieppaarse bloemen. Deze compacte vaste plant behaalt een hoogte tot 50 cm en bloeit van juni tot september. De bladeren verspreiden een aangenaam aroma en de bloemen trekken veel insecten aan. Wanneer je de bloemen vlak na de bloei snoeit, volgt een herbloei. Geef ook sporadisch kalk en zorg dat de plant op een niet te natte plek in de tuin staat. Andere interessante cultivars zijn Salvia nemorosa ‘Mainacht’ met zwartpaarse bloemaren, de compactere cultivar ‘Blauhügel’ met lilablauwe bloemen en de witbloeiende variant ‘Schneehügel’.

 

Brons
Andrew De Sloover van A.D.S. Gardens behaalde met dit project de derde plaats in de categorie ‘Groen Kleurt’ tijdens de jaarlijkse laureatenhuldiging van de ‘Vlaamse Tuinaannemer 2017 - 2018’.

 

Tekst en fotografie: VTA
Project: Andrew De Sloover, A.D.S. Gardens