Plantencentrum en boomkwekerij Houtmeyers pakt uit met architecturale constructie
Plantencentrum en boomkwekerij Houtmeyers pakt uit met architecturale constructie
×

Plantencentrum en boomkwekerij Houtmeyers pakt uit met architecturale constructie

Plantencentrum en boomkwekerij Houtmeyers pakt uit met een gloednieuw gebouw: een architecturale constructie met een kleine ecologische voetafdruk en een prachtige daktuin. Door een slimme integratie van planten en bomen worden de grenzen tussen binnen en buiten vervaagd. 
Het nieuwe gebouw is een van de grootste experimenten die Wim Houtmeyers in zijn leven ondernam. “Door dagelijks met planten te werken, had ik bepaalde ideeën over hoe het ideale gebouw eruitziet. Architect Frédéric Vander Laenen, een goede vriend van de familie, heeft deze ideeën in een ontwerp gegoten. Tijdens het bouwen zijn de plannen herhaaldelijk aangepast om het meest optimale resultaat te bereiken. Het bouwproces nam anderhalf jaar in beslag, en momenteel moet enkel de daktuin nog afgewerkt worden. Het is de bedoeling om deze in het voorjaar van 2024 voor het grote publiek te lanceren.” “We hebben dit project van in het begin met gezond verstand benaderd. Het was onze prioriteit dat de beplanting in lijn zou zijn met de fundamentele principes van de natuur. Binnen hebben we doelbewust uitsparingen in de vloer gelaten, zodat de planten de mogelijkheid hebben om in de volle grond te wortelen. Groen speelt eveneens een grote rol in de doorgangen en onder de luifels. En natuurlijk is er de intensieve daktuin van 7 are groot. Hiermee tonen we hoe je deze ruimte optimaal kan benutten. Dit is namelijk nog steeds een onontgonnen terrein voor veel tuinaannemers en -architecten.”

Een intensieve daktuinEen tuin ver boven de grond, compleet met volgroeide bomen, sierheesters en plantenborders … Bij de aanleg van een daktuin ligt de focus op de draagkracht van het dak. Wim Houtmeyers: “Het dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de bomen te ondersteunen. Daarom is de constructie van een groot aantal stevige zuilen voorzien. Deze zuilen zijn gemaakt uit gewapend beton, gegoten in een houten bekisting waardoor ze een houtnerftextuur hebben.” De zuilen zijn strategisch geplaatst zodat ze recht onder de bomen staan die op het dakterras zullen groeien. Aan de bovenkant lopen de kolommen breed uit, waardoor ze op bomen lijken. Dit zuilenbos is een mooie verwijzing naar de grote variatie aan bomen en planten die er op het dak te zien is.  Dankzij een dakbedekking uit wortelwerende Resitrix® (EPDM) kunnen de planten helemaal doorwortelen. Wim Houtmeyers: “Het doel is dat we na twee jaar de planten geen water meer hoeven te geven. Het ecosysteem moet dan zelfvoorzienend zijn. Een minimum aan onderhoud is een wens van velen. Door het bouwen van deze daktuin hebben we veel kennis opgedaan over het aanleggen van zulke projecten. En nu kriebelt het om die kennis te delen.”  

Graag meer weten?

Bezoek website

Meer van Plantencentrum en boomkwekerij Houtmeyers

Een rijke geschiedenis leidt tot deskundig advies

Het bedrijf is ruim 100 jaar geleden opgericht door de grootvader van Wim Houtmeyers. Op dat moment was het nog...

Lees meer

Wim Houtmeyers uitgeroepen tot ‘Ondernemer van het Jaar’

Op 28 januari hebben meer dan 300 lokale ondernemers en hun partners deelgenomen aan het nieuwjaarsontbijt georganiseerd door het Forum...

Lees meer
Plantencentrum en boomkwekerij Houtmeyers

Adres
Nieuwe Baan 5
2430 Eindhout-Laakdal

E-mail
[email protected]

Telefoon
+32 (0)14 86 74 00

Website
houtmeyers.be

Volg Plantencentrum en boomkwekerij Houtmeyers