Op zoek naar een ‘patiogevoel’….

Een tuin ontwerpen, waarbij je rekening moet houden met de combinatie privétuin en woning met bedrijf annex toonzaal, is een niet zo eenvoudige denkoefening. Komt er nog bij dat de tuin aan de straatkant ligt. Het was een kolfje naar de hand van Stijn Verhalle van Exterior die bij het ontwerpen drastisch te werk ging. Hij tekende geen klassieke haag maar een betonnen muur die de privétuin omarmt. “ Ik wilde eerder een patiogevoel creëren en niet zozeer een tuingevoel”.

Als je voor het gebouw staat zie je links een haagmassief en erachter een betonnen muur. Achter die muur bevindt zich de privétuin. Rechts ervan is de toonzaal gelegen waar de opdrachtgevers vroeger hun eigen interieurzaak hadden. Die ruimte wordt nu verhuurd aan Nagelinterieur. De tuin – gelegen aan de straatzijde – bestond uit niet veel meer dan een hellend grasveld en enkele struiken die voor wat privacy moesten zorgen. Je kon eigenlijk met moeite spreken van een tuin. Daarop deed Stijn wel een heel opmerkelijk voorstel. “Laat ons resoluut en drastisch te werk gaan door hier een muur te zetten en dit stuk vlak te trekken. We kiezen niet klassiek voor een haag maar denken out of the box. Door een robuuste, betonnen muur te plaatsen, creëren we een aparte sfeer.”

De opdrachtgevers hebben een zaak van designinrichting. Ook hun eigen interieur is strak en modern ingericht. De tuin kon niet achterblijven. “Het ontwerp is ook op die manier ontstaan. Ik koos voor strakke lijnen en strakke materialen. De eigenaars stonden ervoor open. Daarom stelde ik voor om met robuuste, industriële materialen te werken. De combinatie van beton en grind verwijst naar het strakke gebouw en het moderne interieur”.

Binnentuin principe
Met het binnentuin principe in het achterhoofd, tekende Stijn Verhalle een betonnen muur die de privétuin omgeeft. De grote ramen in de leefruimte verhogen nog dat patiogevoel wanneer je van binnen naar buiten kijkt. De tuin ligt een 70 à 80 cm hoger dan het niveau van de straat waardoor je vanop de straat niet naar binnen kan kijken maar omgekeerd van in de tuin kan je over de muur kijken. Wanneer je neerzit in de knusse loungehoek die aan de leefruimte grenst, geniet je volledige privacy. Een terrasoverkapping van Brustor met regelbare lamellen zorgt samen met de parelwitte meubels van Ego Paris voor een instant vakantiegevoel. In gesloten toestand biedt het lamellendak een waterdichte bescherming tegen de regen; gekanteld geniet je van de zonnestralen.

Smalle zijkant
De woning is gelegen in een industrieterrein waarin heel wat bedrijven zijn gevestigd. Veel groene ruimte is er eigenlijk niet over. De zijkant van de woning is afgeboord met een lange smalle spie van 50 meter diep en slechts 5 meter diep. Helemaal achteraan is de schrijnwerkerij. Het gedeelte ervoor hoort nog bij de privétuin. Die lange smalle strook op een interessante manier betrekken bij de privétuin was eveneens een uitdaging. Uit de creatieve koker van Stijn ontstond het idee om met een houten wand te werken. Een lange wand is bekleed met een verticale hardhouten lattenstructuur waartegen een houten bank is bevestigd. Voeg hierbij nog een tafel en wat stoelen en het gezin kan hier genieten van de avondzon.

Spel van vlakken
De betonnen vlakken zijn ter plaatse gegoten en geven de indruk van zwevende plateaus. Heel bewust plaatste Stijn de betonnen vlakken een 10 à 12 cm boven het grondvlak waardoor je een andere ervaring en dimensie verkrijgt. De combinatie met warme materialen zoals de houten wand en de kolossale keramieken potten in terracotta kleur van Atelier Vierkant nuanceren het koele beton. Frisgroene vlakken met wintergroene siergrassen ‘Carex Ice Dance’ priemen door de uitsparingen in het beton. Helemaal achteraan – de overgang van de tuin met een achterliggend stuk – is ingevuld met een vlak in kunstgras van Namgrass en een opstelling van negen in blok vorm gesnoeide Carpinussen. Het doorzicht naar achteren wordt ietwat versmald door een stukje houten wand. Dit beïnvloedt het perspectief en zorgt voor meer spanning in het ontwerp. Een ruimte die anders weinig benut wordt, verkrijgt hierdoor een zekere dynamiek en is attractiever. De bomen vormen de schakel tussen voor- en achterkant.

Ook aan de voorkant werkte Stijn met kleine vlakken in kunstgras. “De opdrachtgevers wilden een onderhoudsvrije tuin en in dit concept vond ik het kunstgras wel passen. Helemaal vooraan, parallel met de betonnen muur, zijn meerstammige steeneiken aangeplant om het zicht op de straat te camoufleren.”

Buiten proportie
Architecturaal in de tuin ingeplant staan enkele grote potten van Atelier Vierkant. De warme, bruine aardetinten contrasteren met het koele beton en het witte buitenmeubilair. Op die manier probeert de tuinarchitect een evenwicht te vinden. “Ik vind het altijd plezierig om contrasten op te zoeken. Het contrast tussen heel strak en toch voldoende gezelligheid en warmte uitstralen. Dat verkrijg je door met deze potten te gaan werken, potten die een beetje buiten proportie zijn maar net hierdoor tastbaar worden. Voeg daarbij nog een houten wand en wat frivole beplantingen zoals die siergrassen en de wintergroene steeneiken en je verkrijgt een bepaalde dynamiek.”

Simpel en vierkant
Aan de inkom en wat verder in de tuin staan twee zinken waterelementen van Domani. Gewoon heel strak en simpel, meent Stijn. “Ik heb carte blanche gekregen. Belangrijkste wens: de tuin moest strak, modern en onderhoudsvriendelijk zijn. Het ontwerp bestaat uit een spel van vlakken en lijnen in combinatie met grind en plateaus. Zowel voor de potten, het meubilair als de materiaalkeuze heb ik mijn gang mogen gaan. De tuin is intussen volledig tot zijn recht gekomen. De Carpinussen hebben wat meer volume gekregen, het interieur is intussen volledig af en de luifel is er sinds vorige zomer. Belangrijk in dit verhaal is ook de rol van de eigenaars. Ze hebben zich gespecialiseerd in design, hebben een eigen visie en goede smaak. Je ziet dat dit project net iets meer is. Een dergelijk concept komt maar tot zijn recht als het totaalplaatje klopt. Het tuinontwerp heeft het binnen –buitengevoel alleen maar versterkt.”

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: