Magistraal groen verhaal

De vroegere woning werd met de grond gelijkgemaakt en de rest is geschiedenis. Verrezen uit de as van dit pand prijkt hier nu een droom van een villa.

Een schone lei
Daarna nam Avantgarden het project in handen en schreef een buitengewoon magistraal groen verhaal. Van dat afgeleefde huis van toen rest geen spoor meer. De bewoners wilden liever met een schone lei beginnen. Maar de parktuin rondom ademt wel weer die grandeur van weleer, weliswaar met een eigentijds
elan. De eerste opdracht: het bestaande domein renoveren en er ademruimte creëren. Avantgarden doet dit zoals altijd onnavolgbaar, eigengereid en avantgardistisch. Met een tijdloos groenconcept als een strak keurslijf, dat je winter en zomer verblijdt zonder ooit de natuur geweld aan te doen.

AvantGarden_chicgardens.be15
Fotografie Mich Verbelen

Planten verhuizen
Achteraan werden de kolossale bomen gespaard van de kap en
volgens de regels van de kunst gesnoeid. Aloude partijen rododendrons zijn waardevol en dus werden ze gereorganiseerd. Er
verhuisden er met veel van de achter- naar de voortuin, om daar nog meer een dichtbegroeid cordon te vormen op de flanken. Bovendien werden er achteraan rododendrons van het midden naar opzij verplant, voor meer openheid, zodat je een bredere kijk krijgt op de natuur. De ontstane corridor fungeert als venster op de wereld. Die aanblik opent je ogen en zorgt voor een open geest.

Homogeen geheel
Zodra de bestaande tuin gerestyled was, was het zaak voor Avantgarden om de vrije ruimte met mondjesmaat in te richten. Knap hoe oud en nieuw hier stijlvol versmelten tot een homogeen groen geheel. Slim ook hoe de oase in buitenkamers werd opgedeeld zonder dat ze aan ruimtegevoel moet inboeten. Waar je ook bent,
de tuin lijkt steeds de weg naar de natuur te effenen. Bij de woning zorgt de groenvoorziening voor een omkadering die haast organisch de overgang maakt tussen het indoor- en outdoorgebeuren.

AvantGarden_chicgardens.be17
Fotografie Mich Verbelen

Groene long
Als we van het terras enkele trapjes naar beneden gaan, belanden we in een windluwe eethoek. Aan het retrotafeltje is het lekker koffiedrinken. Ietsje verderop, via in het gazon geïntegreerde tegels, wacht ons de ‘groene long’ die het zwembad omsluit. Aan de verleiding van de ligbanken valt maar moeilijk te weerstaan. In het
poolhouse heet het salon met zijn warme open haard ons welkom en de bar onthult ons de naam van de favoriete gin van het gezin. Wat fijn toch om hier gasten te ontvangen, eens lekker bij te praten en samen het glas te heffen op de toekomst, vaak tot in de late uren. En in het donker toont discreet sfeerlicht de tuin eens in een andere dimensie.

Gezond en gelukkig

We strijken neer achteraan in de parktuin. In de verte zien we de villa subliem oplichten in de zon. Het bladerdak projecteert zijn schaduw op het in banen gemaaide gras. Hier aan tafel word je helemaal ingepalmd door de rust van de natuur. Los ben je van de aarde. De tijd staat stil. Geen stress, nu even geen doe-dit doe-dat
gedoe graag alsjeblieft! Je mag best eens even niks doen, je gedachten de vrije loop laten. En alles lijkt dan plots zo relatief, behalve gezond en gelukkig zijn…

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: