© Hans Gorter

Licht als ultieme sfeermaker in riante villatuin

Een sfeervolle buitenruimte met grandeur, dat is het minste wat we van deze door Knops Tuindesign ontworpen tuin in Noord-Brabant kunnen zeggen. Een uitgekiend lichtplan, met soms opvallende en dan weer zeer discrete lichtbronnen, zet de exclusieve tuinbeleving kracht bij. Een stemmig groen geheel, op elk moment van de dag.

Huis en tuin tegelijk renoveren, het heeft zo zijn voordelen. Een nauwe samenwerking tussen de interieurarchitect van Huis van Strijdhoven en Tuin- en Landschapsontwerper Erik Knops heeft geleid tot een geslaagd totaalconcept dat zelfs verder gaat dan eerst voorzien.

Erik Knops: “Ik kon niet nalaten om ook een nieuw ontwerp uit te tekenen voor een royale overkapping die de buitenruimte rondom de woning verbindt. Een element dat zoveel bijdraagt aan het buitenleven in deze unieke omgeving.”

De opdrachtgever zag de meerwaarde en volgde Knops’ visie, met een resultaat dat de verwachtingen overtreft. Een beleving van luxe, rust en harmonie in een tuin die gewoon klopt, in ieder seizoen, op elk moment.

Vorstelijke entree

Laat ons beginnen bij het begin: de voortuin en een oprijlaan die garant staan voor een vorstelijke entree. Een oprit die de woning trouwens alle eer aandoet. “Een perceel van deze oppervlakte vraagt om een groots opgezette aanpak. En dan is een dubbele oprijlaan, waarbij men de wagen als het ware kan voorrijden, een heuse meerwaarde”, aldus Erik Knops.

De verharding, met gebakken klinkers in visgraatverband, krijgt groen gezelschap van onder meer organische snoeivormen in taxus, meerstammige bomen en wuivende siergrassen.

Sublieme lichtsculpturen

Dan zijn er ook nog de bollen die als heuse lichtsculpturen in diverse formaten meteen onze aandacht trekken.

“Alle tuinverlichting wordt door domotica aangestuurd, wat de sfeer maar ook het comfort ten goede komt”, vult Erik Knops aan. “Automatische scenario’s passen de intensiteit van het licht aan op het moment van de dag. Zo is er nooit te weinig of te veel licht.”

De verlichte trap met een discreet weggewerkte ledlichtlijst voegt een architecturaal aspect toe.

www.knopstuindesign.nl

Een artikel uit Chic Gardens, the Dutch Edition 2021. Bekijk het magazine hier.

Geef een reactie