© Stijn Cornily

Landschapstuin vol romantiek

Bij deze gerenoveerde hoeve uit de 17e eeuw ontdekken we een prachtige tuin. De oude knotwilgen zijn net kunstwerken in het landschap. Een landschap waar ook meidoorn en met riet begroeide grachtkanten thuishoren. Zo’n dertien jaar geleden kocht de familie Cornilly het grote domein met hoeve aan. “Mijn broer nam de renovatie van de vierkanthoeve voor zijn rekening, en tegelijkertijd ontwierp ik de tuin’, vertelt landschaps- en tuinarchitect Stijn Cornilly.

Renovatie tot huwelijkslocatie

De hoeve was volledig vervallen en het dak stond op instorten. Het gebouw moest helemaal heropgebouwd worden. Dat gebeurde zoveel mogelijk met oude materialen. Zo werd de oorspronkelijke baksteen opnieuw gebruikt. De typische mestput in het midden van de bakstenen binnentuin is intussen volledig verdwenen. In de plaats daarvan kwam heel veel open ruimte met een aantal mooie bomen, een bloemenweide en vaste planten zoals hortensia’s.

Potten gevuld met Agapanthus sieren de terrassen. De hoeve is zowel privéwoning, als kantoor. Daarnaast worden de tuin, feestzaal en gastenverblijf verhuurd als huwelijkslocatie. Grote gietijzeren ramen halen de tuin naar binnen in de woning maar ook in de feestzaal waar de ramen volledig kunnen openschuiven.

Iedere vrijdag zorgt landschaps- en tuinarchitect Stijn Cornilly ervoor dat de tuin er pico bello bijligt.

“De combinatie van tuin en feestlocatie is een leuke wisselwerking. We zien altijd blije gezichten wanneer mensen de locatie komen bezoeken. We verhuren de feestzaal casco en mensen mogen die zelf aankleden. Het is leuk om de opbouw te zien. Elke keer opnieuw ziet de zaal er helemaal anders uit en proberen mensen er hun ziel en een persoonlijke touch in te leggen.”

Verharding met authentieke materialen

“Voor de verharding op het terrein hebben we gebruik gemaakt van leisteen voor de terrassen en voor alle paden en opritten verschillende soorten kasseien. Alles is op een authentieke manier aangelegd. De meeste werven gebruiken stabilisé als onderlaag. Wij doen het op de oude manier met een waterdoorlatende onderlaag in fijne kiezel zonder harde voeg waardoor het water volledig kan doordringen.”

De kasseipaden lopen in glooiende lijnen naar de hoeve.

Een vleugje Provence

Tuinen evolueren. Meer en meer zie je tuinen met wilde bloemenweides. Ze zijn een feest voor het oog en een paradijs voor vlinders en bijen.

“Voor het aanleggen van een bloemenweide heb je veel ruimte nodig. Dat is niet altijd aanwezig.” Stijn legde een bloemenweide aan onder de fruitbomen. Omgeven door bloemen staan in de bloemenweide verschillende bijenkasten. Een bevriende imker houdt zich bezig met de bijenteelt. Joelly – Stijns echtgenote – is gek op bloemen. Eén van haar favoriete bloemen is de zonnebloem. Daarom zaaide Stijn een veld vol zonnebloemen. Op zonnige dagen – wanneer de goudgele knoppen op hun hoge stengels zich massaal naar de zon draaien – waant het gezin zich in de Provence.

www.stijncornilly.be
www.hoevecornilly.be


Ontdek meer tuinen in Chic Gardens

Chic Gardens najaar 2021 is de nieuwste editie van het magazine voor outdoor living. Deze exclusieve uitgave is verkrijgbaar bij de betere dagbladhandelaar. Bestellen kan ook online in de Chic Gardens Bookshop, nu met gratis verzending.

» Bestel Chic Gardens nu voor slechts € 9,50 (gratis verzending in België).

Nu verkrijgbaar in de Chic Gardens Bookshop: Chic Gardens najaar 2021


Tekst: Ingrid Allaerts

Geef een reactie