In de wolken met wolken
Weinig tuinarchitecten die zo duidelijk wensen van tuineigenaars combineren met de hun zo eigen tuinstijl. Tuinen van Stijn Cornilly kenmerken zich door een typische vormtaal, maximaal gebruikscomfort, onderhoudsvriendelijkheid en jaarrond bekoorlijkheid.Gaandeweg zijn carrière ontwikkelde de West-Vlaming Stijn Cornilly een tuinstijl die hem, maar ook zijn klanten, op het lijf gegoten zit. In die tuinen veel groen, een combinatie van vormen en natuurlijkheid, aangevuld met paden en terrassen waar nuttig en nodig. Het is het resultaat van een evolutie die na afstuderen startte met tuinen opgedeeld door rechte paadjes en strakke buxushaagjes. Het was ‘bon ton’ in de jaren tachtig en negentig. Stijn besefte echter al snel dat het anders en beter kon. Zijn stijl wordt ondertussen in binnen- en buitenland gekopieerd. Maar nooit iets zo goed als het origineel, getuige deze tuin in de Brugse rand.
Hoewel de tuin er stevig ingegroeid en er semivolwassen uitziet, is hij amper drie jaar oud. “De tijd dat klanten een leven lang op passend tuineffect konden en wilden wachten, ligt achter ons” zegt Stijn. Hij gaat voor tuinen die vanaf dag één gaan voor maximale beleving.
Wolken als sfeerschepper
Belangrijkste blikvanger in deze en andere door Stijn Cornilly ontworpen tuinen zijn de scheervormen. Noem ze gerust wolken. Steevast stijgen ze op uit het terras, verbinden ze terras of ander verhard gedeelte met het groen van gazon of heesterboord en leggen ze een link tussen tuin en landschap. “Scheervormen lijken niet verenigbaar met een onderhoudsvriendelijke tuin, maar vragen in verhouding tot een struikenband of border amper werk. Ze gaan trouwens voor maximaal effect en sfeer in een tuin” argumenteert Stijn.
Deze scheervormen wijken sterk af van het dertien in een dozijn type. Ze zijn door hem op maat en vorm van de tuin gedacht en gekneed. Volume, vorm en samenspel ontstonden tijdens het tuinontwerp. Een Cornilly-plan rolt daardoor uit de printer als een driedimensionale toekomstfoto van het project. Bij realisatie worden de scheervormen bovendien op maat geplant. Daarmee hebben ze van dag één, hun stevigheid en structuur die hen een perfect gesloten vorm garandeert. Soorten die aangesproken worden voor deze bijzondere vormen zijn vanzelfsprekend buxus en taxus, maar ook Portugese laurier (Prunus lusitanica) en een van de meest charmante hulstselecties (Ilex meservae ‘Blue Prince’). De keuze wordt bepaald door het gewilde effect, gewenste groentint, bladgrootte en sfeer, maar natuurlijk ook door grondsoort en andere tuineigenschappen.
Een spatje kleur
Verderop herhaalt het wolkenspel zich. Minder strak dit keer, maar even bepalend voor eenheid en rust. Het zijn vormgegeven rododendrons (Rhododendron ponticum) die met een interval van jaren steeds terug in bolvorm worden gedwongen. Bijzonderheid van deze wolken: de vierde dimensie – tijd – zorgt ervoor dat de volumes in mei paars kleuren. Op het einde van zowat elk tak groeien meerdere bloemen die wekenlang mooi blijven. Bloei is echter nooit opdringerig aanwezig. Zelfs niet met hier en daar een hortensia ‘Limelight’ of een groepje Japanse anemoon ‘Honorine Jobert’. Ze gaan louter voor een spatje wit dat andere planten net benadrukt.
Stijn kleurt voornamelijk met groen. Bijhorende lente- en herfstkleuren zorgen eventueel voor een passende in- of uitleiding. Kunstgrepen hoeven niet. Als absolute plantenkenner slaagt hij erin zelfs doodgewone planten op te tillen tot ongekende kwaliteiten. Het alledaagse krentenboompje (Amelanchier) staat daarbij symbool. “Geplant als alleenstaande struik met bewust geselecteerd takken- of stammenspel is het een absoluut tuinsieraad. Vroeg in de lente bloeit de plant met een rijkdom aan witte bloemtrossen, gevolgd door rood gekleurd blad om dan naar eenvoudig zomergroen over te gaan en in de herfst prachtig geel te verkleuren”, legt hij uit.
Beuken (Fagus) mogen zich ook van hun minder gekende kant te tonen. Ze zijn ingepast als scheervorm, volume en alle vrijheid gegeven plant met groene of rode bladkleur.
Een band rood in de tuin doet wonderen, getuigt deze tuin. Alle groen errond komt ineens extra tot leven. Ook in de winter toont beuk zich sterk. Hij verstaat de kunst zijn dor blad, ontdaan van alle bladgroen en daardoor sober bruin gekleurd, de volledige winter vast te houden. Pas als nieuw blad zich aandient laat het los en valt het op de grond. Tot zolang is een beukenmassief absolute blikvanger voor, achter of langs andere plantstructuren.
Alle ruimte voor een terras
Het samenspel van planten geeft deze tuin een absolute bekoorlijkheid. Tierlantijntjes, overgeaccentueerde vormgeving of functieloze verhardingen zijn overbodig en dus niet gewenst. Tuinpaden zijn tot een minimum herleid. “Als ze maar occasioneel gebruikt worden, is een graspad meer dan voldoende”. Terrassen mogen echter gaan voor breed ruimtebeslag. Ze maken gezellige ontmoetingen en party’s met familie en vrienden mogelijk.
Ondanks zoveel functionaliteit, mogen ze nochtans niet te veel aandacht opeisen. Vandaar dat Stijn liefst gaat voor terrassen in hardhout. In deze tuin moest echter verder gebouwd worden op een bestaande situatie. Blauwe hardsteen was voor de hand liggend en goed. Het duurzame materiaal gaat voor een perfecte tuincombinatie door zijn sobere, eerder terugwijkende kleuren en doorleefd effect. Tuinintegratie is daarbij extra versterkt door het inpassen van de groenwolken, die tegelijk gaan voor een perfecte omkadering en opdeling, kwestie van intimiteit en gezelligheid te creëren.
De tuin laat zich optimaal vanuit de woning genieten. Daarmee wordt het Belgische weer gecounterd, want spijtig genoeg niet altijd tuingeschikt; tenminste niet om zelf buiten te zijn. Stijn hield er in zijn stijlconcept rekening mee.