“Ik voel me goed bij stijlvolle gezelligheid”

Stijn Cornilly

Dat een tuin veel meer kan zijn dan een collectie bloemen en planten, weet je ongetwijfeld. Maar deze buitenruimte, een ontwerp van Stijn Cornilly, bewijst dat een tuin ook veel gelijkenissen met een woonkamer kan vertonen. Het is de ideale plaats om te ontspannen in een comfortabele zetel en even de dagelijkse spanning te vergeten. Het rustgevende groen en de frisse buitenlucht krijg je er meteen bij.

Als we er even het portfolio van de West-Vlaamse tuin- en landschapsarchitect Stijn Cornilly bij nemen, valt snel op dat hij kiest voor gezelligheid in de tuin en op het terras. De twee hangen volgens hem dan ook nauw samen. “Ik probeer alle elementen van de buitenruimte zo goed mogelijk met elkaar te verweven”, klinkt het. “Het terras moet mensen het gevoel geven dat ze ‘in’ de tuin zitten. Dat kan bijvoorbeeld door het groen zoveel mogelijk bij het terras te betrekken. Een gezellig terras mag geen ‘saai’ terras zijn, vind ik. De beleving is minstens even belangrijk als wat er te zien is. Ik maak geen ‘kijktuinen’, maar ben geïnteresseerd in buitenruimtes waar geleefd wordt.”

 

Een ander stokpaardje van Stijn Cornilly is klantgerichtheid. “Ik probeer zoveel mogelijk service te bieden en in te spelen op de vragen van de klant. Alles begint met een 3D-tekening, zodat mensen steeds perfect weten wat ze mogen verwachten van de tuin. Iedere tuin ontwerp ik in functie van de woning. Overleg met de klant is ook belangrijk in het ontwerp. Goed kunnen luisteren, dat is een vaak onderschatte kwaliteit voor een landschapsarchitect. Het maakt ieder project anders, wat het ook voor mij interessant houdt.”

 

Weinig snoeien

“Gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid zijn twee wensen die steeds terugkeren”, gaat onze gesprekspartner verder. Veel mensen hebben immers geen tijd om veel in hun tuin te werken. Onze tuinen zijn in dit opzicht uitstekend geschikt: er zijn maar weinig plaatsen waar onkruid kan groeien en bovendien werken we met planten die traag groeien. Dat zorgt ervoor dat er weinig moet gesnoeid worden.”

 

Voor een riante tuin met zwembad in het Antwerpse kreeg Stijn de opdracht om een vakantiegevoel binnen te brengen in de buitenruimte. “Er bevond zich een tuin met kronkelpaadjes en bloemenboorden. De bewoners wilden er een echte ontspanningsruimte van maken, met naast het zwembad en een zitruimte ook een douche en een toilet. Het zwembad en de poolbar staan centraal. Qua sfeer wou ik het gevoel van een feestje opwekken, waarbij het fijn vertoeven is in de buitenruimte. Een slordige tuin paste niet in dit plaatje, een mooi uitzicht wel!”

 

 

Natuurlijke materialen

Voor het terras viel de keuze op padouk, een Afrikaans hardhout dat de landschapsarchitect koos omwille van de duurzaamheid en de stabiliteit van het materiaal. De brede planken zorgen voor rust en stabiliteit. “Agressieve tinten en felle kleuren waren geen optie bij dit ontwerp”, gaat hij verder. “Ik koos voor knusse, zachte schakeringen. Ook de potten, een ontwerp van Atelier Vierkant uit Beernem, dragen hiertoe bij. De natuurlijke materialen zorgen voor een echte vakantiesfeer. Ik voel me goed bij stijlvolle gezelligheid.”

 

Het poolhouse draagt extra bij aan de vakantiesfeer. “Dit gebouwtje werd ter plaatse uitgetekend, op maat van het ontwerp. Daarvoor riepen we de hulp in van het bedrijf Bogarden uit Stekene. Het is vooral in de zomer fijn vertoeven in het poolhouse, maar ook in de winter kan het dienen als tweede woonkamer. Naast een zitruimte bestaat het poolhouse uit een technische ruimte en een sauna. De bewoners zijn hardwerkende mensen, die hun tuin gebruiken om te genieten en tot rust te komen. Met mijn ontwerp wou ik dan ook een uitstekende plek daarvoor creëren. De binnen- en buitenruimte vormen een geheel, en dat probeer ik in al mijn ontwerpen te doen.”

 

 

Subtiele verlichting

Het zwembad is afkomstig van Azur zwembaden uit Destelbergen. Dankzij de uitgebreide showroom van dit bedrijf, wisten de bewoners meteen wat te verwachten van het kroonjuweel van de buitenruimte. Daarnaast verwerkte de landschapsarchitect ook de bijpassende verlichting in het ontwerp. Dit draagt samen met de losse verlichting in de buitenruimte bij aan de gezellige sfeer in de tuin. “In dit opzicht was het belangrijk om niet voor een massa aan verlichting’ te kiezen”, aldus Stijn. “Enkele strategisch geplaatste richtspots zorgen voor diepte en gezelligheid in de tuin. Het zorgt ervoor dat de ruimte geen donker gat is, zodat de bewoners ook in de wintermaanden van de tuin kunnen genieten.” Stijn werkt vaak samen met enkele vaste bedrijven. De luxueuze tuinmeubelen zijn afkomstig van Meubili in Knokke-Heist.

 

Stijn Cornilly koos voornamelijk voor groenblijvende beplanting, die zowel ’s zomers als ’s winters zijn bladeren behoudt. Typisch voor het werk van deze tuin- en landschapsarchitect zijn plantensoorten als buxus en taxus, die voor dynamiek en kleur zorgen. Het groen contrasteert mooi met de strakke, sobere stijl van de rest van de tuin. Aan beide kanten van het terras zorgen leibomen voor extra privacy.

 

Het eindresultaat is een stijlvolle maar frivole tuin waar de beplanting hand in hand gaat met een sobere, gezellige vormgeving en een luxueus poolhouse. Het is een buitenruimte waar het het hele jaar door aangenaam vertoeven is, zonder overdreven franjes die de harmonie kunnen doorbreken. Het is typisch voor de aanpak van tuin- en landschapsarchitect Stijn Cornilly.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: