Een buitenkamer voor meer comfort

Het ontwerp voor deze exclusieve tuin met buitenkamer in Vlaardingen is met oog voor detail uitgevoerd. Het is een uitgebalanceerde mix van grote lijnen en karaktervolle details. Ongekunsteld, sober, maar zeer compleet.

“De wensen van de eigenaars zijn makkelijk samen te vatten: zij wilden een comfort tuin.” vertelt tuinontwerper Martin Veltkamp. “Een buitenruimte om in te verblijven en te genieten van het buitenleven. Niet om in te werken. Bij het ontwerpen heb ik daarom extra gelet op een onderhoudsvriendelijke beplanting.” De tuin is zo’n 240 vierkante meter groot. Er is gekozen voor een duidelijke indeling, bij de woning een royaal loungeterras en aansluitend een grote spiegelvijver. Deze waterpartij in het midden van de tuin geeft een ruimtelijk effect dankzij het spiegelende wateroppervlak. Er groeien wel zuurstofplanten om het water helder te houden, maar geen hoge vijverplanten. De hardhouten rand is bekleed met lood. Zowel links als rechts een door groen omringd pad en rechts het gazon, gewenst vanwege de nog jonge kinderen. Naast het loungeterras is nog een extra zonneterras voor de houten schutting.

In de voortuin bepaalt een vijf meter brede ‘catwalk’ naar de voordeur de sfeer. De antracietgrijze tegels meten een meter bij een meter en zijn 8 cm dik. Hierdoor zijn ze ook geschikt als parkeerplaats, er is ruimte voor 3 tot 4 auto’s. De beukenhagen zijn hier twee meter breed en zorgen voor een krachtige uitstraling. De entree wordt gemarkeerd door een aantal vormbomen, eronder het lampenpoetsergras dat zorgt voor beweging en contrast. Net als de achtertuin vraagt de voortuin nauwelijks onderhoud.

 

Buitenkamer

De tuin wordt aan de achterzijde afgesloten door een speciaal op maat gemaakte en wit afgestucte buitenkamer, compleet met buitenkeuken. “Dit gebouwtje van 4,5 x 3 meter is de blikvanger in de tuin.”, vertelt Martin Veltkamp. “Ook vanuit de woonkamer met grote glazen pui wordt de blik direct naar deze charmante buitenkamer getrokken. Het aan de voorzijde vrij open gehouden gebouwtje bestaat uit een lichte constructie van holle wanden. Ze zijn gemaakt van speciale platen die afgewerkt kunnen worden met stuc. Om het geheel wat meer grandeur te geven heeft de buitenkamer twee ‘vleugels’ gekregen. Aan weerszijden is een houten berging van 2,5 x 3 meter geplaatst, bekleed met Zweeds rabat. Rechts een ruimte om in te knutselen en links een bergruimte.” Net als de wand achter het zonneterras zijn de bergingen gemaakt van ongeschaafde planken. De planken zijn grijs gespoten zodat ze tegen weer en wind beschermd zijn. Martin: “Als alles keurig recht en glad is in een tuin ziet het er te ‘gelikt’ uit. Deze grove planken geven nu juist dat doorleefde effect, prachtig. Het nadeel van hout is wel dat het krom kan gaan trekken. De deuren van de tuinhuisjes hebben we daarom gemaakt van multiplex, versterkt met aluminium. De deuren zijn voorzien van een freesrandje, zo lijkt het net een deur van hout. Verfijnd hang- en sluitwerk maakt het geheel af.”

In de buitenkeuken staat een op maat gemaakt eikenhouten meubel met kastjes, laden en een forse Amerikaanse barbecue op gas. Aan de andere kant een eettafel. Als het maar even warm genoeg is dan koken en eten de eigenaars graag hier. Een buitenkamer verlengt het tuinseizoen, je kunt er altijd droog zitten en dankzij een kleine elektrische kachel of gebruik van de houtgestookte buitenhaard is het er al snel warm genoeg.

 

Eiken, olijfbomen en een oude appelboom

Voor de tuinhuisjes zijn twee carrés geplant van wintergroene eiken (Quercus ilex). Martin: “De beplanting achter in de tuin geeft hoogte aan het ontwerp maar heeft ook als doel inkijk van de achterburen te voorkomen. Deze eik behoudt het hele jaar door zijn blad en is bovendien goed in vorm te snoeien.”

De vijver wordt geflankeerd door een beukenhaag. Aan de andere kant van de haag een pad van split met een rij oversized potten vol aromatische rozemarijn. De met klimop begroeide wanden, de beukenhaag van een meter breed en oude olijfbomen in pot zorgen samen met de oude appelboom voor veel groen. De olijfbomen zijn in forse dubbelwandige zinken bakken geplant. De speciale olijvengrond is aan de bovenzijde afgedekt met split. Bijzonder is de rijk bloeiende blauwe regen (Wisteria) die de strakke pergola voor de buitenkamer versiert. De twijgen van de blauwe regen zijn zo geleid dat de geurende bloemtrossen een zachtblauw ‘plafond’ vormen voor de buitenkamer.

 

De oude appelboom was al aanwezig, deze boom stond echter zo’n 30 centimeter te laag waardoor het tuinontwerp niet op de juiste manier uitgevoerd zou kunnen worden. “Er is altijd wel een oplossing te vinden.” zegt Martin. “De appelboom is gewoon blijven staan in een verdiept gedeelte, daar boven hebben we een loungevlonder gemaakt. Het effect is heel verrassend, en er wordt veel gebruik gemaakt van de comfortabele vlonder. Zelfs door de hond des huizes.”

 

Verharding en verlichting

De verharding bestaat uit 50 x 100 cm betontegels, in blokverband gelegd. De paden hebben een halfverharding gekregen van basaltsplit. “Heel bewust heb ik gekozen voor grote tegels op het terras en de buitenkeuken, een statisch materiaal voor een plek waar je wat langer verblijft. Het basaltsplit is een beweeglijk materiaal, dit is geschikt voor de paden waar je over loopt. Met het materiaal geef je dus al aan wat de functie is van een plek in de tuin.”

Aan de tuinverlichting is veel aandacht besteed. Martin: “Dankzij de verlichting kun je nog langer genieten van de buitenruimte. We hebben het summier gehouden, grondspots die ’s avonds de kronen van de wintergroene eiken aanlichten en strijklicht langs de wanden. Door de lampjes strak langs de wand naar beneden te laten schijnen wordt de structuur van de elkaar overlappende ruwe planken geaccentueerd. Ook de drie broeskoppen in de vijver zijn aangelicht. Windlichten met kaarslicht maken het geheel nog sfeervoller. Een tuin om optimaal van te genieten.”

 

 

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: