Harmonie tussen tuin en hoeve

De opdracht voor Gunter Neirynck, zaakvoerder van Vierkantemeter, was eenvoudig: creëer voor deze landelijke langgevelhoeve in het Gentse een tuin die perfect in balans is met de woning. De bouwheer gaf carte blanche en betrok Gunter bij het project vanaf de start van de renovatie van de hoeve. Resultaat? Landelijke rust met oneindige vergezichten en een voelbaar evenwicht.

 

 

“Bij het eerste bezoek werd het me al snel duidelijk dat eenvoud, soberheid en rust de sleutelwoorden voor deze opdracht zouden vormen”, stelt Gunter. Wat hij aantrof was niet enkel een hoeve die volledig gerenoveerd diende te worden maar ook een grote verloederde tuin met heel wat vervallen elementen maar tevens ook gracieus potentieel. “Het moest een tuin worden met respect voor de landelijke eenvoud. Enkel ongedwongen en zuivere tuinarchitectuur zou dit project doen slagen. De locatie met de vele vergezichten en de stilte die er hing, waren een grote troef die we in het ontwerp zeker uitgespeeld hebben.”

 

Karrenspoor

Toch verwacht je niet meteen een dergelijke oase van sereniteit wanneer je er toekomt. Vanop de straat is er weinig van te merken. “De woning ligt goed verscholen achter een aantal hoge rododendrons, wat voor voldoende privacy zorgt. Van zodra je door de smeedijzeren hekken gaat en een lange dreef volgt, komt de woning te voorschijn. Heel verrassend.” Om het landelijke gegeven te versterken, opteerde Gunter voor een karrenspoor uit boerenkasseien. “Het leek ons vanzelfsprekend om hier geen volledig verharde oprit te plaatsen. Vanzelfsprekend hoort een karrenspoor bij een authentieke hoeve. Het gras tussen de sporen zorgt er bovendien voor dat de oprit opgaat in het geheel en zo niet storend is in het landschap. Waar de auto’s geparkeerd staan hebben we wel voor volledige verharding gekozen, namelijk grind. Dat is toch praktischer en properder bij het in- en uitstappen”.

 

Niet te gestileerd

Voor de uitwerking van de tuin maakte Gunter gebruik van natuurlijke en ronde vormen die het geheel doen smelten in het landschap en behield hij een aantal elementen die al aanwezig waren. “Een tuin als deze mag niet te gestileerd of overladen zijn. Het grootste gedeelte bestaat dan ook uit grasvlakte. We hebben daarnaast een aantal bomen en struiken behouden. Bomen die al jaren aanwezig zijn hebben veel meer karakter dan nieuw aangeplante exemplaren omdat ze gevormd zijn door weer en wind. We hechten er dan ook veel belang aan. Bovendien bespaart het ons en de eigenaar heel wat tijd want het duurt jaren vooraleer sommige soorten volgroeid zijn.”

 

Buitengevoel

In een zee van gras vinden we enkele knusse en verscholen terrassen terug. Voor de verhardingen maakte Gunter gebruik van oude kleiklinkers, oude arduinen tredes, ipé hout en boerenkasseien. “Door deze keuze konden we nauw aansluiten bij de woning en de binnenmaterialen. Niets is belangrijker dan het assortiment van materialen te vereenvoudigen en daarbij ook het interieur te respecteren. Omdat we al van bij het begin betrokken partij waren, konden we de kleiklinkers die gekozen werden voor buiten ook toepassen in de oranjerie. Zo sluiten binnen- en buitenruimtes perfect bij elkaar aan. We hebben ervoor gezorgd dat er geen niveauverschil is tussen de vloer binnen en buiten zodat het buitengevoel vergroot wanneer men de smeedijzeren ramen openklapt. Bovendien kijkt de oranjerie uit op zowel de voor- als de achteruin. Door zowel vooraan als achteraan dezelfde klinkers te gebruiken, creëer je een perfecte doorkijk.”

 

Op schattenjacht door Noord-Holland

Het hoofdterras, omarmd door organische buxuswolken, lijkt wel een tafereel uit een romantische film. Het nodigt uit om er met een glaasje rosé zwoele zomeravonden door te brengen. Blikvanger zijn de vier meerstammige bomen die doorheen de verharding breken. “We hebben gekozen voor een kader van oude klinkers rondom het houten terras in ipé. De grilligheid van de vier Parrotia’s benadrukken het charmante karakter en straalt tegelijkertijd rust uit. Maar ze zijn ook nuttig. Deze bomen bieden schaduw zodat er geen parasols nodig zijn op warme zomerdagen. Een natuurlijker en gezelliger resultaat. Naarmate de herfst nadert, zorgt de prachtige verkleuring van de bladeren voor een mooi resultaat. De zoektocht naar deze prachtige exemplaren was niet vanzelfsprekend. Daarvoor ben ik met de eigenaar op schattenjacht geweest in Noord-Nederland.”

Verder in de tuin, vlakbij het tennisveld ligt nog een terras verscholen. “Het doet dienst als loungeterras vanwaar een partijtje kan aanschouwd worden. Echt genieten.” Opnieuw doet een boom dienst als natuurlijke schaduwmaker. Deze keer is het een oude verweerde notenboom die al tientallen jaren in de tuin prijkt.

 

Fuchsia als kleuraccent

In de borders langs de hoeve vinden we prachtige hortensia’s terug. De fuchsia bloemen zorgen voor een opvallend kleuraccent en scheppen zo een warme en gemoedelijke sfeer. In de herfst verkleuren de bloemen prachtig bordeaux waardoor ze uitstekend combineren met de beige tint van de siergrassen.

Hoewel de tuin een aanzienlijke oppervlakte inneemt, is er een minimum aan onderhoudswerk vereist. Gunter en zijn team van Vierkantemeter verzorgen twee keer per jaar de verschillende snoeivormen en brengen zo de tuin telkens weer in goede conditie zoals vastgelegd op plan. De eigenaar dient zich dus enkel over de grasvlakte te ontfermen en af en toe wat afgestorven bloemen weg te nemen.

 

Less is more

Dat Gunter erin geslaagd is om de tuin en de woning in balans te brengen, staat als een paal boven water. De tuin waardeert de hoeve op en omgekeerd. Maar ook hijzelf is enorm tevreden met het uiteindelijke resultaat. “Ik vind het project meer dan geslaagd. ‘Less is more’ en dat gaat zeker op voor deze landelijke tuin met romantische allures. Het was de kunst om aan te voelen wat de klant van ons verwachtte, maar ook hoe de tuin in perfecte balans met de woning en de omgeving kon zijn.”

 

 

 

vierkantemeterbvba.mijntuin.org

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie