Groene parel met een hart voor strepen

In de West-Vlaamse gemeente Sint-Michiels, nabij het Tillegembos, ligt een moderne nieuwbouwvilla als een geometrisch ensemble in het groen. Een aaneenschakeling van lage volumes met slimme doorzichten zorgt tegelijk voor openheid en intimiteit. Een strak ontwerp zonder poespas maar met interessante volumes. De omringende tuin sluit naadloos aan bij de stijl van de woning én de bosrijke omgeving. Huis en tuin vormen zo een architecturale eenheid die de som van de delen ruim overstijgt. Een fraaie, tijdloze realisatie van Tuinonderneming Monbaliu.

 Bastion baadt in het groen

Bart Monbaliu en zijn team ontwerpen zowel strakke als landelijke tuinen. De rode draad: maximale beleving in alle seizoenen en perfectie integratie van huis, tuin en omgeving. Voor het ontwerp en de aanleg van deze tuin, was het uitgangspunt een versmelting met de woning. Het huis staat strategisch middenin de tuin, zodat het lijkt te drijven in een zee van groen. Als een bakstenen bastion dat vanuit elke kamer uitzicht biedt op een rustige oase. Door de overwegend lage beplanting, wordt het zicht op het omringende hoge groen nergens verstoord. De bestaande bomen werden behouden. De rest van de invulling vertrok van een blank canvas.

Praktisch mooi

Bart Monbaliu diende rekening te houden met een aantal functionele en esthetische eisen van de bewoners: een ruime parking en oprit, een zwemvijver, een groendak, een neutrale en tijdloze look, respect voor het nabije bos, en onderhoudsvriendelijkheid. Voor de invulling zelf – materialen, beplanting, indeling … – kreeg de architect carte blanche. De aanleg van de tuin nam circa twee maanden in beslag en werd volledig in eigen beheer uitgevoerd. Ook het onderhoud – beperkt tot een tweetal snoeibeurten per jaar – neemt Bart Monbaliu voor zijn rekening.

In harmonie met de seizoenen

De tuin is overwegend groen, in een waaier van tinten en texturen. Door de grotendeels groenblijvende beplanting, behoudt de tuin zijn ‘geraamte’ in alle seizoenen. De sterke structuren van het ontwerp creëren een boeiend spel van vormen en lijnen. Ze zorgen voor diepte en reliëf, versterken de samenhang met de woning, en vullen verschillende functies in, zonder de tuin op te delen in hokjes. De bewoners genieten in elk deel van de tuin van een andere functie – verpozen, eten, zwemmen – terwijl de beleving altijd de nadruk legt op rust en harmonie.

 

 

Imposante waterpartij

De blikvanger van de tuin is ongetwijfeld de lange zwemvijver – hét stokpaardje van Tuinonderneming Monbaliu. De vijver is 2,90 bij 15 meter, een uit de kluiten gewassen rechthoek die een indrukwekkende blauwe streep trekt in het groen. Een verrassende waterpartij voor biologisch zwem- en plonsplezier. Opvallend aan de vijver is dat hij lijkt over te lopen in het gras en het omliggende terras. Doordat er quasi geen niveauverschil is en ook geen typische rand, oogt de vijver heel minimalistisch en strak. Het moerasgedeelte aan de rechterkant doorbreekt de monotonie, terwijl de zitbank in blauwe hardsteen die in het verlengde ligt, de langwerpigheid benadrukt – een slimme vondst. Via een quasi onzichtbare trap, betreed je veilig de verfrissende waterpartij. De drijvende aluminium bollen doorbreken de rechtlijnigheid met een ludieke knipoog. En de frisgroene bloembakken met Agapanthus (Afrikaanse lelie) zorgen voor een kleurrijke noot.

Boeiend lijnenspel

Niet alleen de zwemvijver trekt strakke lijnen in het decor. Lage, rechtlijnige elementen zijn een weerkerend thema, verspreid over de hele tuin. De buxuslijn tegenover de zwemvijver bakent de ‘cleane’ zone af van het achterste gedeelte, waar bomen als beuk, zomereik en esdoorn schone sier maken. De zitbank in blauwe hardsteen nestelt zich netjes in de groene haag. Diezelfde buxuslijn wordt herhaald aan het loungeterras, vooraan de tuin. Ook aan de oprit en de parking bieden hagen – al dan niet in combinatie met hardsteen – structuur en afbakening. De lijnen zijn strak maar niet overdreven rigide, dankzij de delicate textuur van de groenblijvende heester.

Knappe kronkels

De strakke lijnen komen beter tot hun recht door enkele subtiele organische vormen. Achterin de tuin zorgen wolken van rododendron voor evenwicht tussen de lage hagen en de hoge bomen. Tussen de bomen gedijen varens, die met een slingerbeweging dynamiek scheppen. Als goedwillige groene slangen maken ze een organische verbinding tussen de bomen. Ook bosanemonen en narcissen kronkelen vrolijk tussen het strakke lijnenspel door. Het uitgebalanceerde evenwicht tussen strak en organisch maakt het geheel boeiend en biedt de nodige afwisseling.

Tijdloze materialen

Voor de verharding integreerde Bart Monbaliu een aantal van zijn favoriete materialen: blauwe hardsteen, kleiklinkers, grind en massief hout. De beige-grijze kleiklinkers zijn kwalitatief, slijtvast, en hebben een natuurlijke uitstraling. Ze steken mooi af tegen de zwemvijver, en vormen tegelijk een zachte overgang met de gevelstenen van de woning. Ook de parkeerplaatsen vooraan het huis, werden in kleiklinkers uitgevoerd – een dankbaar en veelzijdig materiaal. De blauwe hardsteen markeert een aantal zones in de tuin en aan de oprit, voor een knap contrast met het overweldigende groen. Het lichtgrijze grind op de parking en oprit is zowel praktisch als esthetisch. Het zit- en loungeterras vooraan werd uitgevoerd in massief hout (Padoek). De lange panelen verbreden het terras en sluiten perfect aan op de langwerpige, minutieus getrokken banen in het grasveld. Het verweerde grijs geeft de vloer karakter en tijdloosheid. De meerstammige mispelboom brengt intimiteit en geborgenheid op het terras.

Vernuftig verlicht

De bewoners van de villa wensten niet alleen een tuin die de vier seizoenen met glans doorstaat, maar ook een omgeving die bij licht en bij donker indruk maakt. Bart Monbaliu integreerde slimme verlichtingselementen die functionaliteit en esthetiek verenigen. Om de kleine struiken uit te lichten, werd geopteerd voor eerder koel licht dat de impact vergroot. De bomen daarentegen, worden uitgelicht met warmere stralen. De ledlampen van Fosfari brengen verlichting en architectuur in harmonie. Ze verbinden lijnen, vlakken en ruimten tot een harmonieus geheel. De zwemvijver met zijn geïntegreerde ledlampen krijgt een bijna sprookjesachtige uitstraling. Ook de uplighters (Bega) langs de oprit vooraan, creëren een oogverblindend effect met uitwaaierende ‘zonnestralen’. De strakke ledlijn langs het toegangspad doet futuristisch aan. Ze biedt functionele verlichting, benadrukt de lengte van het pad en vergast bezoekers op een warme welkom.

Duurzaam groen

De tuin is zowel letterlijk als figuurlijk groen. De zwemvijver is het ecologische alternatief voor een traditioneel zwembad: een milieuvriendelijke waterpartij met een natuurlijke filtering en zuivering. Het overkapte terras ernaast kreeg een groendak met levende planten (sedum). Het oogt mooi, weert warmte en geluid, en beperkt de neerslagafvoering. Bovendien zorgt het voor extra biodiversiteit. De ledverlichting is duurzaam, spaarzaam en vernuftig. De onderhoudsvriendelijke tuin vergt nauwelijks arbeid en werkt samen mét de natuur, in plaats van ertegen. Tot slot staat inheemse beplanting centraal in deze tuin – een natuurrijke aanpak.

Deze tuin verbluft in alle eenvoud, met een open karakter en een perfecte balans tussen strak en organisch. Tijdloos groen dat de architectuur van de woning benadrukt en de bosrijke omgeving respectvol integreert. Binnen en buiten wondermooi verweven in een schitterend, samenhangend geheel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: