Niets is onmogelijk!

Planten die als een gordijn openschuiven om doorkijk te geven op het achterliggende golfterrein. Om tegemoet te komen aan tuinwensen van zijn klanten gaat Ludo Dierckx Tuindesign verder dan obligaat terras, zwembad met poolhouse, perfect gazon en schitterende beplanting.

 Het geheime groengordijn

Een klant, fervente golfspeler, verwen je als het maar even kan, met uitzicht op een golfterrein. Maar als de tuin tegen het golfterrein aanleunt, en meer bepaald tegen hole 1, dan is grenzeloos uitkijken, net iets te veel van het goede. Ook al gaat het over de mooie Kempense golf van Mol. Elk tuinbeleven zou onderbroken worden door een gesprek over de heg en het golfspel van de ‘bezoeker’ zou even lang uitgesteld worden.

Zonde evenwel om daarom de tuin hermetisch af te sluiten van dat prachtige en uitgestrekte groendomein; er wordt tenslotte niet de klokrond gespeeld. Na 14 uur zijn de meeste spelers – letterlijk en figuurlijk – aan (de) slag aan vervolgholes. Ludo Dierckx Tuindesign zocht de oplossing in een gordijnprincipe: afsluiten wanneer nodig en opendoen wanneer nuttig. Het werd een levend gordijn: beukenhagen in flink bemeten plantenbakken die met een eenvoudige druk op de knop, via poortopeners toe- of openschuiven. Toe is er vanuit het huis, zowel gelijkvloers als vanop het terras op de eerste verdieping, toch uitkijk. In de tuin zelf is er echter volop privacy en kan ongestoord gebruikgemaakt worden van zwembad en terras in een tuin van om en bij de 2.100 m².

 

Liever in de achtertuin

Toen de tuineigenaars Ludo Dierckx contacteerden hadden ze slechts een kort wensenlijstje: een gemakkelijk te onderhouden tuin, een zwembad en een poolhouse. De voortuin werd in dit wensenlijstje stiefmoederlijk behandeld. De eigenaar wilde hem zelfs liever goed afgesloten van straat, zonder veel representativiteit. Wat ontstond achter een dubbele taxus- en beukenhaag, was een intieme ruimte bij de bureauruimte vooraan, in vorm gebracht met buxuswolken en een strak accent in taxus en beuk. Voor het overige een evenwichtige toegang naar de voordeur en de obligate toegang tot de garage en bijhorende parking. Materiaal: greskeien die opgevoegd zijn omwille van het esthetische effect, maar ook en tegelijk om onkruidgroei onmogelijk te maken.

Naast en achter het huis, net als bij het poolhouse, liggen terrassen in blauwe hardsteen. Een betegeling in tijdloze klasse zonder opdringerig lijnenspel. Ze bieden comfortabele ruimte voor tuinmeubilair. Daar kunnen de bewoners afhankelijk van het moment genieten in de zon of in de schaduw, met een hapje of een drankje, met veel of alleen, gewoon lui of verdiept in een boek, magazine of krant.

 

Zwembad met details

Het gazon sluit naadloos aan op het niveau van de blauwe hardsteentegels en zoekt zijn weg naar het even perfect op hoogte ingepaste zwembad. De kleur van het overloopbassin, zoals Ludo Dierckx het in zoveel andere projecten ook adviseert, is antracietgrijs en uitgevoerd in glasmozaïek. De kleinschaligheid van het materiaal biedt tijdens het zwemmen een aparte en verfijnde uitstraling, terwijl het geheel vanop afstand toch rustig oogt.

Bijzonderheid aan het zwembad is een net onder het waterniveau geïnstalleerd zonneterras. Het centimetertje water zorgt voor verfrissing en een perfect vakantiegevoel. Eronder schuilt de zwembadoverkapping, daardoor onzichtbaar en ook absoluut niet storend weggewerkt. Geen zwembad zoals dit, zonder bijpassend poolhouse. Het is op maat van de eigenaars, van huis en tuin. Hout bepaalt er de sfeer. Het vergrijsde eikenhout verzacht het metselwerk en creëert een op en top huiselijke, warme sfeer. Eik werd niet alleen gebruikt voor wanden, plafond en steunbalken, maar ook voor de vaak aangesproken buitenkeuken. Dit is buitenleven op zijn best!

 

Instant groen

Echt tuin in de traditionele betekenis van het woord, wordt een buitenruimte van het huis natuurlijk pas door planten. Hoewel erg sober in zijn plantenkeuze, zorgde Ludo Dierckx voor een variatie in vormen, kleuren en bloeiperiodes. De buxuswolken van de voortuin worden hier, zij het eerder spaarzaam, herhaald. Ze zijn geconcentreerd bij het zwembad en poolhouse. Dat wordt daardoor extra gracieus en bijgekleurd door een groepje bolhortensia ‘Gertud Glahn’ die een zomer lang bloeien. Omwille van de zuurtegraad van de grond bloeien ze niet blauw, maar eerder roze. Verder in de tuin pronken ook witte bol- en houthortensia’s. Rododendron, hibiscus en kornoelje gaan ermee in speelse dialoog. Ze laten met hun vorm- en kleuraccenten een veelheid aan combinaties van strak gehouden en eerder luchtig gesnoeide gehelen van Portugese laurier volop tot hun recht komen. Enkele lindebomen en een beukenboom werken het geheel af.

Alle planten kregen van Ludo Dierckx aanmoediging mee om snel in groei te gaan en het beste van zichzelf te geven. Meer aards heet dat: goede bemesting, grondvoorbereiding en natuurlijk met aandacht geplant. Het zorgt voor een tuin die aardig op weg lijkt naar volwassenheid, maar nu al gaat voor volop sfeer en gezelligheid, en dat terwijl hij pas één jaar geleden werd aangelegd.

 

Geef een reactie