Eenvoud naar een hoger niveau getild

Achter een natuurlijke afsluiting in een rustige laan siert een witte, moderne woning in al zijn eenvoud. Tuinaanleg Gert Kwanten leverde dit pareltje met een hoge afwerkingsgraad af. Het resultaat nodigt ons nu zelfs uit in drievoud: een sprekende voortuin, mooi verborgen zijtuinen en een heuse leeftuin met zwembad. Gert Kwanten is met dit paradepaardje niet aan zijn proefstuk toe. In het seizoen 2012-2013 werd Gert Kwanten bekroond met goud bij de Vlaamse Tuinaannemer.

Gert Kwanten©PSGstudio.be-2892

Project: Gert Kwanten  – Tekst: Kelly Cuypers
Tuinontwerp: Tuinarchitect Raymond Martens
Fotografie: Kris Dimitriadis PSG Studio

Het strakke van de woning respecteren en eenvoud creëren: deze wensen werden uiteindelijk de twee grote krachtpunten van deze tuin. De opzet was om de tuin eigen aan de woning te maken. Net als in het interieur zijn de materialen buiten op grijstinten afgestemd. “Het is niet van belang met welke materialen we zelf graag werken. Maar wel wat de wensen van de klant zijn, en welke materialen bij de stijl van hun woning passen”, licht Gert Kwanten toe. De strakke tuin bij de witte woning is een voorbeeld van een mooie mix tussen de twee. We nemen een kijkje op een lichtbewolkte zomerdag, ideaal om mooie foto’s te maken. En vooral: om van de tuin te genieten.

Lees de volledige reportage in het voorjaarnummer van Chic Gardens.

Privacy verzekerd
Bij het parkeren van de wagen op de oprit, ervaar je onmiddellijk het tuingevoel. Voor de gevel is er functioneel groen. Toch biedt de grote voortuin ook meer dan voldoende ruimte voor de wagen: een oprit en parkeerplaats langs de rechterzijde, een inrit tot de ondergrondse garage langs de linkerzijde. In tegenstelling tot bij vele woningen loopt de garage niet onder de woning, maar wel onder het grasveld. Uiteraard is er ondergronds wel toegang tot de woning. Net als voor de leeftuin is voor de aanleg van een onderhoudsvriendelijke voortuin geopteerd. De trappen en stapstenen zijn granieten exemplaren. De oprit kreeg megategels in rockstone aangemeten. De overige verharding is van blauwe grind.
De woning heeft ook aan de zijgevel nog een grote groenzone. Stevige muren bovenop de garage en langs de zijkant van de inrit zorgen voor een gesloten gevoel naar de achtertuin toe. De tuin heeft langs de linkerzijde een dubbele boord met een eerste deel aan vormgesneden buxus en heesters. Na een scheiding van een tweetal meter gazon volgt pas de echte tuinafsluiting in de vorm van een metershoge gezonde beukenhaag. Ook aan de rechterzijde van de woning biedt een dwarse haag de privacy op de achtertuin. De leefruimte aan de rechtergevel kreeg net geen raampartij tot aan de grond mee. De gebroken betonvlakken zorgen er wel voor dat je ogen vanuit de leefruimte naar buiten worden geleid. De tuin vooraan wordt afgesloten met twee metalen schuifpoorten. Een gezichtshoge haag belemmert het zicht op de voorgevel.

Gebroken uitzicht
Een glazen vaste luifel verlengt de woning en biedt extra bescherming voor de gasten die komen genieten van gezelligheid op het terras. De granieten tegelvloer loopt door van de leefruimte naar het terras. In het poolhouse zijn niet alleen de technieken voor het zwembad opgenomen. In deze extra buitenruimte is een kantoor anderhalve meter onder het maaiveld ingericht. De rechthoekige betonvlakken breken het grasveld en geven een mooi ritme vanuit het poolhouse aan. Voor de bewoners was het zwembad een must-have. Rondom het zwembad liggen twee veilige antislipmaterialen: granieten tegels en ipé hardhout. Het zwembad en poolhouse worden ook vergezeld van een buitendouche in Chinese granieten strips. Overigens hoeft niet alle verharding in betontegels of keramische tegels te worden opgevat. Het blauwe grind rondom de buitendouche komt mooi tot zijn recht. Om sfeer te creëren, is accentverlichting geplaatst om een boom of struik te verlichten. Ook op het terras en in de voortuin is gewerkt met ledspots.

Geuren en kleuren
De tuin is er eentje om alle seizoenen in te genieten. Daar zorgt de uitgekozen beplanting voor. Twee Japanse notenbomen sieren de voortuin. Zwierige amberbomen kregen hun plaats aan de buitendouche en verder achteraan in de tuin. De dwergmispel en de laurierkers brengen kleur. In de vaste beplanting steekt de geurige lavendel af tegen het schaduwkruid als bodembedekker. Het lampenpoetersgras vrolijkt het geheel verder op. De buxus dient vaak als eerste afscheiding in het gezichtsveld, gevolgd door een hoge beukenhaag die de privacy naar de buren toe garandeert. De haag is een natuurlijk groen alternatief tegenover een grauwe draadafsluiting. Bamboe is bijzonder geschikt om als haag achter de buitendouche te fungeren.

 

 

Geef een reactie