Een vleugje Wirtz doet wonderen

irtz International nv en het zusterbedrijf Wirtz Tuinarchitectuur nv vormen samen de grootste onderneming voor tuinarchitectuurontwerpen in België. De wereldvermaarde Jacques Wirtz heeft een indrukwekkend palmares: van het Parijse Jardin du Carroussel et des Tuileries bij het Louvre en de herinrichting van de tuinen van het Elisé, tot de imposante tuinen van Alnwich Castle in Engeland. Vandaag staan zijn zonen Peter en Martin aan het roer. Samen met een zestigtal werknemers en een dozijn voltijdse ontwerpers, voeren ze projecten uit in residentiële, openbare, institutionele en industriële ruimtes – van kleine stadstuintjes tot complete landschappen.

Wirtz International nv chicgardens.be 02

 

Bescheiden in alle grootsheid
Een ontwerp van Wirtz laat de geest van een plek voor zich spreken. Met veel ontzag ten aanzien van de natuur. En met respect voor de intrinsieke kenmerken van een domein – dé sleutel tot een verrijkende beleving. Maar zelfs de rijkelijkste en overvloedigste ontwerpen zijn nooit pocherig of opzichtig, maar immer betoverend. Van een haast magische schoonheid waarvoor taal tekort schiet. Een Wirtz-tuin moet je beleven.

Tuinen als virtuoze composities
De Wirtz’en plaatsen zich niet boven of buiten de natuur, maar er middenin. Ze beheersen een ruimte met sterke sculpturale vormen. Met originele invalshoeken en moderne esthetiek, maar met respect voor traditie. Ze ontbloten de ziel van een plaats met een fragiliteit als die van een minutieus gecomponeerd muziekstuk. Met ruimtelijke ritmes en timbres – nu eens getemperd en rustig, dan weer krachtig en intens. Zo cultiveren ze de natuur met glooiende lijnen en forse bewegingen van groen – de antithese van geforceerd design.

Wirtz International nv chicgardens.be 05

 

Bomen blijven boeien
De Wirtz-broers hebben een hekel aan eenheidsworst en minimalisme. Ze hanteren een grote diversiteit aan bomen en struiken, die de ruggengraat vormen van elk ontwerp. Want bomen geven karakter en cachet, zorgen voor geborgenheid en schaduw, en verbeteren de levenskwaliteit. Bovendien zijn ze mooi in alle seizoenen omdat de stammen en takken sterke, gedefinieerde vormen hebben – ook zonder bladeren.

Uitnodiging tot verpozing
Een constante in het oeuvre van Wirtz is het streven naar rust. Een tuin of landschap moet heilzaam en harmonisch zijn. Met royale proporties en volumineuze bewegingen. Met herhalingen van grote groepen planten, struiken en bomen. Zo vermijd je ‘versnippering’, zonder in te boeten aan geborgenheid.

Wirtz International nv chicgardens.be 09

 

Kennis en knappe composities
Aan de basis van de ‘vanzelfsprekende’ schoonheid van een Wirtz-project ligt hard labeur. Er wordt voortdurend geëxperimenteerd met nieuwe planten, vormen, stijlen en technieken. Dat vereist een grote kennis en een nauwgezette selectie van planten en bloemen. Martin en Peter wenden het volledige potentieel aan van elke plant en maken verrassende keuzes die tegelijk bekend en avant-gardistisch zijn. De combinatie van een stevige achtergrond in de klassieke landschapsarchitectuur en een hedendaagse visie kenmerkt elk Wirtz-ontwerp.

Verbluffend maar ongrijpbaar
Hoewel de typische Wirtz-tuin niet bestaat, keren sommige elementen vaak terug. Denk maar aan in grillige vormen geknipte buxushagen en slingerende golven van groen. Strategisch gepenseelde bomen en heesters. Sterke contrasten tussen lage elementen en invullingen in de hoogte. Plastische vormen in taxus. De afwezigheid van arbeidsintensieve bloemenborders. En ook de integratie van Italiaanse, Franse en Engelse ontwerptradities die even architecturaal als idiosyncratisch zijn.

Wirtz International nv & Wirtz Tuinarchitectuur nv

Botermelkdijk 464 – 2900 Schoten – Tel: 03 680 13 22

www.wirtznv.be

Geef een reactie