© Studio PSG

Dagdagelijkse tuinluxe voor natuurliefhebbers

Samen met het huis werd deze tuin in Tongeren onder handen genomen door Tuinen Paul Nijst. Het totaalplaatje mag gezien worden! De woning werd compleet verbouwd en gerenoveerd. Er is openheid gecreëerd, licht binnengetrokken en connectie gemaakt met het buitengebeuren. En die vibe is dan doorgetrokken in een totaal nieuw groenconcept. Het geheel zorgt ervoor dat de bewoners zijn uitgegroeid tot echte natuurliefhebbers die elk dag van hun nieuwe tuin genieten.

Tabula rasa

Het moet zo’n 25 jaar geleden zijn dat Tuinen Paul Nijst, met Viviane en Paul aan het roer, deze tuin in Tongeren heeft aangelegd.

“Samen met Marc en Vicky die hier wonen, hebben we van ons hart een steen moeten maken”, lacht Paul Nijst. “We kregen carte blanche van de klant en zijn resoluut voor tabula rasa gegaan en met een wit blad herbegonnen.” Enkel twee meerstammige bomen werden gespaard van de kap. Dat prachtige duo van Acer negundo ‘Aureomarginatum’ mocht niet ontbreken in het nieuwe geheel. “Want verder hebben wij echt niks overgelaten van die tuin van toen.”

Enkele nieuwe bomen werden aangeplant. Zo wordt de tuinkamer gechaperonneerd door een Quercus palustris ‘Green Pillar’. Tussen de siergrassen prijkt een Fagus sylvatica ‘Dawijck Purple’.

Bewoners met groene vingers

Er gaat geen dag voorbij of het echtpaar belandt in de tuin. Het is een plek met speelse niveauverschillen waar natuurlijk en luxueus luieren samenvloeien.

“Marc en Vicky hebben zelfs groene vingers gekregen. Een deel van het tuinonderhoud doen ze zelf en ze doen dat uitstekend. Elke dag worden de terrassen geveegd. Zo halen wij echt eer van ons werk. In de tuin werken is nu voor hen ook een beetje genieten.” Eerlijkheidshalve dient wel gesignaleerd dat de robotmaaier constant eenieder werk uit handen neemt.

Multifunctioneel terras

Paul Nijst zet geweldig in op interactie met de klant. Zo komt men samen tot een bekoorlijk groen geheel.

“Hier hebben we bijvoorbeeld bedacht om het salon binnen om te draaien zodat je er nu zicht hebt op de tuin. Het terras neemt veel oppervlakte in en je kunt er zowel eten als relaxen.” Het bubbelende water is een extra rustgevende factor. Gevleugelde kunst laat ons in gedachten zweven en doet ons wegdromen.

Wisselend kleurenfestijn van planten en bomen

Net als in elke tuin van Paul Nijst duiken er planten en bomen op die je elders niet gauw ziet. Paul is een echte kenner en etaleert een grenzeloze passie voor natuurschoon en tuinaanleg.

Achter de zwarte bakken prijkt Hydrangea paniculata ‘Diamant Rouge’ en bij het terras, Hydrangea paniculata ‘Little Lime’. Bij de imposante trap in arduinen platen van wel 1 m X 2 m bewonderen we Nepeta ‘Walkers Low’ en Rosa ‘Constanze Mozart’. In de borders zorgen diverse heesters op andere tijdstippen voor kleur, zoals Aesculus mutabilis ‘Induta’, Cornus kousa ‘China Girl’, Exochorda racemosa ‘Niagara’ en Deutsia hybride ‘Strawberry Fields’. De rij geleide Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ verrast je met zijn herfsttooi.

Hier beleef je elk seizoen een waar festijn van tinten die wonderwel harmoniëren.

Om te koesteren

Carex oshimensis ‘Evergreen’ flatteert de tuinboorden in cortenstaal. De bestrating aan het charmante tuinpoortje bestaat uit gerecupereerde kasseien type porfier 7/9.

Kun je tot slot raden met welke materialen er gewerkt is op het terras? Tegels van 60 X 60 die aan natuursteen doen denken. Stroken van 30 cm op 1m20 met de look van hout. Jawel, want hier is alles keramisch, niet te onderscheiden van de real stuff! Weet verder wel dat Paul zeer veel werkt met authentieke materialen uiteraard.

“Samen met de bewoners zijn wij heel fier op dit project, en het doet deugd dat het door hen zo gekoesterd wordt.”

www.tuinenpaulnijst.be

Benieuwd naar meer?

Chic Gardens neemt je mee in een wereld van groen en uitmuntend vakmanschap met een flinke portie luxe, lifestyle, design en trends.

Bestel hier jouw Chic Gardens & laat je inspireren!


Tekst: Patrick Retour

Geef een reactie