© Chefs en hun moestuin, Veronique De Walsche, Artifix

Chefs en hun moestuin | Exotische stadsoase van Jan Van den Bon [WEDSTRIJD]

Het restaurant van chef Jan Van den Bon is al meer dan 30 jaar een vaste culinaire waarde in Gent. De gastronomische parel bevindt zich in een prachtig oud herenhuis op een unieke ligging vlak bij het groene Citadelpark. Toch was het de ruime stadstuin die uiteindelijk de doorslag gaf om in dit unieke pand een eigen restaurant op te starten. Fotografe Veronique De Walsche neemt ons mee voor een wandeling door de tuin en vertaalt wat ze ziet, ruikt en proeft in het prachtige boek ‘Chefs en hun moestuin’.

Deze wedstrijd is afgelopen. De winnaar van de wedstrijd is Elke Laevens. Proficiat!

De moestuin van Jan

Er was nog heel wat werk aan de winkel eer de moestuin een hoofdrol kon spelen in de keuken van Jan. Allereerst wilde de chef meer openheid in de tuin, waarvoor hij eigenhandig een scheidingsmuur tussen de siertuin en de moestuin uitbrak. Vervolgens moest hij de woeste tuin onder controle zien te krijgen. Vijf containers waren nodig om orde in de chaos te scheppen. Met een prachtig resultaat als gevolg.

De unieke siertuin in de diepe stadstuin sluit mooi aan bij het buitenterras. Hier dineer je met een wonderbaarlijk uitzicht op de verticale tuin, waarin een driedelige waterval verwerkt is. Er groeien prachtige rozen in een uitbundig kleurenpallet.

Ook al zit je hier vlak bij Gent-centrum, door de vele exotische planten en hun zachte watergeluid waan je je hier in een Aziatisch land – zeker wanneer de zon zich laat zien. Als de zon echter te hard schijnt, beschermt een ingenieus systeem met lange verticale doeken de planten tegen de hitte. ‘s Avonds toveren kleurrijke spots de tuin om tot een feeëriek sprookje.

De moestuin is van het grootste belang voor de keuken én voor Jan. Enerzijds fungeert de tuin als een soort souschef die mede de smaken op het bord bepaalt. Anderzijds is de moestuin de perfecte tegenpool voor de hectische ‘coups de feu’ achter het fornuis. Een wandeling door de stadstuin is dan ook een boeiende ontdekkingstocht die alle zintuigen streelt. Overal valt wel iets te zien, te ruiken of te proeven.

Jan groeide op in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, in de groentestreek. Daar ontwikkelde hij twee duidelijke voorliefdes: groenten van hier én kruiden. Diezelfde voorliefde vind je ook terug in de moestuin van het restaurant. De kruiden staan in een begijnentuintje afgebakend met enkele haagbeukjes.

Het zijn vooral de groenten van biologische oorsprong die de ‘cuisine du territoir’ eer aandoen en in de gewone keuken dikwijls in onbruik zijn geraakt, zoals pastinaak en kervel. Voor Jan vormen de producten van hier de basis en de essentie van zijn keuken. Zo beschouwt hij de appel als zijn oogappel en het toppunt van een culinaire smaakbeleving, omdat het zowel in de zoete als de zoute keuken verwerkt kan worden.

Jan’s keuken is zoals zijn moestuin: Frans-Belgisch, gestructureerd maar toch speels. Hij brengt de klassieke keuken op een hedendaagse manier naar Gent, de stad die hij doorheen de jaren culinair meer en meer tot bloei zag komen. Net zoals zijn moestuin. En daar plukt hij met zijn restaurant de vruchten van. Ontdek hier meer over het restaurant van Jan.

Win het boek ‘Chefs en hun moestuin’

Deze wedstrijd is afgelopen. De winnaar van de wedstrijd is Elke Laevens. Proficiat!

Niet gewonnen maar toch benieuwd naar meer reportages zoals deze over de stadstuin van chef Jan Van den Bon? In haar boek ‘Chefs en hun moestuin’ gaat fotografe Veronique De Walsche (Artifix) langs bij veertien topchefs en jonge starters uit België en Nederland. Te koop in de Chic Gardens Bookshop.

Nu in de boekenshop van Chic Gardens magazine: Chefs en hun moestuin. Met handige tips en inspiratie voor je eigen moestuin én boordevol lekkere recepten!
© Chefs en hun moestuin | Veronique De Walsche (Artifix) | € 29,99 | Uitgeverij Lannoo

 

Over de auteur van ‘Chefs en hun moestuin’

Veronique De Walsche van Artifix Fotografie legde wereldwijd al heel wat tuinen vast door haar lens. Ze werkte mee aan verschillende tuinboeken en haar reportages worden gepubliceerd in tal van binnen- en buitenlandse magazines, waaronder ook Chic Gardens.

www.artifix.be

Geef een reactie