Villatuin aan het water

Wie de achtertuin bij deze vrijstaande villa in Almere binnenstapt, komt in een onverwachte oase van rust terecht. De in verhouding relatief grote voortuin heeft tot gevolg dat het in de achtertuin goed toeven is – vér van de geluiden die het wonen in een woonwijk met zich mee brengt. De aangename stilte wordt hier slechts onderbroken door het geluid van wuivend riet en kabbelend water.

Een groene oase
Dat was precies de wens die de opdrachtgevers aan ontwerper Bart Bolier van BUYTENGEWOON TUINONTWERP hadden meegegeven. Enerzijds wilden zij kunnen genieten van de praktische voordelen in een woonwijk, anderzijds diende de unieke, vrije ligging aan het water ten volle te worden benut.

De ontwerper stond voor een grote uitdaging: tussen de niveaus van de achterzijde van de woning en het waterpeil bestond een behoorlijk verschil. Dit niveauverschil heeft in het tuinontwerp echter juist de hoofdrol gekregen. De diverse niveaus zijn zo vormgegeven dat zij het lijnenspel in de tuin versterken, zonder dat het ten koste gaat van de ruimtelijkheid. Blikvanger is de houten loper, die naar de aanlegsteiger voor de boot leidt. Door middel van ritmisch geplaatste houten plateaus heeft de loop naar het water een zeer chique uitstraling gekregen.

Exclusieve woon- en tuininspiratie
In de tuin zijn diverse zitgelegenheden gecreëerd, die de bewoners de mogelijkheid geven om op verschillende plekken van de tuin te genieten: dichtbij de woning of juist dichtbij het water – het is beide mogelijk. Voor wat betreft de materialen is bewust voor een sobere uitstraling gekozen, zodat de niveauverschillen en detaillering goed tot hun recht komen. Antraciet-, grijs-, wit- en aardetinten wisselen elkaar af. Gerjan Hofman van BUYTENGEWOON HOVENIER tekende voor de volledige aanleg van de tuin. Het is wat iedere opdrachtgever eigenlijk wil: een stijlvol tuinontwerp, kwalitatief hoogstaande tuinaanleg, één aanspreekpunt in het gehele proces en na oplevering verzekerd zijn van gedegen tuinonderhoud.
Bij de keuze voor beplanting is rekening gehouden met een jaarrond groene uitstraling. Daarbij geven diverse vaste planten kleur aan de seizoenen. Met behulp van diverse plantbakken werden de puntjes op de i gezet. ’s Avonds verandert de tuin door het juiste gebruik van tuinverlichting in een sfeervolle buitenruimte, waarin het tot de late uurtjes goed toeven is.

www.buytengewoon.nl

Fotografie: Job Bolier, www.nummerdrie.nl

 

Geef een reactie