Tuinen Joos | Make-over van de tuin

Een grondige make-over van de tuin, dit echtpaar uit Keerbergen deed het. Het werd daarbij over de streep getrokken door de meer ontspannen, stijlvolle manier van leven die ze voor zichzelf wensten. Voor zowel ontwerp als aanleg klopte het gezin aan bij Tuinen Joos.

Charmante, ecologische tuin

Tuinen Joos is zeer actief in Keerbergen en ruime omgeving en kan er een veelheid aan mooie en bijzondere projecten voorleggen. Meestal begonnen die wel met nieuwaanleg. “Absolute renovatie maakt ongeveer en slechts 10 % van onze opdrachten uit”, verduidelijkt Kristof Joos, zaakvoerder.

In dit ontwerp bestond zijn grootste uitdaging erin de tuin een eigen karakter te geven, zowel in uitzicht als gebruik en hem sterk te linken aan de charmante woning, gebouwd in de jaren zeventig. Dat dit alles zo ecologisch en duurzaam mogelijk moest aangepakt worden met weinig onderhoud nadien, spreekt voor zich.

Niveaus maken het verschil

Kristof speelde met niveaus zonder dat daarvoor ook maar een vrachtwagen grond moest bijgebracht of afgevoerd worden. De tuin werd opnieuw geprofileerd. Hij zette de woning op een verhoog, een heus plateau; omkaderd met brede terrassen en paden. Ze liggen aansluitend op het niveau binnen. Living, keuken en alle vertrekken met grote ramen zien er daardoor groter uit en worden dat ook effectief van zodra de ramen en deuren opengedraaid worden.

Het groene gedeelte van de tuin ligt een of twee trappen lager. Voor de barbecuehoek moet je zelfs drie treden af. Het geeft deze ruimte een totaal eigen karakter en accentueert de intimiteit die de eigenaars hier wilden. Dit is de hoek voor gezellige etentjes met familie en/of vrienden. De gemetselde barbecue was er al. Hij staat opzijgeschoven, maar kreeg wel een betere tuinintegratie. Het neemt niet weg dat de barbecuehoek gescheiden werd van het terras en de achtertuin. Kristof plantte een groenmassief. Het is niet alleen scheiding, maar ineens groenkussen dat afschermt tegen wind. Het doet dat perfect door de hogere positie, op terrasniveau en aan deze kant gesteund door een keerwand in hout. Kristof bouwde er ineens en in hetzelfde hout een zitbank tegen aan. De eigenaars voegden er een houten eettafel aan toe. Het geeft het terras nog meer eigenheid, incluis de sfeer van een gezellige keukenhoek.

Groen als sfeermaker

Achter de woning is het in aanzet allemaal wat formeel. Terras en andere verhardingen gaan voor klasse zonder zich op te dringen. Kristof combineerde terrastegels in Belgische blauwe hardsteen, donkergekleurde gebakken kleiklinkers voor een ‘tuinloper’, trappen en maaiboord en bracht extra levendigheid met crèmewitte kiezelvlakken. Op het kiezelvlak staan in strak verband geplaatste potten. In elke ervan een mooi in model gehouden taxusbol. Hun opstelling in combinatie met het lijnenspel van de terrassen en tuinpaden gidst het zicht de tuin in en lokt – dag na dag – de bewoners naar buiten.

Terras en tuin bestaan niet apart. Grote groenkussens lijken uit de tuin te ontsnappen en leggen zich op en over de klinkers en tegels. De harde lijnen worden daarmee verzacht. Ze liggen natuurlijk niet zomaar ergens, maar wel doordacht. Ze geven structuur en omkadering aan aparte hoeken.

Dicht bij de achterdeur is dat de tuinset, die veelvuldig en omzeggens dagelijks wordt gebruikt, van ontbijt tot avondmaal, van koffie tot aperitief en met boek of krant tussendoor. We zitten er volop in het groen, met zicht op de tuin. Het zwemwater blijft bescheiden uit het zicht. Het is geen zwembad, maar een zwemvijver met stijlvolle zwemkuip. Een keuze van de eigenaars, ingegeven door prioriteit voor eigen gezondheid – willen zwemmen in water vrij van chemicaliën – en voorrang geven aan duurzaamheid en natuurlijkheid.

Deze volledige tuinreportage met inspirerende beelden, vindt u in Chic Gardens, editie 1 2019.

www.tuinenjoos.be


Tekst: Marc Verachtert
Fotografie: Kris Dimitriadis (studiopsg.be)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: