©Gerrit Devinck

Ommuurde tuin als extra kamer bij een landelijke hoeve

Binnen een landschapstuin gelegen aan een landelijke hoeve ontwierp landschaps- en tuinarchitect Bart Monbaliu een ommuurde tuin als een extra kamer in het verlengde van de woning. Een beschuttende muur waarachter een verhaal zit en waar beleving centraal staat.

“Acht jaar geleden hebben we onze woning verbouwd. De bestaande hoeve in Vlaamse landelijke stijl kreeg moderne accenten die we doortrokken van de woning naar de tuin,” vertelt Bart.

Out of the box

Bart koos niet voor een klassiek patroon met een open tuin. In de plaats daarvan creëerde hij een ommuurde tuin die een binnentuin vormt binnen een landschapstuin. Een binnentuin is zoals een kamer in een woning. Een kamer waarin de grenzen tussen binnen en buiten vervagen en samen één geheel
vormen. De tuinmuren zorgen ervoor dat privacy verzekerd is en je gewoon de gordijnen kan openlaten.

Authentieke landschappen en materialen

Ook al is dit een totaal nieuwe situatie, het lijkt alsof deze tuin er al jaren is. De tuinmuren zijn in brute steen gemetst passend bij de landelijke woning. In de muur zijn een vaste barbecue en haard voorzien. Ook dit element draagt bij aan de authentieke sfeer die Bart graag wou creëren. Voor de muur groeien ‘Conférence’ leiperen. De volle vruchten zijn niet alleen lekker maar ook heel decoratief. Waar de tuinmuur stopt, neemt een groene haag het over in een gulle omarming. Opnieuw lijkt het alsof deze groene blad houdende massieven in hulst er al meer dan vijftig jaar staan. “Dit is echt wat ik voor ogen had. Ik wil dat je het authentieke werkelijk kan voelen. Ik houd van authentieke materialen en vanauthentieke landschappen. Maar ik vind het ook leuk om hedendaagse accenten toe te voegen en daarin te leven. De beleving van onze tuin is totaal veranderd.”

Groene rupsen

Dwars op de ingebouwde haard is vanaf de woning een houten terras voorzien met een lange tafel van Extremis. De tafel is zwartgelakt waardoor ze hedendaags oogt en harmonieert met andere zwarte accenten in de tuin. In de tuin is gekozen voor het gebruik van natuurlijke materialen zoals het houten terras aansluitend met de woning en het zwembad of zoals de oude gerecupereerde kleistenen rond het zwembad achteraan en op het terrasje voor het bijgebouw. De beplanting langs het zwembad – net groene rupsen – accentueert de lengte van het zwembad en leidt de blik tot achteraan in de tuin, tot aan een zitbank die lijkt te zweven boven het groen. De indirecte verlichting onder de bank, licht ’s avonds op en vormt zo een mooi eindpunt vanuit de woning. De zitbank is een eigen ontwerp, uitgevoerd in zwartgelakt staal. Het zwarte staal komt ook terug in het bijgebouw en de haard. Overdag is het bijgebouw haast niet zichtbaar en verdwijnt het tussen het groen.

Verder lezen?

De volledige tuinreportage vind je in Chic Gardens.


Tekst: Ingrid Allaerts
Fotografie: Gerrit Devinck

Geef een reactie