copyright Hans Gorter

Meesters in steen én tuin!

In het historisch centrum van Woudenberg staat een oud schoolgebouw dat onlangs flink verbouwd werd en in oude staat hersteld. De karakteristieke ingangspartij is gereconstrueerd en het pand heeft weer het uiterlijk van vroeger. Veel bewoners van Woudenberg zijn blij dat het pand niet werd gesloopt.

Met een knipoog naar vroeger
De verbouwing vereiste zowel voor het interieur als exterieur kennis van authentieke bouwtechnieken, vakmanschap en gevoel voor historische bouwstijlen. De aannemer werkte nauw samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Restauratiefonds. Voor het tuinontwerp en aanleg werd hoveniersbedrijf Heart for Gardens ingeschakeld. Samen met Trivium, Meesters in steen, wisten ze een uitgekiend plan uit te werken waarin nostalgie en heden samenvloeit. Het voormalige monumentale pand is nu getransformeerd naar een unieke woning dat wordt omlijst door een groene tuin met strakke lijnen.

Zwart, wit, groen
Het is werkelijk teruggebracht naar de moderne tijd en mede door het tijdloze design van de tuin is het een klassieker geworden voor de toekomst. De bijzondere sfeer wordt benadrukt door klassieke elementen in moderne stijl toe te passen. De tuin ligt hoger dan de openbare ruimte er omheen. Hierdoor lijkt het of de woning op een soort podium staat. Belangrijk voor de statige uitstraling maar ook voor de privacy. De totale tuin bestaat uit twee woningen, die beide een eigen karakter hebben, maar toch één geheel moeten vormen. De voortuin geeft deze eenheid weer, maar benadrukt tegelijkertijd de individuele identiteit van beide woningen en bewoners. Het grote veld met siergrassen en de terugkerende materialen, kleuren en beplanting verbinden beide woningen. De zwart gegalvaniseerde verhoging versus de witte verhoging
daarachter, ontwerp,- en zichtlijnen, een eigen entree benadrukken de twee individuele woningen. ‘Zwart’ naast ‘wit’, maar beiden verbonden met ‘groen’.

Tuin met zuidelijke invloeden
Voor de voortuin gold strenge monumentale eisen maar de achtertuin kon volledig volgens wens in ‘Ibiza stijl’ worden ontworpen. Gezien de achtergrond van de eigenaar mocht een klein voetbalveld niet ontbreken. De muren zijn enerzijds met mediterrane natuursteen bekleed en anderzijds wit gestukt zodat het moderne karakter van het interieur ook buiten terug te vinden is. De grote lounge overkapping met exclusief maatwerk meubilair is heerlijk om tot laat in de avond te loungen.

Maatwerk in detail
De tuin heeft net als het huis een open karakter waarbij de voortuin goed wordt benut door de diverse zitgelegenheden. De trap waarmee je de zitkuil betreedt, is bekleed met gras. De tuin is tot in de laatste details mooi afgewerkt. Zo is er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een zwart stalen opsluiting wat er luxueus uitziet. De voortuin werd voorzien van ‘op maat’ gegoten betontegels. In het ontwerp is rekening gehouden met de ideale maatvoering waarna zowel de tegels als trapblokken volgens gewenste maten in productie zijn gegaan. De rauwe en robuuste uitstraling past natuurlijk perfect bij de puurheid van zo’n monumentaal pand. Trivium zorgde voor de verharding.

Duizenden materialen
Trivium is al jaren actief in binnen- en buitenland met een wereldwijd netwerk aan groeves en fabrieken. Zij adviseren de bétere hoveniers, zwembadbouwers, ontwerpers en tuinarchitecten bij hun keuze voor (half)verharding en bemonsteren en leveren vervolgens rechtstreeks vanuit de groeve of fabriek tot op het project. Hiermee schakelen zij de tussenhandel uit wat zorgt voor meer efficiëntie, een mindere belasting op het milieu en een kostenbesparing. Daarnaast brengen zij naast de daadwerkelijke producten ook de kennis rechtstreeks vanaf de bron naar de vakman. Steeds vaker past men het maatwerk beton van Trivium toe. Omdat je voor iedere productie een nieuwe flexibele mal moet maken, is het mogelijk om aan nagenoeg alle wensen te kunnen voldoen. Lengte, breedte en hoogte zijn dan ook bijna onbeperkt. Waar meer mee rekening gehouden moet worden is of het nog te hanteren en te vervoeren is.

Verharding met persoonlijke touch
Voor dit project werd heel bewust gekozen voor een natuurlijke betongrijze kleur. Vanwege de authentieke uitstraling wilde de opdrachtgever dicht bij het pand en de omgeving blijven. Ook al is er de mogelijkheid om het beton in diverse kleuren te produceren. Maar deze tuin biedt nog meer mogelijkheden. Zo is er in de achtertuin gebruik gemaakt van exclusief geselecteerde keramische terrastegels van Trivium. Deze tegels in de afmeting 90×90 cm zijn nagenoeg onderhoudsvrij, kleur- en krasvast.

Meesters in steen
www.trivium.nu

Hoveniersbedrijf Heart for Gardens
www.heartforgardens.nl

 

Geef een reactie