© Peter Baas

High-end villatuin van Erik van Gelder

Van een voormalige tuinderswoning die een paar jaar terug aanzienlijk werd uitgebreid en onderkelderd werd de tuin indertijd maar deels aangelegd. Om de grote buitenruimte een nieuwe, veelzijdige en mondaine invulling te geven, klopten de bewoners met hun verlanglijstje aan bij Erik van Gelder.

Talloze functies integreren
Bij een woning met een klassiek-landelijke uitstraling hoort een sfeervolle tuin die de bouwstijl eer aandoet. Gezien de omvang van het project en de vele functies die een plekje moesten krijgen, vormde het ontwerp een flinke uitdaging. Zo moest er een riant bijgebouw komen dat strak oogt en tegelijk aansluit bij de architectuur van de woning. Voorts ook een luxueus zwembad dat naadloos opgaat in zijn omgeving. Tot slot moesten de bestaande tuin en de rest van de buitenruimte stijlvol worden aangelegd en ingericht.

Chic en charmant
Het nieuwe bijgebouw is haast een woning op zich, met (buiten)keuken, sauna, leefruimtes en garage. De kelder biedt onder andere plaats aan de fitness en zwembadtechnieken. In het hedendaagse ontwerp werden warm ogende materialen zoals hout en zink geïntegreerd voor extra sfeer. Blikvanger is het bouwkundige zwembad met eromheen keramische betonlooktegels en een vlonderbaan in hardhout. De grijze coating van het bad onderstreept het gevoel van luxe, en zorgt ervoor dat het versmelt met zijn omgeving. Via antracietkleurige traptreden bereik je het aanpalende zonneterras met oudhollandse Schellevis-bestrating en lederen ligzetels.

Boeiende beplanting
Aan de andere kant van het bad bevindt zich een hypermoderne keuken met eiland dat geïntegreerde spoel- en kookfuncties heeft. De glazen wand schuift volledig open om de grenzen tussen binnen en buiten te vervagen. Op het niet-overdekte terras prijkt een megalange tafel voor zomerse etentjes. Rondom de verschillende lig-, zit- en loungeplekjes werd weelderige beplanting geplaatst in gevarieerde groentinten en texturen. Van buxusbollen met bolvormige Moonlight-lampen ertussen tot zuilvormige hoogstammen, siergrassen, klimplanten en heesters.

Grijs en groen groots uitgelicht
Om variatie te scheppen tussen doorzicht en beslotenheid, werden op strategische plekken wanden in stuclook, hardhouten frames en kloeke plantenbakken met dichte of hoge groenstructuren geplaatst. Qua verharding zien we een evenwichtig samenspel van voornamelijk grijze bestrating in grote formaten en met siergrind eromheen. Een uitgekiend verlichtingsplan met wand-, plafond- en grondspots, en ook down- en uplighters schept ’s avonds een magisch spektakel dat deze riante buitenruimte onderdompelt in een intimistische sfeer.

Stijlvolle signatuur
Erik van Gelder is tuinarchitect en eigenaar van Ontwerpbureau Erik van Gelder. Hij ontwerpt exclusieve tuinen, verfijnd, met strakke lijnen, spannende contrasten, weelderig groen en veel aandacht voor stijl en comfort. Hoe divers de ontwerpen soms ook zijn, toch zijn ze altijd herkenbaar als een tuin van Erik van Gelder. Ze stralen rust en harmonie uit. Ze versmelten met hun omgeving. Niet alsof ze er intrinsiek deel van uitmaken – daarvoor is de signatuur van de architect te duidelijk – maar eerder alsof ze er iets aan toevoegen, extra schoonheid brengen. Tekst: Peggy Van der Auwera

www.erikvangelder.com

 

Geef een reactie