CASA SARDINERA

Ramón Esteve is een naam die we bij Chic Gardens regelmatig zien passeren, onder meer als ontwerper van buitenmeubelen voor Vondom en Talenti. Een gerenommeerd Spaans designer maar vooral ook getalenteerd architect, wat ons nieuwsgierig maakt naar meer. We nemen je mee op reis naar het zonnige Alicante waar één van zijn architecturale realisaties wel echt indruk weet te maken. Welkom in Sardinera House, waar het genieten – zowel binnen als buiten – naar een hoger niveau wordt getild.

Aan de Spaanse kust heerst altijd wel een vakantiegevoel, en dat is hier niet anders. Ergens in de provincie Alicante, en meer bepaald in Jávea tussen El Portixol en Cala Blance, vinden we Sardinera House, een witte architecturale parel die overduidelijk het signatuur van Ramón Esteve draagt. Niet alleen de architectuur is van zijn hand, hij tekende ook voor het interieur – waaronder het timmerwerk en de gladde cementtegels – en ontwierp een aantal van de maatmeubelen. Trots pronkt het pand op de top van een heuvel. Ramón Esteve: “Optimaal genieten van het panoramische en unieke uitzicht was het uitgangspunt van het project.” En inderdaad, het zicht op de baai en het azuurblauwe water wordt als het ware ingelijst door de architecturale vlakken enerzijds en anderzijds de strak afgelijnde zwembadspiegel die zich uitstrekt aan de horizon. Een architectuur met een open blik naar buiten, om zowel vanop het terras als van in de leef- én slaapkamers te kunnen genieten van het moois dat de bewoners hier omringt. Het mooie uitzicht en doorgaans dito weer maakt dat net zo veel aandacht werd besteed aan het buiten- als binnengebeuren. Een stijlvolle buitenkamer als verlengde van het interieur met dezelfde smaak en gratie ingericht. De lijnen die het gebouw definiëren, reiken trouwens verder dan de betonnen muren en worden doorgetrokken in de aanplanting, de vloer, de vorm van het zwembad én de buitenverlichting. Wanneer ’s avonds de in de vloer geïntegreerde ledverlichting aangaat, wordt het architecturale lijnenspel zelfs extra kracht bijgezet. Buiten leven, eten en ook koken in stijl dankzij de in een zuil geïntegreerde kookmodules waarop het lekkers uit de zee wordt bereid en verser dan vers op de borden belandt.

Zowel eettafel als sofa en loungeset hebben het comfort en de luxe van meubelen voor binnen, maar zijn wel geschikt en bedoeld voor buiten. De tafel en stoelen komen uit de ondertussen zeer uitgebreide Faz-collectie die Ramón Esteve ontwierp voor het eveneens Spaanse outdoorlabel Vondom. Zeer kenmerkend voor deze meubelreeks is de facetvorm die onder meer terugkomt in de kunststof zitkuip van de elegante stoel, hier in een versie met armleuningen en gelakte draadstalen basis voor een licht en luchtig geheel. De tafel, verkrijgbaar in tal van afmetingen, kreeg een gelijkaardig onderstel aangemeten, wat de visuele eenheid ten goede komt. Wat de sofa betreft, viel de keuze op de modulaire en volledig beklede Extra Wall, een design van Piero Lissoni voor Living Divani. Daarnaast werd er ook nog een loungehoek voorzien waarin men luilekker achterover kan leunen in de lage Sand stoelen, ontworpen door Franceso Rota voor Paola Lenti, met roestvrijstalen sledevoet en buitenbekleding in Rope. Lichte en natuurlijke tinten, het favoriete kleurenpalet van Ramón Esteve, zetten de toon en zorgen voor een tijdloze harmonie en relaxte sfeer.


Architect: Ramón Esteve Estudio
Fotografie: Mariela Apollonio
Tekst: Eva Goossens

 

 

 

Geef een reactie