A Room With a View

De strakke tuin met centraal een overloop zwembad geeft uitzicht op een prachtig landschap. Het gebruik van ruwe materialen – zoals de zwarte gevelsteen, het zichtbeton, het keienveld, het diep oranje Cortensstaal – loopt als een rode draad door het ontwerp. En wanneer de avond invalt, verandert de sfeer totaal.

Gekleurde ledstrips omarmen het woonblok en het zwembad in een zachte gloed. “Een tuin betekent vele dingen tegelijk”, stelt tuinarchitect Joost Valgaeren. “Het is een stijlvol kader voor de woning, een speel- en ontspanningsruimte, een gelegenheid tot contact met de natuur, de bewaker van privacy, een ademruimte rond de woning, de overgang naar de omgeving.” Al deze functies liet Joost samenvloeien tot één harmonisch geheel dat volledig op het lijf geschreven is van de opdrachtgevers Miet, Rob en hun twee kinderen.Joost_Valgaeren_GuyObijnfotografie_chicgardens.be1

Miet en Rob zijn interieurarchitecten en hebben een eigen zaak in interieurinrichting Casa Vero. De inrichting van hun woning hebben ze volledig zelf gedaan. “We hebben ons geen limieten gesteld bij de inrichting van onze woning en we hebben heel veel dingen uitgeprobeerd. Ook voor de tuin hadden we een duidelijk beeld voor ogen hoe die er zou moeten uitzien. We wilden voornamelijk twee dingen: geen schuine lijnen want daar hou ik niet van en een zwembad centraal in de tuin. Ook wilden we zoveel mogelijk contact met de tuin vanuit de woning”, vertelt Miet.

Een watervlak in de tuin

De strakke tuin geeft uitzicht op een prachtig Kempens landschap
gevormd door akkers en achteraan de rand van het bos dat een natuurgebied omzoomt. Centraal in de tuin ligt een overloopzwembad dat fungeert als spiegel voor de architectuur van de woning. Wolken schuiven voorbij in het spiegelend wateroppervlak. In de zomer is het zwembad – vlakbij de woning en met optimaal zicht vanuit de keuken – het speelterrein van de kinderen en in de winter is het een mooi object om naar te kijken. Vooraan in het zwembad zijn grote zittreden gemaakt in Kerrock, een waterbestendig composietmateriaal. Een inox onderstel ondersteunt de trappen. De afdekrol van het zwembad ligt weggeborgen onder de trappen. “Eigenlijk fungeren de treden als één groot zitplateau waar je kunt relaxen. Je kunt erop liggen, zitten, hangen of echt zwemmen. Soms lijkt het meer een soort van hangmat dan een zwembad als je ons bezig ziet”, lacht Miet.

Betonnen strips

De terrassen in beton vormen een verlengstuk van de woning die gerealiseerd werd door BBSC Architects. Miet en Rob zien heel graag beton. Het centrale, strakke keukeneiland is in beton gemaakt en van hieruit kijken ze uit op terrassen eveneens in beton en een betonnen overloopzwembad. Het niveauverschil tussen landschap, tuin en woning wordt trapsgewijs opgevangen door betonnen strips. Vlakke rechte treden, opgevuld met gazon en afgeboord met beton, vangen het niveauverschil op. Miet wou immers geen hellend vlak of schuine lijnen. De overloop van het zwembad verloopt via een goot tussen de zijkant van het zwembad en de trap.

De tuin vloeit haast natuurlijk over in het open landschap achteraan. Het landschap wisselt naargelang de seizoenen en naargelang de aanplantingen van de boer. Het ene moment kijk je uit op een braakliggend stuk grond waar de stugge stoppels van het maïsveld doorheen priemen. Tot aan de bosrand reikt hun zicht en met wat geluk kan je herten spotten op zoek naar voedsel in de winter of een opgeschrikte fazant die laag over het veld vliegt of wat konijnen steeds op zoek naar een sprietje groen. In de zomer vormt het ontluikend groen van de jonge maïsplanten dan weer een dicht en beschut kader terwijl de kinderen in het water plonzen. Het natuurgebied achteraan en het prachtige open zicht vanuit de woning waren veruit de belangrijkste redenen om dit perceel grond te kopen.

Lange zomeravonden

Links van het zwembad is een betonnen zitput gemaakt. Hier zit het gezin vaak tijdens de lange zomeravonden, lekker lui wegzakkend in de zitzakken terwijl het vuur zachtjes knispert in een vuurschaal van Extremis. Er is ook aansluiting voor muziek voorzien in de put. “Volgend jaar gaan we voor de zithoek nieuw meubilair maken in gecoat schuimrubber met comfortabele, dikke kussens erop. De ronde, groene speelband is in dat zelfde materiaal gemaakt. De ideeën zijn er al maar ze moeten nog wat groeien”, stelt Miet.

In het verlengde van de speelruimte beneden en de ouderlijke slaapkamer boven is een betonnen terrasoverkapping gemaakt. Opnieuw is er gewerkt met zichtbeton, het materiaal dat overal terugkomt in de architectuur, het interieur en in de tuin. Opzij van de oversteek bevinden zich het buitentoilet en buitendouche. De technische ruimte zit in de kelder. Een betonnen bank loopt optisch door van binnen naar buiten.

De achtergevel is volledig beglaasd over twee niveaus met aluminium ramen. Het raam onder de oversteek is een schuifraam. Als het raam openstaat heb je één groot contact met de speelruimte. In de garage bevindt zich een groot binnen raam en wanneer de garagepoort open staat, zou je helemaal tot achteraan kunnen rijden zonder één enkel niveauverschil.

De voortuin

De verschillende elementen in cortensstaal harmoniëren met de donkere verlijmde gevelsteen en het brute beton. De garagepoort en de brievenbus, beiden in cortensstaal, zijn een eigen ontwerp. Vuilbakken zijn handig verborgen achter een wegschuivend paneel. Dikke bolle groenvolumes met een amorfe vorm, maken de scheiding tussen de oprit naar de garage en een parkeerplaats. Betonnen stapstenen in een kader van cortensstaal gevat, leiden je naar de voordeur. Alvorens de voordeur te bereiken kom je in soort van binnentuin gevormd door een betonnen wand en een keienveld waarin een oude olijfboom het Belgische klimaat trachtte te overwinnen. Helaas hij heeft het niet gehaald. Zijn knoestige bast is nog steeds heel imposant, zeker als ’s avonds het groene spotlicht zijn grillige takken en romp belicht.

Rechts van de woning loopt een servitude weg naar de achterliggende akker. Die weg moest vrij blijven zodat de boer met zijn tractor het veld kan bewerken. Het gazon loopt gewoon door over die weg en enkele geschrankte groenvolumes vormen een soort van scheiding. Over de hele lengte van het perceel tot aan het maïsveld, staan trots een rij oude eiken.

“We wilden heel graag zoveel mogelijk contact met de tuin. Vooraan is de woning vrij gesloten. Aan alle ramen waar we naar buiten kunnen kijken, zien we groen. Waar we geen groen zouden zien, is de gevel gesloten gehouden. Eetkamer, keuken, speelhoek, onze slaapkamer, overloop naar televisie zithoek en de logeerkamer kijken allemaal uit op de tuin. Aan de voorzijde is slechts één raam dat vrij hoog staat en uitkijkt op het veld aan de overzijde. In de zijgevel zijn twee ramen die het uitzicht op de groene eiken omkaderen alsof het schilderijen zijn.”

Geef een reactie