© Ema Peter. Wanneer architectuur en water één worden.

West Vancouver (CA)

Cliffhanger

Spannend! Dat is het minste wat je kan zeggen van dit BlackCliff House, een riante residentiële woning op een 40 meter hoge klif in West Vancouver. De eigentijdse architectuur leest als een boek dat je niet opzij kan leggen: boeiend, vol verrassingen en onverwachte wendingen. Ook het zwembad met strakke waterspiegel weet zich te onderscheiden. Perfect geënt op de architectuur en met een uitzicht om u tegen te zeggen.

Topografische uitdaging

Dit bijzondere project, met adembenemend uitzicht over de Salish Sea aan de Canadese westkust, draagt het signatuur van McLeod Bovell Modern Houses, belichaamd door Matt McLeod, Lisa Bovell en een multidisciplinair team dat duidelijk van aanpakken weet. Zo is dit niet het eerste uitdagende project dat deze firma oplevert. Over de jaren heen heeft het team zich gespecialiseerd in het ontwerpen van residentiële huizen op steile en allesbehalve evidente sites die weliswaar meer dan de moeite lonen. Topografische uitdagingen, zoals deze indrukwekkende granieten rots, zijn hen niet vreemd. Het zijn ambitieuze en bijzonder eigentijdse projecten met een strak en herkenbaar design, gekenmerkt door het gebruik van beton en glas, op smaak gebracht met een flinke dosis lef.

© Ema Peter. Terras met verzonken lounge waar de familie elkaar buiten treft.

Familietreffen

BlackCliff House werd ontworpen voor een familie die in de vier windrichtingen is uitgezwermd en in verschillende continenten woont en werkt. Hier kunnen ze elkaar als het ware ‘in het midden’ treffen. Het was dan ook de wens van de bouwheer om een ontmoetingsplaats te creëren voor zowel de huidige als toekomstige generaties, terwijl je er ook als gezin kan thuiskomen. Naast het nachtgedeelte voor dit gezin heeft de bovenverdieping dan ook een aparte buitenvleugel voor wanneer de hele familie elkaar treft. Deze twee delen van het gebouw zijn gescheiden, maar wel extern verbonden door een gedeeld buitenterras. Samen, maar toch apart.

© Ema Peter. Binnen en buiten worden één dankzij het immense schuifraam.

Verbinding met de natuurlijke omgeving

De kracht van de architectuur zit hem uiteraard ook in de verbinding die het huis maakt met de natuur eromheen. Licht en zicht worden vanuit verschillende richtingen optimaal binnengetrokken door de grote raampartijen met immens schuifraam richting terras. Van de leefruimte met open keuken stapt men zo op het strak afgelijnde terras. De buitenruimte hoeft zowel qua architectuur als wat beleving betreft dan niet onder te doen voor het interieur. We noteren onder meer een platform met verzonken lounge waar de familie elkaar treft. In ditzelfde platform werd een esthetisch geïntegreerde hottub voorzien. Tot slot is er uiteraard het zwembad, met een atypische vorm als een verlengde en spiegeling van de architectuur. Het glas met minimalistisch frame houdt het veilig, zonder het uitzicht te belemmeren. Zo lijkt, vanuit een bepaald oogpunt, het zwembad wel naadloos over te gaan in het – weliswaar een heel stuk lager gelegen – zeewater. Wegdromen mag!

© Ema Peter. Licht en zicht worden binnengetrokken.

Architect: Mcleod Bovell – www.mcleodbovell.com
Fotografie: Ema Peter

Geef een reactie