© Leus Bouwmaterialen

Waterpasserende verharding voor je terras of oprit

Als je een bouwaanvraag indient voor een nieuwbouwwoning of de verharding rondom jouw woning wil onder handen nemen is er geen ontkomen meer aan. De voorschriften van jouw stad of gemeente voor het aanleggen van een oprit of terras zijn strenger dan ooit. En dat is meer dan terecht gezien de actuele waterproblematiek. Zelfs als het niet verplicht is investeer je best in een uitgebreid wateropvang netwerk want bijna 20% van Vlaanderen is verhard en hierdoor werken we onszelf in de nesten. Als het water niet in de grond kan sijpelen vloeit het recht naar de riolering, die op vele plaatsen bij wateroverlast de toevloed niet aan kan, met de gekende gevolgen.

Waarom is waterpasserende bestrating de juiste keuze voor jouw terras of oprit?

Er zijn verschillende redenen waarom je voor waterpasserende verharding kiest, ook al is het niet verplicht. Je hoeft bijvoorbeeld geen of minder dure afwateringskanalen te plaatsen, vermijdt plassen als deze afvoergoten de water toevloed niet aankunnen, je hebt geen cementvoegen nodig en je zorgt voor een gezonde bodem door het water weer in de natuurlijke kringloop te laten wegvloeien.

Verschillende steden en gemeenten schrijven ook subsidies uit voor ecologisch duurzame bebouwing. Maar het biedt vooral eindeloze esthetische mogelijkheden om van jouw oprit, terras en tuin een mooi decoratief geheel te maken. Zowat alle fabrikanten van bestratingsmaterialen besteden tegenwoordig veel aandacht aan ecologisch duurzame verharding. Zo bestaan er waterpasserende kleiklinkers, betonklinkers, keramische tegels, grasdallen in beton en kunststof in alle vormen en kleuren. Je hoeft niet ver te zoeken om inspiratie op te doen. Bouwkampioen gaat in op deze groeiende vraag door een uitgebreid gamma bestrating oplossingen aan te bieden.

Wat is het verschil tussen waterpasserende en waterdoorlatende verharding?

Beide begrippen worden regelmatig foutief gebruik. Waterdoorlatende bestrating neemt het vocht op in de ondergrond. Siergrind is een uitstekend voorbeeld van een waterdoorlatende verharding, maar er bestaan ook betonklinkers die dit mogelijk maken.

Leus Bouwmaterialen: waterpasserende verharding voor je terras of oprit
© Leus Bouwmaterialen

Waterpasserende materialen zijn tegels of stenen met openingen of bredere voegen (afstandhouders) waarlangs het water in de grond kan sijpelen. Het meest klassieke voorbeeld is een betonnen grasdal. Niet onbelangrijk is de opbouw van de ondergrond. Stabilisé is een begrip in bouwend Vlaanderen maar neemt weinig vocht op door de cementbinding. Met een combinatie van steenpuin en fijner split (de ondergrond is voor elk materiaal en functie anders en is van cruciaal belang voor een correcte plaatsing) kan dezelfde sterke basis voor verharding als met stabilisé gecreëerd worden voor elke toepassing.

Hoe werken waterpasserende klinkers?

Waterpasserende klinkers zijn voorzien van afstandhouders. Hierdoor leg je de klinkers niet strak tegen elkaar aan maar laat je er een kleine afstand tussen. Vaak is de afstand zo’n vier tot zes millimeter. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je met je naaldhakken in de opening blijft steken. De ruimtes tussen de tegels kan je vrij laten of veeg je in met speciaal waterdoorlatend voegmateriaal als je onkruid wil vermijden. Grotere voegen kan je ook met gras inzaaien of grind opvullen.

www.bouwkampioen.be
www.leus.be

Leus Bouwmaterialen: waterpasserende verharding voor je terras of oprit
© Leus Bouwmaterialen

Geef een reactie