Villa Sunnan
Zweeds architecturaal hoogstandje
Unieke locaties vragen om bijzondere architectuur. En dat is het minste wat we van deze Zweedse villa, gebouwd op een landtong en langs drie zijden omringd door water, kunt zeggen. De ‘armen’ van dit architecturale hoogstandje, een realisatie van het Stockholmse Murman Arkitekter, strekken zich uit in alle windrichtingen en bieden overal in huis een uniek zicht op het meer en de natuur.
Driehoekige landtong
Deze unieke villa brengt ons naar het pittoreske Sunnanö, gesitueerd op één van de Zweedse eilanden op zo’n 190 km van Stockholm. Het is in deze charmante plaats dat vorig jaar een uniek architecturaal project werd opgeleverd. De locatie: een driehoekige en rotsige landtong begroeid met dennenbomen en bosbessenstruiken. Een unieke ligging met rondom – behalve aan één kant – het weidse water van het meer. Hans Murman, verantwoordelijke architect en oprichter van Murman Arkitekter: “De opzet was om deze unieke locatie optimaal te benutten en een maximum aan contact te maken met de natuurlijke omgeving en het water, uiteraard ook rekening houdend met de privacy van de bewoners.” Missie geslaagd, zo lijkt ons.
Villa with many views
Voor het ontwerp ging men niet over één dag Scandinavisch ijs. De eerste schetsen dateren al van 2010 waarna het project ‘on hold’ werd gezet tot 2013. Vorig jaar werd de woonst volledig afgewerkt en met terechte trots opgeleverd. Het resultaat werd geen ‘room with a view’ maar een heuse ‘villa with many views’. De woning vertakt als het ware in diverse richtingen waarbij iedere ‘tak’ een eigen bestemming heeft en een fraai omkaderd uitzicht biedt op de omgeving, waar je je ook bevindt in huis. Het buitengebeuren wordt op deze manier naar binnen getrokken waardoor de bewoners zelfs tijdens het barre Scandinavische winterseizoen in alle comfort van de unieke omgeving kunnen genieten.
Grenzeloos genieten
De Zweedse bossen en unieke omgeving hebben hier heel wat te bieden en daar wordt met veel respect mee omgegaan. Door het gebruik van hout wordt de woonst één met haar natuurlijke omgeving. De villa is als het ware opgebouwd uit ‘schuurachtige’ volumes die samen een uniek en functioneel geheel vormen. Naast de gevel werd ook het dak – een typisch Gotlands ‘Faltak’ – volledig in hout afgewerkt. Het vergrijsde patina, in harmonie met de oude bomen en keien rondom, dankt het hout aan een speciale behandeling met ijzersulfaat. Elke vleugel geeft uit op een overdekt terras waardoor de grenzen tussen buiten en binnen nog meer vervagen en men optimaal kan genieten van alle seizoenen.
Ruggengraat
Het allesbehalve alledaagse buitenaanzicht schept hoge verwachtingen en maakt nieuwsgierig naar de binnenkant. Via de zuidelijk gerichte entree worden de bezoekers verwelkomd in de hal, een centrale ruimte die vervolgens in zes richtingen vertakt op het gelijkvloers. Geen vertakkingen op de bovenverdieping met de slaapkamers, dressing, badkamer en het bureau. Dit langgerekte volume strekt zich uit over de volledige lengte en is als een as, een ‘ruggengraat’ voor de uitwaaierende constructie daaronder. Helemaal op het einde van de eerste etage bevindt zich de ouderlijke slaapkamer, in de vorm van een overhangende constructie, die het meest spectaculaire uitzicht biedt op het water en het houten vlonderpad dat naar de steiger leidt.
Elke vleugel zijn functie
Terug naar de benedenverdieping met haar zes ‘armen’ die om een grondige rondleiding vragen. Meteen na de ingang bevindt zich in de linkervertakking de keuken met een patio waar men zowel ’s morgens, ’s middags als ’s avonds van het zonlicht kan genieten… tenminste als het Zweedse weer het even toelaat. De volgende arm, loodrecht op de centrale as, kreeg de functie van eetkamer. Ook hier neemt het raam de volledige gevel in beslag zodat het uitzicht naar buiten én het daglicht binnen gegarandeerd worden. Als het even kan, wordt er uiteraard buiten getafeld op het terras, in het verlengde van deze ruimte. De volgende vleugel biedt plaats aan de woonkamer die, zoals het een Scandinavische woonkamer betaamt, voorzien is van een houthaard. Deze ruimte geniet van de avondzon, terwijl de omkaderde patio toch voorkomt dat het licht al te veel verblindt.
Wellness
Wanneer we de centrale as kruisen, resten ons de nog drie rechtervleugels met onder meer een mediaroom, sauna en fitnesskamer. Hier ook ruimte voor de gastenkamer die royaal uitkijkt op het oosten. Lange Scandinavische winteravonden? In deze woonst, voorzien van alle wellnesscomfort, iets om naar uit te kijken! Los van het hoofdgebouw werd een bestaande blokhut gerenoveerd en omgevormd tot garage en tuinberging. Om bij mooi weer optimaal te genieten van het water rondom zijn er verschillende steigers waarop loungestoelen klaar staan om de bewoners te laten genieten van alles wat dit idyllische stukje natuur te bieden heeft. (Peter, zijn drie streamers!, zeker gebruiken!)
Houden van licht hout
Wat meteen opvalt: het interieur baadt in het licht. Dat is niet alleen te danken aan de gevelhoge raampartijen, maar ook aan de typische Scandinavische inrichting. Noordse interieurs kenmerken zich niet zelden door het volledig wit geschilderd kader – plafonds én muren – dat de ruimte groter doet lijken en het binnenvallende daglicht optimaal benut. Typisch zijn ook de houten vloeren met bij voorkeur licht getinte parket. Hout maakt dan ook een essentieel onderdeel uit van ieder zichzelf respecterend Scandinavisch interieur, soms ruw maar vaak ook blank en vooral zeer natuurlijk. Een logisch gevolg van de natuurlijke rijkdommen in de vorm van de uitgestrekte bossen en wouden, het respect voor de natuur en aandacht voor waar vakmanschap.
Elegante functionaliteit
Ook de meubelen en decoratie werden met Zweedse zorg uitgekozen. Geen overdaad – dat schaadt – maar net genoeg om een genoeglijke en huiselijke sfeer te creëren. Scandinavisch design is functioneel, sober en sereen… maar bovenal ook elegant. Het hout geeft warmte aan het overwegend sobere kleurenpalet met naast wit ook koele grijs- en blauwtinten. Enkele zwarte of donkergrijs getinte elementen kunnen zeker, hier in de vorm van kaders aan de muur maar ook de fauteuils in het salon zorgen voor enig contrast met de overwegend lichte kleuren. De tafel met geaderd marmeren blad en houten voet past excellent binnen het Scandinavische interieurconcept. Graag met wat meer pittige kleuren? Moet kunnen, maar dan wel als accent. Schaars gebruikt, bijvoorbeeld in een kunstwerk, kussen of vaas, zorgen ze voor een meerwaarde. Een zeer uitgebalanceerde mix die werkt.