Unieke landschapstuin

Een oude vierkantshoeve in de Vlaamse Ardennen kreeg een tweede leven met respect voor het authentieke karakter en de geest van de plek. Een totaalproject met onder andere aanleg van tuin, binnentuin, voorhof, binnenzwembad en wellness .

IMG_0662-Chic Gardens-De CuyperNaast de waardevolle inbreng van de eigenaars, gebeurde de vormgeving van de tuin ook in samenspraak met architecte Nathalie Vervenne – gekend voor haar rustieke en landelijke stijl – die de volledige restauratie van de hoeve op zich nam.

Tekst: Ingrid Allaerts

“Van bij het eerste contact met de opdrachtgevers bleken we op dezelfde golflengte te zitten aangaande de realisatie van hun droomtuin op deze prachtige locatie”, stelt Pieter De Cuyper van DcPools. “De opdrachtgevers hadden een vrij duidelijk beeld van wat ze wensten te realiseren, met respect voor de omgeving en de authenticiteit van de hoeve en de bijgebouwen. De voorbereiding van het hele project werd dan ook in constante samenspraak met hen regelmatig bijgestuurd. Na het zorgvuldig ontwerpen en het doorvoeren van de nodige aanpassingen kon de aanleg van start gaan. Stilaan ontstond op deze Decuyper_chicgardensmanier een hechte band de eigenaars, een zeer belangrijk pluspunt voor iedere goede realisatie. Ook voor de nazorg en het onderhoud kan de klant steeds bij ons terecht.”

Groot binnenplein

Voor het binnenplein van deze schitterend gerestaureerde vierkantshoeve anno 1712 werd deels gewerkt met oude Belgische porfier kasseien, afgewisseld met gazonvlakken, speelse buxuswolken en met een solitaire linde als blikvanger en erfboom. De gazonvlakken vangen de vele niveauverschillen in het binnenplein heel onopvallend op en werden afgeboord met oude veldboordstenen. Dit niveauverschil opvangen zonder al teveel trappen of treden was geen sinecure. Iedere dorpel had immers een andere hoogte en het was vooral belangrijk om de toegang van woonhuis, stallen, garage en binnenzwembad op een zo natuurlijk mogelijk ogende manier en vloeiend op elkaar af te stemmen.IMG_3149

DcPools zorgde voor de nodige verhardingen, zodat alle ruimtes vlot bereikbaar en praktisch met elkaar verbonden zijn.De oude waterput, een waardevol restant van de vroegere boerderij, kreeg een glazen deksel en werd van binnenuit voorzien van een spotje, dat op een subtiele manier het oude metselwerk doet oplichten en zo een romantisch element in de tuin vormt.
De diverse deelterrassen werden voorzien van wintergroene massieven met bodembedekkers, die op deze manier een intieme sfeer creëren binnen het gegeven van de binnenkoer.

Voorhof

De voorhof van de hoeve is half verhard, het karrenspoor in oude uit het boerenhof gerecupereerde kasseien sluit mooi aan bij het authentieke karakter en de gebruikte kleuren van de ‘nieuwe’ tiendenschuur die nu dienst doet als garage en wellness. Hier gebruikte Pieter De Cuyper een mengeling van vossekoppen, blauwesteen kasseien, en porfier in wildverband geplaatst. Ook de oorspronkelijke, verweerde drink- en voederbakken in arduin werden in ere hersteld en kaderen mooi in het gehele tuinontwerp.

Aan de straatkant zorgen een dubbele inheemse haag en ter plaatse gevlochten wilgenschermen met een houten poort voor de nodige privacy.

De eigenlijke voortuin wordt belijnd door een pad naar de oude voordeur, de gemetselde tuinmuren rondom en het prachtige smeedijzeren hekwerk. Een tuinpad, gelegd in gerecupereerde vossekoppen in wildverband, leidt naar de grote moestuin, waar de bewoonster ook tal van kruiden kweekt, en vervolgens naar de wintertuin & oranjerie.


De achtertuin

Achteraan de hoeve sluit het hele ontwerp bijna naadloos aan op de omgevende weilanden die zich uitstrekken achter de oude hoogstamboomgaard. Deze werd volledig opgewaardeerd door het heraanplanten van oude en inheemse hoogstamfruitrassen, waaronder enkele speciale zoals de ‘Beurré Hardy’ en de ‘Dubbele Bellefleur’

De_Cuyper_Chic_GardensIn functie van de biodiversiteit werden grote delen van de boomgaard als bloemenweide ingezaaid/beheerd. Daar waar de eeuwenoude hoeve vroeger helemaal omwald was, werd een deel van deze omwalling hersteld en wordt deze nu gebruikt als poel en infiltratiepunt.

De eigenaars wensten de oude knotwilg in de achtertuin te behouden als kunstwerk in het uitgestrekte landschap en lieten deze zelf ondersteunen door een oude eiken balk. Deze stille getuige van zoveel jaren geschiedenis komt er helemaal tot zijn recht. Enkele treurwilgen en een inheemse hakhoutzone zorgen voor een groen scherm rond de schapenweide. De inheemse beplanting, het herstel van de oude hulsthaag en het behoud van een zeldzame groep olmen op het terrein passen in het concept van deze landschappelijke en vlaamse tuin.

Ook aan de andere ‘bewoners’ op het domein werd gedacht. Zo voorzag de tuinarchitect een takkenwal bestaande uit snoeiafval dat een aantrekkelijk festijn vormt voor allerhande vogels en kleine dieren. Met gerecupereerde balken uit de renovatie van het woonhuis werd een eikenhouten kippen- en schapenhok ontworpen.

In één van de voormalige schuren lieten de bouwheren voor de start van de effectieve restauratie een betonnen binnenzwembad gieten, wat nadien door DcPools voorzien is van technieken zoals een volautomatische waterbehandeling met actieve zuurstof, en waar ook de wellnessruimte met sauna, hamam en badkamercel ondergebracht. Hier kunnen de bewoners met zicht op de diverse tuinkamers naar hartenlust ontspannen.

Authenticiteit, duurzaamheid en beperkt onderhoud lopen als een rode draad doorheen het volledige tuinontwerp. DcPools pakte dit grote project van A tot Z volledig aan. Elk project is voor hen een unieke uitdaging en ervaring.

www.dcpools.be – De Cuyper – groenarchitectuur & zwembaden bvba – Nijverheidsstraat 95 – 9890 Gavere

Geef een reactie