© Hans Gorter

Trivium | Tuin met zuidelijke invloeden

In het historisch centrum van Woudenberg (NL) staat een oud schoolgebouw dat onlangs flink verbouwd en in oude staat hersteld werd. De karakteristieke ingangspartij is gereconstrueerd en het pand heeft weer het uiterlijk van vroeger. Veel bewoners van Woudenberg zijn blij dat het pand niet werd gesloopt. Een project van Trivium uit Chic Gardens – editie 1 2020.

Met een knipoog naar vroeger

Het pand werd in 1876 in gebruik genomen als dorpsschool voor kinderen uit de nabije omgeving. De verbouwing vereiste zowel voor het interieur als exterieur kennis van authentieke bouwtechnieken, vakmanschap en gevoel voor historische bouwstijlen. De aannemer werkte nauw samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Restauratiefonds. Voor het tuinontwerp en de aanleg werd hoveniersbedrijf Heart for Gardens ingeschakeld. Samen met Trivium, meesters in steen, wisten ze een uitgekiend plan uit te werken waarin nostalgie en heden samenvloeien. Het voormalige monumentale pand is nu omgebouwd tot een unieke woning die wordt omlijst door een groene tuin met strakke lijnen.

Zwart, wit, groen

Het geheel is werkelijk teruggebracht naar de moderne tijd en mede door het tijdloze design van de tuin is het een klassieker geworden voor de toekomst. De bijzondere sfeer wordt benadrukt door klassieke elementen in moderne stijl te integreren. De tuin ligt hoger dan de openbare ruimte eromheen. Hierdoor lijkt het alsof de woning op een soort podium staat. Belangrijk voor de statige uitstraling maar ook voor de privacy. De gebouw bestaat uit twee woningen, die beide een eigen karakter hebben, maar toch één geheel moeten vormen. De voortuin geeft deze eenheid weer, maar benadrukt tegelijkertijd de individuele identiteit van beide woningen en bewoners. Het grote veld met siergrassen en de terugkerende materialen, kleuren en beplanting verbinden beide woningen. De zwart gegalvaniseerde verhoging versus de witte verhoging daarachter, ontwerp- en zichtlijnen en een eigen entree benadrukken de twee individuele woningen. ‘Zwart’ naast ‘wit’, maar beide verbonden met ‘groen’.

Deze tuin is een schot in de roos als je het vraagt aan Niels in ‘t Veen, founder van Trivium. “Een bijzonder en uniek project met een klant en hovenier die op zoek waren naar een product wat de uitstraling van het pand versterkt. Door de fabriek in te gaan en de juiste stalen te produceren, hebben we de klant weten te overtuigen en mochten we alle verharding in productie nemen en produceren. Het resultaat zie je hier.” Zowel opdrachtgever als hovenier zijn razend enthousiast.

Lees meer over dit project

Bestel nu Chic Gardens voorjaar 2020 en ontdek alle details van dit unieke project door Trivium.

Chic gardens outdoor living tuinarchitectuur fashion for gardens zwembaden zwemvijvers buitenmeubelen kunst in de tuin outdoor living tuinpoorten tuinafsluiting buitenkamers stijn cornilly Puur groenprojecten Joost Tuinarchitectuur Ken Verels Renson Tuinen Van Vlasselaer De Telder Tuinen Cools Tuinaanleg Ludo Dierckx Tuinen Hoornaert UmbrisBalu Pouleyn Trivium Hugo Voeten Odile Kinart Stijn Phlypo Tuindesign Groene Plan LPW Pools Formino


Tekst: Nicole Polet
Fotografie: Hans Gorter

 

Geef een reactie