© Platowood

ThermoWood, duurzaam voor mens en milieu

In plaats van met gangbaar tropisch hardhout wordt er dezer dagen in de tuin veel gewerkt met traditionele en inheemse houtsoorten die zogenaamd verduurzaamd werden. Dat kan nu ook op een ecologisch verantwoorde manier, met hitte.

Thermisch gemodificeerd of hittebehandeld hout is weliswaar een vlag die vele ladingen dekt. Wat is er zoal onder de zon? Wij houden het tegen het licht.

‘Duurzaam’ verduurzaamd hout

Er bestaan verschillende manieren om hout duurzamer te maken. Niet zelden wordt het met chemische middelen geïmpregneerd, maar dit is niet meteen de gezondste manier voor mens en milieu. Gelukkig kan het ook anders en bestaat er ondertussen een ruim aanbod aan ‘duurzaam’ verduurzaamd hout.

Thermisch gemodificeerd hout is daar een perfect voorbeeld van. Door het hout te behandelen aan een hoge temperatuur slaagt men erin de vormstabiliteit te verbeteren en wordt het hout beter bestand tegen houtrot. Dit leidt tot een verhoogde duurzaamheidsklasse.

Gevolg: thermisch behandeld hout van bij ons, afkomstig van Europese snelgroeiende bomen uit duurzaam beheerde bossen, wordt steeds vaker ingezet als ecologischer én prijsgunstiger alternatief voor exotisch hardhout.

Nu in Chic Gardens: 'duurzaam' verduurzaamd hout. Thermisch gemodificeerd of hittebehandeld hout wordt steeds meer gebruikt in plaats van het gangbaar tropisch hardhout. Er zijn veel mogelijkheden voor je tuin: afsluitingen, poorten, gevelbekleding, zonwering,...
Imposant project met Lunawood-hout van REM’A arquitectos (Portugal). © Lunawood

ThermoWood… en meer

Met thermisch verduurzaamd hout kun je alle richtingen uit in de tuin: afsluitingen, terrasplanken, poorten, gevelbekleding, shutters, zonwering, pergola, bijgebouwen. Kies je als consument voor dergelijke producten, dan zet je beslist een stap in de richting van het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Let wel: hittebehandeld hout en ThermoWood worden vaak in één adem uitgesproken, maar dit is niet helemaal juist. ThermoWood is slechts één label van hittebehandeld hout en verwijst naar hout dat behandeld wordt volgens specifieke procedés, ontwikkeld en vastgelegd in Finland. Er bestaan echter verschillende procedés om het hout met hitte te verduurzamen. Naast ThermoWood noteren we nog een aantal andere kwaliteitslabels van hittebehandeld hout, waaronder Platowood, HOTwood (van Carpentier), Jadiwood (van Jadimex), enzoverder.

Lees verder

Wil je meer weten over de verschillende procedés en de diverse houtsoorten die in aanmerking komen voor een hittebehandeling? Lees er alles over in Chic Gardens najaar 2020.


Tekst: Eva Goossens en Patrick Retour

Geef een reactie