SUBTIEL UITGELICHT

Een tuin doet je dromen, zeker deze hedendaagse tuin en woning. Vooraan vlijt de villa zich neer aan de voet van het bos terwijl achteraan het open unieke uitzicht je de adem beneemt. Het is een landschap van weiden afgeboord door knotwilgen en maïsvelden. De grote openheid in de tuin achteraan behouden – één van de belangrijkste wensen van de opdrachtgevers – zorgt ervoor dat de tuin naadloos overgaat in de omgeving. Een tuin met duidelijke lijnen – die ook terug te vinden zijn in de architectuur van de woning – zijn een tweede belangrijk kenmerk.

Alles mooi met elkaar verbinden, was een hele uitdaging voor tuinarchitect Bart Monbaliu. De eigenaars wilden bovendien een zwembad in de tuin. De verdiepte zone aan de achtergevel betekende in het begin een vervelend element in het tuinontwerp. Andere tuinarchitecten hadden ook al met de zitput geworsteld. Toen de eigenaars enkele referenties hadden gezien van Bart Monbaliu waren ze meteen gewonnen voor zijn stijl.  “Van bij het begin zaten we op dezelfde golflengte en het klikte meteen”, vertelt Bart. “De verdiepte zone was eigenlijk te klein in verhouding met de grote woning en tuin. Door deze zone verder door te trekken, kregen de eigenaars van hieruit meer zicht op de tuin en kloppen de verhoudingen.” In één van de kolommen van het overdekte gedeelte is een open haard geïntegreerd. Als de avond valt en de temperaturen zakken, is het hier heerlijk nagenieten. Aan de woning voorzag Bart een houten zitbank en een kleine tafel. “We proberen de tuininrichting zo eenvoudig mogelijk te houden”, vult de tuinarchitect aan.  Rechts aan de woning – bekeken vanuit de tuin – liet Bart een zichtmuur bouwen waardoor je een mooie verlenging krijgt in de voor- en achtertuin. De muur zorgt tevens voor meer beschutting tegen de wind. De voortuin vormt één mooie lijn met een grote parking geflankeerd door enkele meerstammige bomen Acer buergerianum. De combinatie van het losse bladerdak en de grillige structuur van de stammen komen goed tot hun recht in strakke, moderne tuinen. Een hek met twee aluminium vlakken links en rechts vormt de toegang tot het pad dat naar de voordeur aan de zijkant van de woning leidt.

’s Avonds wordt de tuin sfeervol en subtiel uitgelicht. Onder de zitmuur langs het zwembad zit subtiel een led-lijn ingewerkt. Onder de bomen en onder de meerstammige bomen werkte de tuinarchitect met grondspots en richtspots van Bega. Alle verlichting is maximaal verborgen bij klaarlichte dag. Aan het zwembad zorgt koud licht voor een fris accent op het water. Onder het grasveld zit een bevloeiingssysteem. Vroeg in de ochtend komen de sproeiers tevoorschijn uit het gras.

Tekst: Ingrid Allaerts
Fotografie: PSG studio