Floraliën Gent 2022 ©Karin Borghouts

Stad Gent zet bloemetjes buiten én binnen tijdens de Floraliën

Van vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei hult Gent zich in een bloemendeken tijdens de 36e editie van de Floraliën. Het is ondertussen al 6 jaar geleden dat we konden geniet van dit florale festival. Wij kunnen niet wachten en staan te popelen om het spektakel opnieuw te bezoeken!

Een bloemen- en plantenspektakel dat je niet wil missen

Tijdens de Floraliën worden de iconische Floraliënhal en het wereldbekende Kuipke gevuld met bomen, bloemen en planten. Bezoekers krijgen er de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars te zien. Daarnaast ontdekken ze de laatste ontwikkelingen op gebied van groene en florale trends in een aanbod van verwondering, een pop-up landschap, florale kabinetten en greenrooms.

“Mijn paradijs, mijn wereldse tuin” wordt in 2022 het thema van Floraliën.

“In onze maatschappij zijn mensen steeds meer op zoek naar stilte en rust, naar zichzelf en naar hun persoonlijk paradijs. Dat paradijs ligt voor iedereen op een andere plaats. Sommigen vinden het in hun groene huiskamer, anderen voelen zich dan weer het best in een park of in hun eigen tuin.”

De inspiratie voor het thema haalt de organisatie enerzijds bij het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck, dat geschilderd werd in de stad Gent. Het middenpaneel van het Lam Gods toont namelijk een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Het is een weelderig decor van wereldse planten en bloemen. Bioloog Paul Van den Bremt en apotheker Hilde Van Crombrugge herkennen er maar liefst 75 verschillende soorten bloemen in. De kleuren van het werk komen tijdens Floraliën tot bloei in feeërieke spektakels. De bloemen die in het Lam Gods voorkomen zal je dan ook kunnen ruiken.

Anderzijds werd de organisatie geïnspireerd door een afdruk van de tuin van de Gentse bisschop Triest, waarop nutstuin en lusttuin, inheemse en uitheemse planten te zien zijn. De combinatie van deze invalshoeken zorgt ervoor dat er een beeld geschetst wordt rond harmonie in de tuin, de migratie van bloemen en planten, het verleden en het heden van Gent, en vooral nu ook de groene leefbare en maakbare stad.

Wil je nog wachten tot 2026?

De Floraliën worden slechts éénmaal om de vier jaar georganiseerd. Mis het evenement dus niet en bestel vandaag nog je tickets voor de unieke florale wandeling in 2022!

“Het is sinds 2016 geleden dat we bezoekers konden verwelkomen om dit unieke bloemen- en plantenfestival te bewonderen. We hopen jullie deze editie terug te zien”, zegt algemeen directeur Pieter Toebaert.

Ontdek alle activiteiten op www.floralien.be

Floraliën Gent 2022
Floraliën Gent 2022

Geef een reactie