© HÜvard Myklebust

Reizen na corona | Het buitenleven in Noorwegen

Voorlopig kunnen we alleen maar dromen van verre reizen en hopen dat we dat bijzondere vakantiegevoel snel weer kunnen ervaren. Weet jij al waar jouw eerste post-coronavakantie naartoe gaat? Highlifeplus magazine neemt ons mee naar Strandafjellet, een geheime parel in het West-Noorse fjordengebied. Een echte aanrader voor wie houdt van de natuur, het buitenleven en wintersport.

In het hart van het West-Noorse fjordengebied ligt het skigebied Strandafjellet. Een onbekend Noors gebied weliswaar, maar met een grandioze ligging, rustige liften en uitgestorven pistes mag je dit sneeuwzekere ‘pudderparadis’ gerust dé geheimtip van Noorwegen noemen.

Strandafjellet, het mooiste op aarde

Karsten Gefle behoort al enkele jaren tot de top van freeride-skiërs in Noorwegen. In een interview met Highlifeplus magazine vertelt hij meer over het gebied dat hij zelf het mooiste op aarde noemt.

“Dit is het mooiste skigebied op aarde”, zegt Karsten Gefle. Zo’n uitspraak neemt journalist Joris Van Drooge normaal met een flinke korrel zout. Zeker wanneer de afzender in kwestie promotie doet voor het betreffende gebied. Maar als voormalig professional heeft Karsten tientallen skigebieden over de hele wereld gezien, dus hij kán vergelijken. En met 20 jaar ervaring als wintersportjournalist kan Joris zijn uitspraak beamen: Strandafjellet biedt het mooiste panorama dat hij ooit zag vanaf een piste.

(lees verder onder de foto’s)

De 3 grote troeven van Strandafjellet

Het terras van restaurant Roalden, op iets meer dan 1000 meter boven zeeniveau, kijkt uit over het Storfjord. Deze stoere zee-arm kronkelt tussen ongenaakbaar steile bergwanden, alsof de Alpen tot hun schouders in zee staan. In de diepte ligt het stadje Stranda en doorkruisen ferry’s het spiegelgladde fjord: het tafereel oogt als een opstelling in Mini-Europa.

Karsten wijst naar de fotogenieke rode strandstoelen voor Paviljong Roalden. “Dit is onze insta-spot nummer 1”, grijnst hij. Het cirkelvormige paviljoen zelf is amper nog te zien, alleen de voordeur is sneeuwvrij gemaakt, verder is het restaurant bedolven onder meters sneeuw. Dat is gelijk de andere grote troef van Stranda: dit is een echt ‘pudderparadis’, zoals de Noren zeggen.

Tijdens de afdaling wordt ook de tweede troef van het skigebied duidelijk. Vanaf pistes zo breed als een 12-baanse snelweg zie je het fjordlandschap telkens weer vanuit een andere hoek. Wanneer je tussen de bomen kronkelt, vliegt het verse ‘champagnepoeder’ je om de oren.

Voor deze enorme hoeveelheid sneeuw is een duidelijke geografische verklaring. Veel skigebieden in Noorwegen liggen diep in het binnenland; Strandafjellet daarentegen in het hart van het West-Noorse fjordengebied. Hemelsbreed niet heel ver van open zee. ’s Zomers komt er heel wat regen vanaf de Noordzee, maar ‘s winters dwaalt het gelukkig neer in bevroren vorm.

Dat zorgt gelijk voor de derde troef: de offpiste-opties van dit pudderparadis. “Ons gebied is dan niet zo groot, maar je kunt hier offpiste skiën op elk niveau”, zegt Karsten. “Tussen de pistes vind je makkelijke, veilige ongeprepareerde afdalingen. Ideaal voor beginnende freeriders”, vervolgt hij. Gevorderden raadt hij aan om met een gids op pad te gaan.

Highlights in Strandafjellet

De outdoorgoeroes van Uteguiden (te vinden in het stadje Stranda) bieden begeleide activiteiten. Zo kun je overdag sneeuwschoenwandelen met zeezicht en ‘s avonds dwalen op zoek naar het Noorderlicht. Je kunt ook kiezen voor ‘free skiing’ (begeleid offpiste skiën met gebruik van de liften) of ski-touren (begeleid offpiste skiën met tourski’s). Andere aanrader: winterkajakken in het prachtige art nouveau-stadje Ålesund.

Meer info: www.uteguiden.com, www.facebook.com/uteguiden & Instagram: @Uteguiden

 

Mis het niet!

Meer highlights ontdekken? Het volledige interview lezen? Je laten inspireren voor je volgende wintervakantie?

» Bestel Highlife+ in de boekenshop!

magazine rond wintersporten higlife highlife+ skiên

Geef een reactie